Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Alle kender Smiley

Offentliggjort 13. april 2008

Loven om næringsbasen fungerer ikke, mener man i Nørrebro Handelsforening. Ikke en eneste butik eller kiosk er lukket grundet overtrædelser. Mange overtræder bevidst loven, og det er konkurrenceforvridende.

Her på siden fortalte vi, at der på Ydre Nørrebro blev solgt mange ulovlige varer, herunder sundhedsfarlige varer. Det afstedkom heftig medieinteresse. Vores udtalelser blev også bragt på europæisk islamisk hjemmeside. Men om fødevarekontrollen eller andre har grebet ind vides ikke. Man har i hvert fald ikke informeret os. Vi videregav resultater af en undersøgelse som Fellov Consult havde lavet for Områdeløft Mimersgade. Til denne undersøgelse knyttede vi vore egne kommentarer.

En lov, der ikke virker

Hyppige razziaer og uanmeldte kontrolbesøg afslører fortsat hundreder af kiosker og fødevarebutikker, som mere eller mindre bevidst snyder. De fusker med afgifterne, sælger sorte eller fordærvede varer og bruger illegal arbejdskraft. Vi har skrevet om det mange gange, men gør det gerne igen. Skattemyndighederne og fødevarekontrollen fik for tre år siden bemyndigelse til at lukke firmaer, der gentagende gange overtræder reglerne. Men ikke en eneste butik eller kiosk er lukket på det grundlag.

Nørrebro Handelsforening har gjort meget

Lokalt har Nørrebro Handelsforening tilbudt at hjælpe, såfremt det drejer sig om ukendskab, men foreningen hjælper ikke virksomheder, der gang på gang bevidst snyder.

For nogle år siden forsøgte Nørrebro Handelsforening med nogle kurser for kiosker og små butikker.

Kurserne blev kaldt for ”Etnisk regelintegration.”

Desværre måtte de lukkes efter få måneder. Der var ikke nok opbakning.

Et storstilet møde i forbindelse med næringsbasens indførelse blev arrangeret i samarbejde med EVU. Der dukkede kun to op.

Nørrebro Handelsforening pressede på for at få butikskonsulent – ordningen i gang. Men med kommunalreformen blev denne ordning afskaffet.

De griner, når der sættes penge i banken

Siden næringsbasen blev indført i 2005, har Erhvervs – og Selskabsstyrelsen fået indberetning vedr. 1,781 om firmaer, der snyder. Og mange overtræder igen og igen. Kun seks sager er bragt videre til anklagemyndigheden. En enkelt virksomhed er indberettet 18 gange

Meget tyder på at lovgivningen ikke virker efter hensigten. I Nørrebro Handelsforening synes man, at lovgivningen er helt til grin. Butiksejerne griner, når de sætter deres penge i banken. Men igen en gang pointerer handelsforeningen, at det er stærkt konkurrenceforvridende over for dem, der overholder lovgivningen.

Problemet er nok, at for mange myndigheder er indblandet. Ansvaret bør samles under et ministerium. Og så kniber det åbenbart med koordinationen på tværs af myndighederne. Når alle har ansvaret er det pludselig ingens ansvar

Kødpoliti har beslaglagt tonsvis af varer

Fødevarekontrollens Rejsehold har været særdeles effektive. På halvanden år har de beslaglagt 353 ton mad. Typisk kontrollerer de varelager, holdbarhed, fakturaer og kundelister. Kød er noget af det, der oftest bliver beslaglagt, men også gryn og andre varer får stemplet.

Rejseholdet er netop blevet udvidet fra 6 til 14 personer. Rejseholdet har også udskrevet bøder for i alt 2,15 millioner kroner.

13.000 får elitesmiley og mindre kontrol

26 % af de 50.000 virksomheder, som Fødevarestyrelsen har kontrol med, har fået en elitesmiley. Det får de, fordi de kan prale med at have fået 4 storsmilende smileys. Samtidig betyder det, at man får færre uanmeldte besøg. Men Fødevarestyrelsen advarer mod, at elitesmiley bliver en sovepude..

