Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Amazon og Bogbranchen

Skal forbrugerne nu være glade? Det går ud over kulturformidlingen herhjemme. Bogformidlingen har ikke samme status i Danmark. Og der er ikke enighed hos de danske forlag. Der er ikke fastpris i Danmark. Og dette styrker Amazons rolle. Vil de udkonkurrere de danske bogkæder og hjemmesider. I Frankrig betragtes bogen som et kulturelt gode, herhjemme som en forbrugsvare. Supermarkederne tager ikke ansvar for kulturen. Der vil lukke flere boghandlere. De kan gøre det som de er bedre til end Amazon.

Skal forbrugerne være glade?
Vi vil i to artikler fortælle om de ændringer, der sker når Amazon kommer. De er nu rykket tættere på. De søger nu en marketings – direktør i Danmark og Norge. Og snart vil de oprette en platform i Sverige. Det vil selvfølgelig ikke kun gå ud over boghandlere men stort set alle detailhandlere.

Men kan man som forbruger ikke bare være glad for så bliver priserne jo bare meget lavere? Så let er det nu ikke.

For mange er Amazon en lige så integreret del som YouTube eller Facebook. Og Amazon er også et særdeles populært sted at købe bøger.

Det går ud over kulturformidlingen
Problemet er bare at de bliver så dominerende, at de stiller krav om indholdet i bøgerne. Det vil sige, at de vil påvirke de danske forlag i, hvad de udgiver. Og det er ikke godt for kulturformidlingen.

Amazon har en målsætning om at eje eller i hvert fald at tjene på al detailhandel, der foregår på hele kloden. Og det er godt på vej til at lykkes for ham.

Det som han ikke udkonkurrerer, køber han og lader eksistere på egen ånd. Det kan godt være at Margrethe Vestager sender ham strenge blikke, men hun får det yderst svært at bremse op for hans ambitioner.

Bogformidling har ikke samme status i Danmark
Amazons topchef tjener omkring 2.500 dollar i sekundet. Skal en dansk boghandler i fremtiden overleve skal det ske noget. Om bogmomsen skal ned bliver nok et vanskeligt spørgsmål. For bogformidlingen i Danmark har ikke samme status som i Frankrig.

En ny roman koster i Danmark 3-400 kr. I Frankrig koster den 150 kr. Men det skyldes nu også oplaget.

Ikke enighed hos de danske forlag
En anden ting der vækker bekymring er, at Gyldendal har indgået aftale med Book Depository, der ejes af Amazon. Ja, det kan ikke skjules at Amazon er sat i værk for at være altdominerende på alle de varegrupper, hvor de opererer.

Gyldendal påpeger, at de ikke har indgået aftale med selve Amazon, men med et datterselskab. Forlaget fortæller, at deres bøger ikke kommer til at opererer på amazon.com medmindre der træffes aftale om det.

Men noget tyder på at enigheden blandt de danske forlag om ikke at indgå aftale med Amazon er brudt.

Politikens Forlag og Lindhardt og Ringhof er også blevet kontaktet af Amazon – datterselskabet men de har sagt nej til at indgå et samarbejde.

Vil Amazon udkonkurrere danske bogkæder og websider
Boghandlerforeningen er bange for at Book Depository baner vejen for selve Amazon. Det kan ende med, at hvis flere danske forlag indgår samme aftale så vil de udkonkurrere bogkæder som Bog & Ide og net-boghandlen Saxo.

Bogreolen.dk har skiftet navn til Tales. Fremover vil de satse international og de indgår aftale med Book Depository.

Book Depository er 100 pct. ejet af Amazon. De forhandler over 20 millioner titler og fragter dem direkte til døren verden over – gratis. Gyldendal påstår at det er en selvstændig juridisk virksomhed.

Mern de to virksomheder sælger bøger på hinandens platforme. Og erfaringer fra lande som Tyskland og England viser, at det kan gå stærkt når Amazon først er her.

Hvor stor er kundernes loyalitet?
Kundens loyalitet sikres gennem medlemsklubben Amazon Prime, der for 119 dollars årligt udløser fri og hurtig levering, rabatter og adgang til e-bogsbibliotek samt streamingtjenester.

Amazon er desuden kendt for at føre en aggressiv prispolitik indtil boghandlerne må give op, for at opnå store markedsandele som derefter kan bruges til at presse forlagenes udbud og vilkår. Dertil skal lægges en ugennemsigtig virksomhedsstruktur, hvor kortene holdes tæt til kroppen, indtil et nyt marked uden varsel angribes.

Det er for sent at tage stilling til monopolisering, når den opstår. Amazon er i stand til på kort tid at dominere og overtage markedet fuldstændigt.

