Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Pas på - du bliver overvåget

Offentliggjort 15. juni 2007

Regeringen lægger op til mere overvågning. Er det George Orwell: 1984 – samfundet, der lægges op til? Skal det være tilladt, at sidde hjemme i dagligstuen og checke medarbejdernes gøren og laden i butikkerne? Både kundernes og personalets retssikkerhed er i fare?

Det er ikke alle steder, der er tv – overvågning. Mange foretrækker levende mennesker til at fange tyvene i butikkerne. I Århus har kun en tredjedel af butikkerne tv – overvågning. Tv – overvågning kan ikke hindre folk i at stjæle, men det kan levende vægtere. Og hvor mange butiksindehavere eller personale har tid til at sidde foran kameraerne?

I mange brancher bruger man alarmmærker i varerne.

Kvinderne er med.

I øvrigt så er der ligestilling, når det gælder butikstyveri. Kvinderne er lige så godt repræsenteret som det modsatte køn.

Checket fra dagligstuen

En ansat fra Matas i København blev fyret, fordi hun havde brugt noget af arbejdstiden til at lægge make up. Hendes chef havde siddet og observeret hende under en juleferie i Jylland. Observationen var sket via en computer i en dagligstue. Medarbejderen havde været ansat gennem seks år.

Wild West tilstande

I en dagligvarebutik var der mistanke om penge – og varesvind. En hemmelig videoovervågning blev iværksat.

HK kalder overvågning i detailhandelen som wild west tilstande. Der er ingen kontrol med, om overvågningen følger loven. En ung mand blev således overvåget af et kamera over seks måneder, fordi han var mistænkt for tyveri. Medarbejdernes retssikkerhed er truet og for mage er det stort ubehag.

Overvågning af ansatte er tilladt

En bagermester accepterede ikke en lægeerklæring fra en medarbejder. Han hyrede en privatdetektiv, der fulgte medarbejderen i fritiden, og blandt andet filmede hende. Medarbejderen følte, at hendes privatliv blev krænket, men fik ikke medhold i Landsretten.

Det er jo fint nok, at man har kameraer, der skal sikre at kunderne ikke stjæler, men hvis det bliver vendt mod medarbejderne, så skaber det et utroligt dårligt arbejdsklima.

Loven bliver overtrådt

Siden 2001 har LO og DA haft en aftale om, hvordan overvågning skal foregå i butikkerne, men denne aftale bliver ofte brudt. I den omtalte sag omkring Matas er det faldet dom til medarbejderens fordel. Dommen betyder også, at man ikke bare kan overvåge efter ens egen fortolkning. Men mange overtrædelser bliver ikke indberettet.

HK: Der skal være regler

Mere overvågning og flere kameraer både inde i butikken og udenfor på gaden er helt i orden, når det sker for at give de ansatte mere sikkerhed og undgå røverier.

Men det skal være regler, så det ikke misbruges mod medarbejdere, for så kan det ødelægge folk, siger HK.

Enhver kan smutte hen om hjørnet og købe kameraer og sætte op.

Borgenes retssikkerhed

Allerede nu bliver det offentlige rum overvåget ulovligt mange steder. Dette er sket gennem flere år. Politiet har ikke den store interesse i, at stoppe denne ulovlige overvågning. De har stor gavn af videomaterialet i forbindelse med opklaringsarbejder.

Men i sidste ende er det jo også borgenes retssikkerhed, det handler om.

Fokuser på de butiksansattes rolle

Når man nu er i gang med dette, burde forskellige instanser måske fokusere på butiksansattes rolle i forbindelse med uroligheder og røverier. Således måtte undertegnede finde sig i nedsættende kommentarer, da han lukkede butikken før normal lukketid i forbindelse med urolighederne omkring Ungdomshuset. Dette blev foretaget, fordi personalet kunne komme hjem i sikkerhed.

  • vi vender tilbage til butikkernes håndtering af krisesituationer i en senere artikel


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16