Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Har København fået nok hjælp?

Ja det mener Socialdemokratiet på Christiansborg mens partifællerne Lars Weiss og Sophie Hæstrup Andersen er uenige. København har mistet over 20 milliarder kr. i turistomsætning. Det betyder, at en masse har mistet deres arbejde. København står også for 53 pct. af alle konkurser under krisen. Vi kigger også på hjælpepakkerne. Virksomhederne bruger masser af energi på at finde ud af dem. Og revisorerne tjener styrtende med penge for at hjælpe virksomhederne. Men mange af de virksomheder, der har søgt penge i august, har endnu ikke fået dem. Huslejen skal betales, de ansatte skal have løn og banken vil ikke give mere kredit. EU tager sig god tid til at godkende aftalerne. Og hvad med snyd? Ja ind til nu er der kun 119 politisager men en masse kan være undervejs. Hoteller og restauranter er truede brancher men hvad med butikkerne? På længere sigt – Hvilke virksomheder skal holdes i live?

Socialdemokraterne: København er ikke forbigået
Socialdemokratiet mener ikke at København er blevet forbigået med hjælp under krisen. Blandt de landsdækkende tiltag er der hovedsagelig københavnske virksomheder og ansatte, der er blevet tilgodeset, siger beskæftigelsesordfører Henrik Møller til Berlingske Tidende.

Henrik Møller fremhæver at 21 pct. af de 31.260 virksomheder, der brugte lønkompensationsordningen fra 9. marts til 8. juli f.eks., ligger i København.

Beskæftigelsesordføreren henviser også til at man har afsat 50 mio. kr. til opkvalificering af medarbejdere i Nordjylland og i hovedstaden.

Overborgmesteren: Husk Hovedstaden
Men Coronakrisen har allerede nu sat t kedeligt aftryk i hovedstaden. Nedgang i omsætning, konkurser og fyringer. Store dele af erhvervslivet i hovedstaden hænger fast med det yderste af neglene på bankens nåde. 

  • Husk hovedstaden

Ja sådan skriver overborgmester Lars Weiss på Facebook. I København har der været en stigning af konkurser på 11 pct. Dertil kommer de virksomheder, der bevæger sig på randen af konkurs.

Hovedstaden står for 53 pct. af konkurserne under Corona-krisen.

22 milliarder kr. i turistomsætning mangler
Også Sophie Hæstrup Andersen slår fast, at der skal gøres en ekstra indsats for hovedstaden. Hun mener at krisen er geografisk skævt fordelt og henviser til turistbranchen. Der er ikke gjort noget særligt for turismen.

Fra nedlægningen i marts og frem til oktober har hovedstaden tabt 22 milliarder kr. i tabt omsætning ifølge tal fra Wonderful Copenhagen. Det betyder tab af tusindvis af arbejdspladser.

Kravet om seks overnatninger på hoteller for turisterne var svær at bære. Det er sjældent at turisterne overnatter mere end 2 – 3 nætter.

Virksomhederne skal helst være der endnu, når krisen er over.

2 ud af 3 smittede kommer fra København
Måske kan det blive tale om flere restriktioner. 2 ud af 3 nye smittede kommer fra Hovedstadsområdet. Positiv-testen er høj. Og i skrivende stund bevæger vi os mod en kritisk grænse, hvad vores sundhedsvæsen kan tåle.

Man må ikke håbe, at diverse hjælpepakker først skal godkendes af EU, så er mange virksomheder lukket inden pengene kommer. Staten må ikke give specifikke brancher en konkurrencefordel. Det er derfor EU – Kommissionen skal nikke ja. Og de arbejder åbenbart ikke så hurtigt.

Men i yderste konsekvens kan myndighederne vel udbetale pengene og så eventuelt forlange støttekronerne tilbagebetalt?

Hvad med butikkerne?
Heldigvis må restauranter godt sælge fastfood uden at det går udover kompensation. Vi ved godt at restauranter og hoteller er hårdt ramt. Det råber Horesta op om, hver anden dag. Men hvor mange råber op om butikkernes problemer. Man må ført få kompensation, hvis man mister 30 pct. af omsætningen. Og butikkerne er ikke tvangslukket.