Alle kender smiley

Næsten alle er tilfredse med smiley viser en undersøgelse som The Nielsen Company har foretaget for Fødevareministeriet. Kun 2 ud af 1.181 svarpersoner havde aldrig hørt om smiley. To ud af tre ville fravælge en restaurant med en sur smiley.

Det man så lige skal huske på, og som ikke blev undersøgt var, at man også kan få en sur smiley, fordi man har uorden i de administrative ting.

Ikke mange elitesmiley i 7 – Eleven

Kun en 7 – Eleven ud af 43 har gjort sig fortjent til en elitesmiley. Det tyder på, at der er problemer med egenkontrollen og dermed hygiejnen.

Sygehus sjusker med smiley

Kirurgisk Afdeling på Helsingør Sygehus har igen fået en sur smiley. Gang på gang har der været rod i fødevaresikkerheden. Det betød fornyelig atter en bøde. Denne gang på 15.000 kr.

Kampen mod rotter

Hovedstaden vil afsætte 10 millioner kroner til forsøg med rottespærer. Løsningen er ikke rottegift. De fleste rotter er blevet resistente. På 80 lokaliteter rundt om i byen vil man til efteråret placere forskellige typer spærrer. Kritikere peger på, at den bedste måde at bekæmpe dem på, er at renovere kloaksystemet.

Kloakrotten er først og fremmest bærer af sygdommen Weils syge, der kan være dødelig, hvis man ikke kommer under lægelig behandling.

I 2007 fik Skadedyrskontoret i København 4.341 henvendelser om rotter – en stigning på 10 % i forhold til året før. Kommunen brugte i alt 510 kilo rottegift.

Rotter i smørret hos Aldi

Aldi i Sorø har solgt smør med tydelige bidemærker af rotter. Herfra kunne man meddele, at bidemærkerne stammede fra hovedlageret. Men Fødevareregion Øst i Ringsted kunne finde tydelige spor efter skadedyr i butikken i Sorø. De var under ingen omstændigheder tilfredse med forholdene.

Rotter spreder bakterier i åer

En bakterie, der kan smitte mennesker med en livsfarlig sygdom har fået ekstra gode vilkår, fordi rottebestanden er vokset i de seneste års mildere vinter. Det drejer sig om sygdommen Weils, der kan smitte mennesker i kontakt med å – vand, der er inficeret med rotte – urin.

Er en frisksmurt sandwich frisk?

En frisksmurt sandwich må ikke være op til tre dage gammel - i hvert fald ikke i Viborg skriver 24timer. Men i alle andre danske byer må man gerne sælge den samme sandwich med tre dages holdbarhed under betegnelsen frisksmurt. Det er åbenbart en gummi – lov, der kan gradbøjes. Forbrugerundersøgelser viser, at forbrugerne ikke har stor tillid til producenterne..

Fødevarebranchen boykotter mærkning

Fødevarestyrelsen har kapituleret i sagen med fødevarebranchen om de officielle danske enæringsmærker:

Spis Mest, Spis Mindre og Spis Mindst. Både den danske detailhandel og danske fødevareproducenter nægter at bruge mærket. Man finder ikke mærket i et eneste supermarked..

Havregryn giver kræft

Her synes man, at havregryn var sund spise. Nu får man så, at vide at det er kræftfremkaldende. Det er nemlig sandsynligt, at fedtsyrer bliver til transfedtsyrer under opvarmning. Hos Kræftens Bekæmpelse savner man dog dokumentation for disse påstande.

Pas på pølser

Hvis du spiser en pølse om dagen, så øger du risikoen for tarmkræft med 20 %. Det samme gælder for andre forarbejde kødvarer. Hamburger og hakket kød hører inde under denne kategori. Hvert år rammes 2.600 danskere af tyktarmskræft, med en ligelig fordeling på mænd og kvinder. Cirka halvdelen dør inden for en femårig periode.

Homonforstyrende stoffer i maden

De fleste forbinder homonforstyrrende konserveringsstoffer parabener med kosmetik. Man faktisk kan der være parabener i kød, chips og slik. Hverken chokoladefabrikanten Toms eller chipsfabrikanten Kims bruger dog parabener.

