Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Analyse fra Danske Bank December 2005

 
 
 
December 2005
 
 
København
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dansk økonomi i fremgang...
 
 
 
 
 
 
...hvilket har sikret en rekordlav ledighed
 
 
 
·     Det økonomiske opsving har også indfundet sig i København. Ledigheden i kommunen er siden januar 2004 blevet reduceret med 1,2%-point, så der i dag er 6,2% ledige. Der er dog stadig et stykke vej ned til det rekordlave ledighedsniveau fra sommeren 2001. Dengang var der 5,1% ledige i Københavns Kommune.
 
·     Det går også fremad på boligmarkedet i København. Set over det seneste år er priserne på ejerlejligheder steget med lidt over 30%.
 
Dansk økonomi er for alvor kommet op i fart efter nogle triste økonomiske år fra 2001 til 2003. Den økonomiske vending blev først og fremmest sikret af en stor købelyst i de danske husholdninger, men på det seneste er det økonomiske opsving blevet bredere funderet. Eksporten har det således bedre end længe godt hjulpet på vej af en stærkere dollarkurs, som har gavnet de danske virksomheders konkurrenceevne.
 
Det økonomiske opsving har sikret, at ledigheden er blevet reduceret med 35.000 personer siden ultimo 2003. Ser man på den reelle ledighed, dvs. antallet af ledige tillagt antallet af ledige i aktiveringsordninger, så har vi i dag den laveste ledighed siden midten af 1970´erne. Med udsigt til fortsat fremgang i de kommende år er en af de største udfordringer for dansk økonomi at undgå flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet.
 
 
 
Faldende ledighed i København
(sæsonkorrigerede ledighedstal)
 
 
 
Ledigheden er faldet med 1,2%-point i København
 
 
 
 
På sigt kan der være en risiko for flaskehalse på arbejdsmarkedet
 
 
 
Det går atter fremad på arbejdsmarkedet i København. Det økonomiske opsving i Danmark har således sikret et ledighedsfald på 1,2%-point i kommunen. I januar 2004 var der 7,4% ledige i kommunen, mens der i oktober i år var 6,2% ledige. Dermed har København en noget højere ledighed end resten af landet – her er ledigheden aktuelt på 5,4%.
 
På trods af den pænt faldende ledighed i Københavns Kommune, så er der stadig et godt stykke vej endnu, inden kommunen er tilbage på sporet fra før den økonomiske afmatning i årene 2001-2003 ramte det københavnske arbejdsmarked. Således er ledigheden aktuelt 1,1%-point over niveauet fra sommeren 2001. Det betyder også, at risikoen for flaskehalse på arbejdsmarkedet ikke er akut. Det ændrer dog ikke ved, at det fortsatte økonomiske opsving i de kommende år vil betyde et yderligere efterspørgselspres efter arbejdskraft. Det er derfor vigtigt at kræfter sættes ind på opkvalificering af de ledige personer i kommunen, så der bedst muligt kan sikres overensstemmelse mellem efterspørgsel og udbud af arbejdskraft. Ellers kan arbejdsmarkedet komme til at sætte en grænse for, hvor kraftig økonomisk vækst Københavns Kommune vil opleve i de kommende år.
 
Kraftig prisvækst på ejerlejligheder inden for det seneste år drevet af lave renter og afdragsfrie lån.
 
 
 
 
 
 
Ejerlejlighederne i Københavns Kommune er steget ganske kraftigt i pris gennem de seneste år. Og alene inden for det seneste år er priserne nærmest eksploderet. Det er således blevet til en prisvækst på 34% fra 3. kvartal sidste år til 3. kvartal i år. Det svarer til, at prisen på en almindelig lejlighed på 85 kvadratmeter er steget med knap 600.000 kroner på blot et år. Den kraftige prisvækst det seneste år skal ses i lyset af de ekstremt lave renter, introduktionen af de afdragsfrie lån og skattelettelserne i blandt andet forårspakken. Dertil kommer, at opsvinget i dansk økonomi bevirker, at danskerne har den økonomiske tryghed til at kaste sig ud i boligkøb.
 
 
 
Priserne på ejerlejligheder er steget kraftigt de seneste år
 
 
 
En lejlighed på 85 kvm. koster 2,4 millioner kroner
 
 
En ejerlejlighed på 85 kvm. koster i dag knap 2.400.000 kroner i København. Det er cirka det samme som i Frederiksberg Kommune. Til genhæld er priserne væsentligt højere end på landsplan. Gennemsnitsprisen for den ”samme” lejlighed i Danmark er hele 700.000 kroner mindre.
 
Høj prisvækst gennem de seneste ti år
 
I Københavns Kommune er priserne på lejligheder i gennemsnit steget med godt 400% siden 1. kvartal 1995 – svarende til en værdistigning på 1.900.000 kroner. Lejlighederne i København er derved steget væsentligt mere i pris end i resten af landet – her er lejlighedspriserne i gennemsnit ”kun” steget med 250%.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16