Offentliggjort 13. april 2008
Loven
om næringsbasen fungerer ikke, mener man i Nørrebro Handelsforening. Ikke en
eneste butik eller kiosk er lukket grundet overtrædelser. Mange overtræder
bevidst loven, og det er konkurrenceforvridende.
Her
på siden fortalte vi, at der på Ydre Nørrebro blev solgt mange ulovlige
varer, herunder sundhedsfarlige varer. Det afstedkom heftig medieinteresse.
Vores udtalelser blev også bragt på europæisk islamisk hjemmeside. Men om fødevarekontrollen
eller andre har grebet ind vides ikke. Man har i hvert fald ikke informeret os.
Vi videregav resultater af en undersøgelse som Fellov Consult havde lavet for
Områdeløft Mimersgade. Til denne undersøgelse knyttede vi vore egne
kommentarer.
En
lov, der ikke virker
Hyppige
razziaer og uanmeldte kontrolbesøg afslører fortsat hundreder af kiosker og fødevarebutikker,
som mere eller mindre bevidst snyder. De fusker med afgifterne, sælger sorte
eller fordærvede varer og bruger illegal arbejdskraft. Vi har skrevet om det
mange gange, men gør det gerne igen. Skattemyndighederne og fødevarekontrollen
fik for tre år siden bemyndigelse til at lukke firmaer, der gentagende gange
overtræder reglerne. Men ikke en eneste butik eller kiosk er lukket på det
grundlag.
Nørrebro
Handelsforening har gjort meget
Lokalt
har Nørrebro Handelsforening tilbudt at hjælpe, såfremt det drejer sig om
ukendskab, men foreningen hjælper ikke virksomheder, der gang på gang bevidst
snyder.
For
nogle år siden forsøgte Nørrebro Handelsforening med nogle kurser for kiosker
og små butikker.
Kurserne
blev kaldt for ”Etnisk regelintegration.”
Desværre
måtte de lukkes efter få måneder. Der var ikke nok opbakning.
Et
storstilet møde i forbindelse med næringsbasens indførelse blev arrangeret i
samarbejde med EVU. Der dukkede kun to op.
Nørrebro
Handelsforening pressede på for at få butikskonsulent – ordningen i gang.
Men med kommunalreformen blev denne ordning afskaffet.
De
griner, når der sættes penge i banken
Siden
næringsbasen blev indført i 2005, har Erhvervs – og Selskabsstyrelsen fået
indberetning vedr. 1,781 om firmaer, der snyder. Og mange overtræder igen og
igen. Kun seks sager er bragt videre til anklagemyndigheden. En enkelt
virksomhed er indberettet 18 gange
Meget
tyder på at lovgivningen ikke virker efter hensigten. I Nørrebro
Handelsforening synes man, at lovgivningen er helt til grin. Butiksejerne
griner, når de sætter deres penge i banken. Men igen en gang pointerer
handelsforeningen, at det er stærkt konkurrenceforvridende over for dem, der
overholder lovgivningen.
Problemet
er nok, at for mange myndigheder er indblandet. Ansvaret bør samles under et
ministerium. Og så kniber det åbenbart med koordinationen på tværs af
myndighederne. Når alle har ansvaret er det pludselig ingens ansvar
Kødpoliti
har beslaglagt tonsvis af varer
Fødevarekontrollens
Rejsehold har været særdeles effektive. På halvanden år har de beslaglagt
353 ton mad. Typisk kontrollerer de varelager, holdbarhed, fakturaer og
kundelister. Kød er noget af det, der oftest bliver beslaglagt, men også gryn
og andre varer får stemplet.
Rejseholdet
er netop blevet udvidet fra 6 til 14 personer. Rejseholdet har også udskrevet bøder
for i alt 2,15 millioner kroner.
13.000
får elitesmiley og mindre kontrol
26
% af de 50.000 virksomheder, som Fødevarestyrelsen har kontrol med, har fået
en elitesmiley. Det får de, fordi de kan prale med at have fået 4 storsmilende
smileys. Samtidig betyder det, at man får færre uanmeldte besøg. Men Fødevarestyrelsen
advarer mod, at elitesmiley bliver en sovepude..