Håbet er at de ikke vokser så hurtig
Håbet er at Amazon ikke vokser så hurtigt herhjemme. I Tyskland voksede Amazon hurtigt og sidder nu på 50 pct. af hele omsætningen på e – handlen. Men også halvdelen af omsætningen på e- og papirbøger på nettet i Tyskland. Og her skal vi lige huske, at i Tyskland har man fastprissystem.

Det bliver spændende at se, hvor godt tag saxo.com har på deres kunder herhjemme.
Og når Amazon på den måde får store rabatter hos Gyldendal, går det også ud over forfatterne.

I Frankrig er bogen et kulturelt gode
I Frankrig håndterer man bøgerne på en hel anden måde end i Danmark. Her er det ikke bare en almindelig forbrugsvare. Det er et livsvigtig kulturelt gode som er lige så vigtig som mad og drikke.

Under krisen blev boghandlen karakteriseret som et kritisk erhverv, der helst ikke måtte lukke. Men på grund af de hygiejniske forhold i de ofte trange boghandler i Frankrig var det dog mange der lukkede på grund af de ansattes sikkerhed.

Krisen har bevirket et kæmpesalg hos Amazon. Det gælder både for bøger og for andre varer. Amazon spandt guld på andres bekostning.

I Frankrig er prisfastsættelsen strengt reguleret, så Amazon ikke med lavprislagre i hangarer kan prisdumpe nye titler. Bogmomsen i Frankrig er på blot fem procent – mod de astronomiske danske 25 pct. Det betyder sammen med de langt større oplag, at alle franskmænd har råd til også at købe nye bøger. Amazon kan ikke gå så meget under den pris.

I Frankrig er der en bred enighed om litteraturens betydning for fransk kultur og ikke mindst den fysiske boghandlers rolle i udbredelsen af læseglæden. Den samme enighed oplever vi ikke herhjemme.

Kan boghandlen herhjemme eksistere på markedspræmisser?
Forbrugeren kan i første omgang være glad for bøgerne bliver billigere og kommer med posten. Men postens udleveringssted er i dag langt væk fra folks hjem.

Spørgsmålet er om boghandlen kan eksistere på markedspræmisser, hvis vi skal bevare mangfoldigheden. Danmark er også et meget lille sprogområde. Og der forlanges at der skal være adgang til mere end den mest banaliserede mainstream-litteratur.

Specialiserede fagbøger og skønlitteratur kan udkomme til en overkommelig pris i Frankrig og Italien, fordi der findes tyve gange så mange mennesker og oplagene alt andet lige er meget større, også selv om der er mange flere udgivelser.

Anslag mod bogen
Det første anslag mod kulturen var tv’et, men det næste var en politisk beslutning omkring 1990. regeringen lagde statstilskuddet til bibliotekerne ind under det kommunale bloktilskud. Det betød, at disse kulturhuse overalt i landet skulle konkurrere om penge med kommunens velfærdsydelser. Det fik bibliotekerne ikke flere penge af, tværtimod.

Ved den seneste kommunesammenlægning blev der lukket flere hundrede biblioteker, fordi kommuner opfylder biblioteksloven ved blot at have et. Her mødtes jo også de lokale foreninger.

Supermarkederne tager ikke ansvar for kulturen
Herhjemme blev de faste priser afskaffet, trods det at hele branchen godt vil have dem indført. Det kan i første omgang sikre dem mod Amazon. Men det vil politikerne ikke.

Det betyder at supermarkeder kan gå ind og sælge bøger ved siden af leverpostejen billigere end boghandlerne. Det lyder smart. Men boghandleren er tvunget til det store og brede sortiment. Han kan ikke mere leve af de mest sælgende bøger. Dem sælger supermarkederne uden at tage ansvar for kulturen.

Der vil lukke flere boghandler
Eftersom boghandlerne ikke mere kan have det helt store sortiment stående, fordi driftskapitalen er bundet i bøgerne, ja så lukker de til sidst. Derfor trykker forlagene også mindre og mindre af de mindst sælgende bøger.

Når Amazon kommer til landet, vil der lukke endnu flere boghandlere. Supermarkeds-tendensen vil blive forstærket. Amazon er så stor, at de kan sænke prisen på alle de bøger, de vil, indtil man ikke køber dem mere.

Boghandlerne må satse på det, de er bedre til
Boghandlerne må satse på det de er bedre til end Amazon. Og det er personlig rådgivning, arrangementer, kundekredse og vigtigheden af en kombineret fysisk og digital tilværelse. Mere end 60 pct. af bog & Ide’ s kunder foretrækker at hente bogen i den fysiske boghandel selv om den er bestilt på nettet. Det er altid spændende at se, hvad der står på hylderne.

Der er vel stadig forskel på, hvad en algoritme og et menneske kan.

Kilde: 

Husk at vi hver dag opdatere vores Facebook flere gange. Vi har flere artikler om bogbranchen og Amazon blandt vores 3.300 artikler på vores digitale database. Brug vores søgefunktion


Copyright 2020 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16