Fandt mus i chipsposen

Og nu, hvor vi taler om chips. Så fandt den svenske familie Sâllström en død mus i deres chipspose. Chipsposen var købt i supermarkedskæden Ica.

EU frikender farvestoffer

EU frikender de udskældte azofarvestoffer i sodavand og slik. Men Forbrugerrådet opfordrer EU til at lade tvivlen komme børnene og forbrugerne til gode, og satse på forsigtighedsprincippet ved at holde farvestofferne væk fra fødevarerne.

Sur smiley ender med straffesag

Svindel med sovsens temperatur i fængslet på politigården i København er så grov en sag, at foreningen Krim nu har bedt politiet rejse straffesag mod de ansatte. Fængslet har allerede fået en bøde på 10.000 kr.

Mere fastfood

Stadig flere unge spiser burgere, pizza, pølser og anden fastfood, der indeholder meget energi og meget salt, men som er fattig på kostfibre, frugt og grønt. Desuden springer flere over 15 år hovedmåltiderne over.

De 15 – 18 årige spiser dobbelt så mange pizzaer som før.

Levertallet får nogle gevaldige hak opad, viser en svensk undersøgelse. Det nåede samme niveau, som findes hos alkoholikere og patienter med gulsot. Hos en af de forsøgspersoner, man brugte var levertallet så højt, som hos patienter, der skal have foretaget levertransplantation. Man satte 18 friske og veltrænede unge mænd og kvinder til at spise to fastfood – måltider om dagen og i øvrigt undgå motion. Undersøgelsen viste bemærkelsesværdige konsekvenser for levertallet.

Økologisk flødeost tilbagekaldes

Har du spist Kirk økologisk flødeost fra Søvind Mejeri kan du også have spist rengøringsmiddel. Fødevaremyndighederne opfordrer forbrugerne til at smide flødeosten væk eller aflevere den i butikkerne. Det drejer sig om bægre produceret den 22.01.08.

Kylling fik sur smiley

To Kentucky Fried Chicken restauranter i København er blevet udstyret med en megasur Smiley og bøder på i alt 22.000 kr. Det er primært dårlig hygiejne i behandlingen af fødevare, der er årsag til dette.

Butikker sælger gamle æg

Masser af danskere har aldrig smagt friske æg. Før de pakkes i æggebakken er æggene op til syv dage gamle og uegnede som blødkogte æg. En god ting er at købe en lille bakke, så de ikke står og bliver gamle i køleskabet. Køb kun æg der er inden for 3 døgn gamle. Æg der sælges i supermarkeder kan være op til fem uger gamle.

Giftig Mozzarella

De danske myndigheder har endnu ikke besluttet, om man vil bremse importen af italiensk mozzarella, efter fund af kræftfremkaldende stoffer i den bøffelmælk, som osten produceres af. Både Japan og Sydkorea har bremset import af den italienske mozzarella, efter at 66 bøffelflokke i sidste uge blev sat i karantæne på grund af høje mængder dioxin i deres mælk.

Uhumsk slik trækkes tilbage

”Ikke egnet til menneskeføde”. Sådan betegnede Fødevareregion Øst de varer, den for nylig fandt hos slikvirksomheden Candyland. Gammelt slik var pakket under uhygiejniske forhold i en uautoriseret pakkevirksomhed i Næstved.

Bilka tilbagekalder salmonellabomber

Fødevareregion Syd har konstateret multiresistent Salmonella Blockley i et parti oksekød, der er solgt i en række Føtex og Bilka varehuse. Det drejer sig om ”Mesterhakket kød” af tysk oprindelse. Desuden er der tale om tysk oksekraftben af mærket ”Frisk fra egen slagter” og ossobuco af mærket ”Ludvig” også af tysk oprindelse. Partiet kom fra det tyske slagteri ”Prarkirschen”. Det lykkedes at tilbageholde et større parti fra Dansk Supermarkeds lager i Vejle.

Hanegal må trække lasagne tilbage

840 pakker sønderjysk økologisk grønkål er trukket tilbage. Virksomheden kunne ikke dokumentere at produktet virkelig var økologisk.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16