Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kommer alle turisterne igen?

Kritik af regeringen. Turister kan komme til Nørrebro. Vi ved godt, at alle ikke er lige tilfredse med dette. Turisme beskæftiger 40.000 i hovedstaden. Danmark er afhængig af København. Turister bidrager til samfundsøkonomien. Et kæmpe genopretningsarbejde venter. Afskedigelser venter. Regeringen beskyldes for konkurrenceforvridning. Krydstogtsskibe bliver væk. Havnen får et underskud på et trecifret millionbeløb. Nyhavn skriger efter gæster. Bliver tænkepausen brugt? Skal turisterne fortsat have førsteretten om sommeren? Hvor mange turister kan København rumme. Kommer det nu gang i landstrømsanlæg? Eller er det fortsat bilerne, der efter politikernes mening forurener mest.

Kritik af regeringen
Der er ingen tvivl om at turistbranchen særlig i København er hårdt ramt. Og særlig er inde for denne branche er der hårde beskyldning mod regeringens håndtering af Corona-krisen. Således er der kritik af, at ministrene er taget på ferie i stedet for at håndtere krisen.

Således udtalte HORESTAS adm. Direktør Katja Østergård, at Danmark var europamester i forsigtighed i forbindelse med Corona-håndteringen. På spørgsmålet om flere gæster fra hele verden ikke ville øge smittefaren svarede direktøren, at hun ikke var medicinsk ekspert.

Turister kunne komme til Nørrebro
Sidste år havde vi et par artikler om, at der var for mange turister i byen. Mange lokale i Indre By følte sig chikaneret og ønskede at turisterne skulle sprede sig mere. For mange år siden henvendte Nørrebro Handelsforening sig til Wonderful Copenhagen for at fortælle at Nørrebro i den forbindelse havde masser at byde på. Man kunne fortælle om Ground 69 og gå en tur ned ad Jægersborggade.

Ligesom vi kan vise dem Blågårdsgade og fortælle om Støvlet – Cathrine. Og så er det ikke kun de dårlige spisesteder som BT beretter om på Nørrebro. Her er virkelig mange gode spisesteder.

Dengang var man overhovedet ikke interesseret. Men brokvartererne byder på nærvær og for turister gælder det vel også at møde danskerne.

Turisme beskæftiger 40.000 i hovedstaden
For overborgmesteren er det også en torn i øjet, at svenskerne ikke bare har fri adgang. Turismen beskæftiger 40.000 mennesker i hovedstaden. Det er ikke småting. Situationen med svenskerne har fået den svenske udenrigsminister til at udtale, at der nu findes et anstrengt forhold til Danmark. Det har det hvis gjort mange gange i historien.

Danmark er afhængig af København
Dansk Erhverv har udregnet noget ganske interessant. Hele landet er afhængigt af København. Og set ud fra et europæisk perspektiv så ligger København på en femte plads. Det skyldes bl.a. at der findes mange eksportvirksomheder i København. Med andre ord. Hvis København bliver ramt økonomisk bl.a. ved at turisterne udebliver så kan det i den grad mærkes i hele Danmark.

I Indre København fylder restauranter og hoteller meget. Hvordan det kommer til at gå dem, afhænger af, hvornår turisterne dukker op.

Turister bidrager til samfundsøkonomien
Sidste år havde København 16 pct. af det samlede antal overnatninger i Danmark. Og hvornår de kommer tilbage, afhænger i høj grad også, hvornår flyselskaberne kommer tilbage. Mange håber så til den tid, at de vil bruge flere penge.

De udenlandske turister bidrog med op til syv milliarder kroner til samfundsøkonomien. Coronakrisens konsekvenser for hovedstadens turisme er enorme i form af tabt omsætning, job og skatteindtægter for samfundet.

Et kæmpe genopretningsarbejde
De kommende år forestår et kæmpestort genopretningsarbejde for at genvinde markedsandele med hensyn til international storbyturisme, skabe gode og trygge oplevelser, tiltrække store konferencer og begivenheder samt krydstogter. Men man skal nok vente til 2023 før vi kommer op på et nogenlunde antal som sidste år.

Afskedigelser i vente
To ud af tre hoteller i hovedstaden ligger på 80 – 99 pct. af omsætningen sidste år.

Syv ud af ti virksomheder svarer at virksomhedsnedgangen ligger på 40 pct. eller mere sammenlignet med sidste år, og det er kun en ud af ti, der har en omsætning på niveau med eller højere i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Hoteller og restauranter på Frederiksberg og i København vil miste fem milliarder kroner. 97 pct. af de adspurgte hoteller i en HORESTA – undersøgelse siger at de enten vil afskedige eller hjemsende personale som følge af overnatningsreglerne. Regeringen forlanger at turister skal overnatte seks hverdage på hotellerne. Gennemsnittet er mellem 2,1 og 2,6 dage.

Regeringen beskyldes for konkurrenceforvridning
Regeringen bliver beskyldt for meget i denne branche. Budskabet lyder at branchen er fuldstændig i knæ og at de har brug for yderligere hjælp, når hjælpepakkere ophører. Alene kravet om seks dages ophold på hoteller betyder et tab på 10 milliarder kr.