Alle
kender smiley
Næsten
alle er tilfredse med smiley viser en undersøgelse som The Nielsen Company har
foretaget for Fødevareministeriet. Kun 2 ud af 1.181 svarpersoner havde aldrig
hørt om smiley. To ud af tre ville fravælge en restaurant med en sur smiley.
Det
man så lige skal huske på, og som ikke blev undersøgt var, at man også kan få
en sur smiley, fordi man har uorden i de administrative ting.
Ikke
mange elitesmiley i 7 – Eleven
Kun
en 7 – Eleven ud af 43 har gjort sig fortjent til en elitesmiley. Det tyder på,
at der er problemer med egenkontrollen og dermed hygiejnen.
Sygehus
sjusker med smiley
Kirurgisk
Afdeling på Helsingør Sygehus har igen fået en sur smiley. Gang på gang har
der været rod i fødevaresikkerheden. Det betød fornyelig atter en bøde.
Denne gang på 15.000 kr.
Kampen
mod rotter
Hovedstaden
vil afsætte 10 millioner kroner til forsøg med rottespærer. Løsningen er
ikke rottegift. De fleste rotter er blevet resistente. På 80 lokaliteter rundt
om i byen vil man til efteråret placere forskellige typer spærrer. Kritikere
peger på, at den bedste måde at bekæmpe dem på, er at renovere
kloaksystemet.
Kloakrotten
er først og fremmest bærer af sygdommen Weils
syge, der kan være dødelig, hvis man ikke kommer under lægelig
behandling.
I
2007 fik Skadedyrskontoret i København 4.341 henvendelser om rotter – en
stigning på 10 % i forhold til året før. Kommunen brugte i alt 510 kilo
rottegift.
Rotter
i smørret hos Aldi
Aldi
i Sorø har solgt smør med tydelige bidemærker af rotter. Herfra kunne man
meddele, at bidemærkerne stammede fra hovedlageret. Men Fødevareregion Øst i
Ringsted kunne finde tydelige spor efter skadedyr i butikken i Sorø. De var
under ingen omstændigheder tilfredse med forholdene.
Rotter
spreder bakterier i åer
En
bakterie, der kan smitte mennesker med en livsfarlig sygdom har fået ekstra
gode vilkår, fordi rottebestanden er vokset i de seneste års mildere vinter.
Det drejer sig om sygdommen Weils, der kan smitte mennesker i kontakt med å –
vand, der er inficeret med rotte – urin.
Er
en frisksmurt sandwich frisk?
En
frisksmurt sandwich må ikke være op til tre dage gammel - i hvert fald ikke i
Viborg skriver 24timer. Men i alle andre danske byer må man gerne sælge den
samme sandwich med tre dages holdbarhed under betegnelsen frisksmurt. Det er åbenbart en gummi – lov, der kan gradbøjes.
Forbrugerundersøgelser viser, at forbrugerne ikke har stor tillid til
producenterne..
Fødevarebranchen
boykotter mærkning
Fødevarestyrelsen
har kapituleret i sagen med fødevarebranchen om de officielle danske enæringsmærker:
Spis
Mest, Spis Mindre og Spis Mindst. Både den danske detailhandel og
danske fødevareproducenter nægter at bruge mærket. Man finder ikke mærket i
et eneste supermarked..
Havregryn
giver kræft
Her
synes man, at havregryn var sund spise. Nu får man så, at vide at det er kræftfremkaldende.
Det er nemlig sandsynligt, at fedtsyrer bliver til transfedtsyrer under
opvarmning. Hos Kræftens Bekæmpelse
savner man dog dokumentation for disse påstande.
Pas
på pølser
Hvis
du spiser en pølse om dagen, så øger du risikoen for tarmkræft med 20 %. Det
samme gælder for andre forarbejde kødvarer. Hamburger og hakket kød hører
inde under denne kategori. Hvert år rammes 2.600 danskere af tyktarmskræft,
med en ligelig fordeling på mænd og kvinder. Cirka halvdelen dør inden for en
femårig periode.
Homonforstyrende
stoffer i maden
De
fleste forbinder homonforstyrrende konserveringsstoffer parabener med kosmetik.
Man faktisk kan der være parabener i kød, chips og slik. Hverken
chokoladefabrikanten Toms eller chipsfabrikanten Kims bruger dog parabener.
