Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Medarbejderflugt stopklods for søndagsåbent

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9A, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 36 48 02 19 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

DEBAT-NOTAT

Medarbejderflugt stopklods for søndagsåbent
Kampen om de gode medarbejdere. Butiksfolk en efterspurgt arbejdskraft.
Stadig flere danskere af fremmed herkomst og voksne, ældre over 45 år i butikkerne

En sommerundersøgelse hos Dansk Handel & Service (DHS) peger på, at 14% af landets butikker uden held har søgt at rekruttere nye medarbejdere i 1. halvår. I specialhandelen med udvalgsvarer drejer det sig om hver fjerde butik. Og det kan blive værre endnu.

Andre brancher med stor mangel på kvalificeret arbejdskraft har travlt med at fiske i rørt vande efter dygtige medarbejdere i detailhandelen. Dygtige butiksfolk, der er vant til at begå sig godt overfor omverdenen har altid været en efterspurgt arbejdskraft i andre brancher. Især i disse år. Og det endnu mere med baggrund i, henvisning til den nu eet år gamle ny lukkelov med konkurrence på mere søndagsåbent og dermed stadig mere søndagsarbejde.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft kan lukke butikker. Har man f.eks. 4 butikker og realistisk set kun kvalificeret personale til de 3 tilbage, så er det forståeligt, at butiksejere alvorligt overvejer i tide at lukke den mindste, den dårligste, den længst væk fra de andre 3, for at få personalekabalen til at gå op, især hvis 1. søndag i måneden er svær at undslå sig med f.eks. en butik i et center eller i en bymidte med mange søndagsåbne storcentre omkring sig. Og det er der givet nogle, der gør. Lukker den ene, inden det er for sent, så ikke alle butikker kommer i betjeningskrise.

For at kunne holde på kvalificerede medarbejdere i specialhandelen er det derfor uundgåeligt at opleve mange butiksejere som barsk stopklods for fælles søndagsåbent den 1. søndag i måneden i rigtig mange bymidter, også i større byer. At miste kvalificerede medarbejdere eller selv hænge på alle åbnings-søndage, er nok vurderet langt mere menneskeligt kostbart end at være med på søndagsåbent den 1. søndag i måneden med et samlet set søndagsunderskud, i heldigste fald et beskedent overskud midlertidigt.

Som en konsekvens af udviklingen ser vi også, at detailhandelen er blandt de bedste til at beskæftige stadig flere danskere af fremmed herkomst, især de, der er født og opvokset i Danmark, og nu også stadig flere medarbejdere i aldersgruppen over 45 år, med børnene fra hånden. Det startede i dagligvaresektoren og tog fart i begyndelsen af dette årti. Nu øges tilgangen i udvalgsvarehandelen.

Dertil kommer, at Venstres næstformand i folketingsgruppen, Inger Støjberg har meldt ud med at ville fremlægge forslag om "Afskaffelse af lukkelvoen". Det er da at smide benzin på et bål, der kan ende i en yderligere "masseflugt fra detailhandelen", ende i medarbejdertomme butikker og dermed som flere i detailhandelen har meldt ud med, at en afskaffelse vil betyde et blodbad af butiksdød. Men det ønsker og evner mange landspolitikere jo ikke at fatte forståelsen af. Det er jo heller ikke særligt populistisk. Det er nu om at rebe sejlene og passe ekstra godt på de gode medarbejdere.

Men ellers tyder det jo på, at dette år med en god start i 1. halvår og fortsat en pæn vækst, med mere underskud af personale end overskud, indtjeningsmæssigt bliver et godt år for detailhandelen - med samtidig mange butiksejere i fuld gang med at rebe sejlene for resten af dette årti, hvor det bliver yderst svært at skaffe og holde på kvalificeret arbejdskraft. Rigtig mange kan godt se skriften på væggen om en udpræget mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis der kommer endnu mere fokus på afskaffelse af lukkeloven. Især i Storkøbenhavn og de større byer ud over landet.

Bent Aarrebo Pedersen, formand for Hvidovre Erhvervsforening og Danmarks Handelsstandsforeninger
Vestre Messegade 9A, 2650 Hvidovre aarrebo@adr.dk

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16