Regeringen bliver også beskyldt for konkurrenceforvridning i forbindelse med sommerpakken. Oplevelsesindustrien konkurrerer med hinanden. Mange museer har bedt folk om at blive hjemme, fordi alt for mange har benyttet sig af ”halv pris”. Og de danske øer har aldrig været så meget besøgt som i år.

Justitsministerens svar er at man ikke vil opleve tilstande i det danske sommerland som på en østrigsk afterski-bar.

Krydstogtsskibe bliver væk
I maj måned alene var der 1,9 mio. færre turistovernatninger i Danmark. Det svarer til et fald på 59 pct., oplyser Danmarks Statistik. Men til gengæld har danskerne booket dobbelt så mange husbookinger som sidste år. Mange steder melder man om total udsolgt. Men dette kan næppe opveje de manglende overnatninger i årets første halvdel.

For første gang kommer krydstogtsskibene ikke til at præge havnen i år. Der er heller ingen ved Langelinie. Sommersæsonen er aflyst. Der skulle være kommet hele 281 skibe frem til 31. august. Og i alt skulle der have været 967.000 krydstogtsgæster.

Havnen får et underskud på trecifret millionbeløb
Havnen har ellers i mange år haft et godt regnskab. Men i år bliver der tale om et tab på et trecifret millionbeløb. Hvad der sker i efteråret ved man ikke. I Danmark er der fortsat forbud mod krydstogt.

I 2019 omsatte havnen for 900 mio. kr. og havde et overskud på 100 mio. kr. man efterlyser en større hjælpepakke til de virksomheder, der har været tvangslukket. Og så vil man gerne have et regelsæt til opstart af krydstogt igen.

Krydstogtgæster omsatte i 2019 for 735 mio. kr. i hovedstaden og over 1,2 mia. kr. i hele Danmark. Dette skaber alene job til 2.400.

Havnen (CMP) ejes af i halvpart via By og Havn af Københavns Kommune. Malmø Kommune og Malmø Stadskontor ejer hver 27,5 pct.

Nyhavn skriger efter gæster
I mange år har trængslen i Nyhavn været alt for stor. Wonderful Copenhagen har valgt ikke at markedsføre området længere. Men her længes de allerede efter næste sommer. Man længes efter de lange køer ved havnerundfarterne. I øjeblikket sejler der kun tre ud af sytten både. Normalt er der 95 pct. udenlandske turister og 5 pct. danske turister. I øjeblikket er det dog omvendt. Hos Stromma er man nede med 93 pct. af omsætningen. Og i Nyhavns restauranter ligger man mellem 50 og 70 pct. af den normale omsætning.

Bliver tænkepausen brugt?
Man kan sige at Københavns turistbranche i øjeblikket forbløder. Men måske skal man også bruge det som tænkepause. Den hastige turisme i byen var ikke populær alle steder. I en række byer var udviklingen nærmest blevet sådan at byerne var blevet til rene forlystelsesparker. Store dele af København var ikke mere for københavnerne. Vi havde vænnet os til at Nyhavn var blevet en form for kulisse.

Skal turisterne stadig have førsteretten om sommeren?
Sidste år lavede vi en beretning om de mange turister i byen. Strøget er blevet reduceret til et indkøbscenter som kunne have ligget et hvilket som helst sted i Europa. Turisterne beslaglagde et stort antal boliger via Airbnb. Ifølge Wonderful Copenhagen nåede vi ni millioner overnatninger – et par millioner mere, hvis man tæller Airbnb-gæster med. Organisationen spåede også, at vi inden 2030 runder 16 mio. mens antallet stiger 40 pct. på bare fire år.

Spørgsmålet er om den profeti holder. Men det er som om, at man ikke må diskutere om København kan blive ved med at holde til alle disse turister. Skal der ske en form for begrænsning? Og er det de rigtige turister, der kommer? Skal de stadig have førsteretten til Københavns kvadratmeter om sommeren? Er vi så økonomisk afhængig af dem?

Hvilke typer turister vil vi gerne have? Hvilken type turister vil vi gerne fremme og hvilke vil vi gerne være foruden? København kan sælge sig selv for billig.

Hvor mange turister kan København egentlig rumme?
Det er ikke særlig populært at nævne dette i en tid, hvor vi gerne vil have fat i alle de turister, der bare vil bruge småpenge i København.

Burde vi ikke i denne tænkepause finde ud af, hvor mange turister København kan rumme? Og er det så ikke på tide, at der bliver gjort noget ved Krydstogtsskibe og deres forurening med landstrømsanlæg? Det er som om Københavns politikere kun er fokuseret på bilernes forurening.

Ikke alle mener at turister er velkommen på Nørrebro
Vi er da heller ikke så sikker på, at alle beboere på Nørrebro er lige begejstret over, at vi opfordrer Wonderful Copenhagen til at sende turister til Nørrebro. Men hvorfor skal bydelens virksomheder ikke også have en bid af kagen, når de snart igen vender tilbage.


Kilde: 

Husk, at vi hver dag opdaterer vores Facebook flere gange dagligt.

  • I vores digitale arkiv, der rummer over 3.000 artikler, kan du finde flere artikler om turisme. Brug vores søgefunktion.Copyright 2021 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16