Fandt
mus i chipsposen
Og
nu, hvor vi taler om chips. Så fandt den svenske familie Sâllström en død
mus i deres chipspose. Chipsposen var købt i supermarkedskæden Ica.
EU
frikender farvestoffer
EU
frikender de udskældte azofarvestoffer i sodavand og slik. Men Forbrugerrådet
opfordrer EU til at lade tvivlen komme børnene og forbrugerne til gode, og
satse på forsigtighedsprincippet ved at holde farvestofferne væk fra fødevarerne.
Sur
smiley ender med straffesag
Svindel
med sovsens temperatur i fængslet på politigården i København er så grov en
sag, at foreningen Krim nu har bedt politiet rejse straffesag mod de ansatte. Fængslet
har allerede fået en bøde på 10.000 kr.
Mere
fastfood
Stadig
flere unge spiser burgere, pizza, pølser og anden fastfood, der indeholder
meget energi og meget salt, men som er fattig på kostfibre, frugt og grønt.
Desuden springer flere over 15 år hovedmåltiderne over.
De
15 – 18 årige spiser dobbelt så mange pizzaer som før.
Levertallet
får nogle gevaldige hak opad, viser en svensk undersøgelse. Det nåede samme
niveau, som findes hos alkoholikere og patienter med gulsot. Hos en af de forsøgspersoner,
man brugte var levertallet så højt, som hos patienter, der skal have foretaget
levertransplantation. Man satte 18 friske og veltrænede unge mænd og kvinder
til at spise to fastfood – måltider om dagen og i øvrigt undgå motion.
Undersøgelsen viste bemærkelsesværdige konsekvenser for levertallet.
Økologisk
flødeost tilbagekaldes
Har
du spist Kirk økologisk flødeost fra Søvind Mejeri kan du også have spist
rengøringsmiddel. Fødevaremyndighederne opfordrer forbrugerne til at smide flødeosten
væk eller aflevere den i butikkerne. Det drejer sig om bægre produceret den
22.01.08.
Kylling
fik sur smiley
To
Kentucky Fried Chicken restauranter i København er blevet udstyret med en
megasur Smiley og bøder på i alt 22.000 kr. Det er primært dårlig hygiejne i
behandlingen af fødevare, der er årsag til dette.
Butikker
sælger gamle æg
Masser
af danskere har aldrig smagt friske æg. Før de pakkes i æggebakken er æggene
op til syv dage gamle og uegnede som blødkogte æg. En god ting er at købe en
lille bakke, så de ikke står og bliver gamle i køleskabet. Køb kun æg der
er inden for 3 døgn gamle. Æg der
sælges i supermarkeder kan være op til fem uger gamle.
Giftig
Mozzarella
De
danske myndigheder har endnu ikke besluttet, om man vil bremse importen af
italiensk mozzarella, efter fund af kræftfremkaldende stoffer i den bøffelmælk,
som osten produceres af. Både Japan og Sydkorea har bremset import af den
italienske mozzarella, efter at 66 bøffelflokke i sidste uge blev sat i karantæne
på grund af høje mængder dioxin i deres mælk.
Uhumsk
slik trækkes tilbage
”Ikke
egnet til menneskeføde”. Sådan betegnede Fødevareregion Øst de varer, den
for nylig fandt hos slikvirksomheden Candyland. Gammelt slik var pakket under
uhygiejniske forhold i en uautoriseret pakkevirksomhed i Næstved.
Bilka
tilbagekalder salmonellabomber
Fødevareregion
Syd har konstateret multiresistent Salmonella Blockley i et parti oksekød, der
er solgt i en række Føtex og Bilka varehuse. Det drejer sig om ”Mesterhakket
kød” af tysk oprindelse. Desuden er der tale om tysk oksekraftben af mærket
”Frisk fra egen slagter” og ossobuco af mærket ”Ludvig” også af tysk
oprindelse. Partiet kom fra det tyske slagteri ”Prarkirschen”. Det lykkedes
at tilbageholde et større parti fra Dansk Supermarkeds lager i Vejle.
Hanegal
må trække lasagne tilbage
840
pakker sønderjysk økologisk grønkål er trukket tilbage. Virksomheden kunne
ikke dokumentere at produktet virkelig var økologisk.
|