Som vi tidligere har nævnt, så har politikere og ”kloge eksperter” opfordret folk til at handle på nettet til bekostning for den fysiske butik. Det får så nogle til at frygte, at det er en sundhedsrisiko ved at handle i den fysiske butik. Butikkerne skal desuden overholde diverse sikkerhedsregler. Dette betyder at kunderne ikke må lukke det antal kunder ind, der måske gerne vil ind i butikken. Dette kan sagtens føre til reduceret omsætning.

Banken vil ikke give mere kredit
Måske redder mange ansatte i restaurationer deres job, så de ikke får en fyreseddel i julegave. Men hvad med alle de råvarer som restauranter ikke kan bruge. Og så skal vi måske også lige huske at lønkompensationen ikke dækker hele lønnen.

Der er mange virksomheder, der endnu ikke har fået udbetalt de penge, der blev aftalt i august. Huslejen skal betales. Banken vil ikke give mere kredit og de ansatte skal have deres løn.

Staten har indtil nu betalt 25 milliarder kr. i støtte
Indtil nu har Staten udbetalt 25 milliarder kroner i støtte direkte til danske virksomheder. Der er vel også en grænse for, om man kan blive ved uden at det går for alvor ud over den danske økonomi. Hvis vi skal have en endnu strammere nedlukning, så rammes den danske økonomi.

Nye restriktioner i efteråret viste dog, at en stor gruppe virksomheder blev ramt indirekte. Derfor udvidede man igen ordningerne. 17. september og 27. oktober. Disse ændringer venter stadig at blive godkendt af Europa-kommissionen.

Hvem kan få støtte?
Virksomheder og selvstændige kan få adgang til kompensationer, hvis de er behrænset af restriktioner som gælder begrænsninger af restriktionerne, som gælder begrænsninger af åbningstiden, forsamlingsforbud, grænselukninger eller Udenrigsministeriets rejsevejledning og oplever en omsætningsnedgang på 30 pct.

Selvstændige kan få kompensation for 90 pct. af omsætningsnedgangen. Mens øvrige virksomheder kan få dækket 60 pct. af de faste omkostninger, hvis virksomheden oplver en omsætningsnedgang på 50 pct.

De tvangslukkede virksomheder kan få fuld dækning af faste omkostninger og lønkompensation

Leverandører til tvangslukkede virksomheder skal opleve en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. som er direkte forbundet med tvangslukkede virksomheder, for at få adgang til kompensationsordningerne.

Hoteller har måttet lukke, fordi deres restauranter er blevet tvangslukket. Så er det også svært at sælge weekendophold. Hvordan får de dækket alle udgifter?

Regler og udregninger er ganske kompliceret
Reglerne og udregningerne er ganske kompliceret. Mange virksomheder har svært ved at finde ud af reglerne. De har behov for hjælp.

Der bruges enorme mængder af tid og ressourcer på dette. Det er en stor teknisk øvelse.

Men hvis man nu fortsat skal hjælpe virksomhederne, så kommer der vel også en periode, hvor man bliver nødt til kun at holde de sunde virksomheder i live. Vejen frem er vel så med lån og garantier i banken.

Hvem skal man holde live?
Hvem skal man så holde i live og hvem skal man ikke holde i live? Måske bliver det i sidste ende bankerne og den finansielle sektor, der skal bedømme dette. Det er i grunden uhyggeligt at tænke på.

116 politisager men flere venter
176.000 gange er hjælpepakkerne blevet søgt. Og der er kun rejst 116 politisager. Men bag ved dette tal skjuler der sig noget andet.

Hvidvasksekretariatet har sendt næsten 1.600 sager videre til nærmere undersøgelser. Bankerne har nemlig en forpligtigelse til at underrette myndighederne hvis de ser noget, som kunne være snyd med Covid-19 hjælpepakkerne.

For at gardere sig mod hjælpepakkerne indførte man en firedobbelt straf til dem, der uberettiget fik eller forsøgte at få del i pakkernes pengetank. Dertil er der et krav om revisorbistand i hjælpepakken for faste omkostninger, mens man i ordningen om lønkompensation bliver udsat for en efterkontrol, når man har fået pengene.

Vi har nok ikke set det sidste eksempel på snyd med udbetaling af kompensation.

Kilde: 

Vi opdaterer vores Facebook flere gange dagligt. Du kan også gå ind i vores digitale database. Her ligger mere end 3.000 artikler. Husk at bruge vores søgesystem.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16