Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kom til Nørrebro, Joachim

Butikker på Nørrebro er godt klar over, at der bor mange fattige i bydelen. Men det er der politikere, der gør. De bruger udtryk som ”Jeg brækker mig”, når diskussionen om fattigdom diskuteres. De anerkender ikke begrebet. De påstår, at det er venstrefløjens retorik. Hans Engell Kalder Joachim B. Olsens kommentarer for nedsættende og kynisk. På Nørrebro er der familier, der ikke har råd til at opvarme lejligheden. På tre år er der kommet 5.000 flere fattige i København. Fattigdom fører til social udstødelse. Dette fører til kriminalitet og misbrug. Men det er der åbenbart politikere, der ikke er klar over.

Kolde fødder
Det er ikke tale om kolde fødder eller manglende mod, når Joachim B. Olsen har aflyst fire debatmøder med SF's socialordfører Özlem Cekic, omkring fattigdom i Danmark. Det siger han i hvert fald selv.

Kunne være taget til Nørrebro
De to havde ellers siddet og afstemt deres kalendere for at finde passende datoer til at se på fattigdom i Danmark.
Men de to kunne bare have taget til Nørrebro og Nordvest. Her findes masser af fattigdom. Og det mærker butikkerne også i høj grad.

Jeg brækker mig – fattigdom er selvforskyldt
Liberal Alliances Joachim B. Olsen havde på sin Facebook skrevet Jeg brækker mig, som kommentar til Cekic' forslag til, at bruge satspuljemidler til at sikre fattige julehjælp.
Eks – kuglestøderen giver udtryk for, at manglende midler til at holde jul, er folks eget ansvar: 

  • Det er en hån mod millioner af mennesker verden over som sulter, at snakke om fattige i Danmark. 
  • I skulle skamme jer. Jeg bliver så vred, når jeg hører venstrefløjen bruge den slags manipulerende retorik. Hvis der er mennesker i Danmark, der ikke har råd til at holde jul, så er det selvforskyldt.

Hans Engell: Nedsættende og kynisk
Den tidligere formand for De Konservative og politiske ekspert Hans Engell har betegnet den tidligere kuglestøder som et kynisk og partiskadeligt menneske.
Til Newspaq udtalte Hans Engell: 

  • Han udtaler sig nedsættende om en række af samfundets svageste. Først talte han om flerkoneri og nu om, at samfundets svageste ikke skal have julehjælp, det er i virkeligheden et meget koldt menneskesyn. 
  • Som tidligere topidrætsmand er han et meget kendt ansigt, så det vækker opsigt, når han siger noget så skarpt. Han har jo sit på det tørre, så det er kyniske udtalelser.

Træder på mennesker, der er i forvejen ligger ned
Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jan Sjursen siger, at påstå, at der ikke findes fattigdom i Danmark er rent vrøvl eller mangel på viden. Til politiken.dk siger han: 

  • Jeg er lige kommet hjem fra Indien, hvor fattigdom er noget helt andet end herhjemme. Men Liberal Alliance ønsker vel ikke en fattigdomsgrænse i Danmark på halvanden dollar om dagen, som FN bruger i mange udviklingslande. 
  • Han sætter kikkerten for det blinde øje og ignorer, at stadigt flere falder igennem det danske velfærdssystem. Dermed er han med til at træde på mennesker, som i forvejen ligger ned.

65.000 børn lever under fattigdomsgrænsen
Spørgsmålet er om vi ikke kan forvente, at politikere og især folketingsmedlemmer bruger et ordentlig sprogbrug og sætter sig ind i de faktuelle forhold. Og til disse politikere kan vi fortælle, at 65.000 danske børn lever i familier, hvor indtægten er under OECD's fattigdomsgrænse. Det er en stigning på 20.000 på tre år.

Skal de ligne fattige afrikanske børn?
Det er forstemmende, at det er politikere, der påstår, at der ikke findes fattige i Danmark. Alle har jo et sted at bo, og de får jo mad hver dag. Men flere og flere bliver sat på gaden. Men nogle politikere er åbenbart ikke klar over, at fattige danske børn ikke ligner fattige børn i Afrika.
Der er mange, der ikke deltager i klassekammeraternes fødselsdage. De har ikke råd til en gave.

Den sociale ulighed er voksende
Til Joachim B. Olsen og andre politikere kan vi fortælle, at fattigdommen er eksploderet i København. Iflg. Københavns Kommunes egen undersøgelse er antallet af fattige indbyggere steget med 5.000 på bare tre år.
Hele 7 pct. af Københavns indbyggere lever i dag uden penge til ekstraregninger og nærende aftensmad.
Den sociale ulighed er voksende. Hjemløshed og tiggeri er især i København blevet mere synlig.

Fattigdom fører til social udstødelse
Fattigdom er en direkte årsag til social udstødelse, som fører til kriminalitet, misbrug og ghettodannelse.
På Nørrebro bliver plastikposer brugt til at isolere vinduerne. Man har ikke råd til at varme boligen op, eller råd til gardiner. Så kan der heller ikke luftes ud. Børnene får astma, og der opstår svamp i lejligheden.

Problemer for en tredjedel
En undersøgelse som Danmarks Statistik har foretaget, at danskere lever i husstande, hvor man har svært ved at få pengene til at slå til. Det er ikke overraskende arbejdsløse og enlige med børn, der har problemer. Her siger over en tredjedel, at det kniber med at få hverdagen til at løbe rundt.

Kan vente to år på afgørelse
Arbejdsløse, der er røget uklar med deres A – kasse, og som har anket afgørelsen kan også vente længe. Hvis de ellers kan finde overskud til det, skal de vente næsten to år inden der foreligger en afgørelse.

81.000 faldet ud af systemet
81.000 danskere er faldet ud af systemet. De modtager hverken dagpenge eller kontanthjælp, men de vil gerne have et arbejde. De optræder heller ikke i nogen som helst statistik. De er glemt i systemet.
En anden stor gruppe, er dem, der er ramt af 450 – timers reglen. Det betyder, at, at de ægtefæller, som ikke har arbejdet mindst 450 timer inden for de sidste to år, mister retten til kontanthjælp.

Fattigdom trives på Nørrebro
Københavns Kommune har netop offentliggjort et socialøkonomisk kort, og det viser med al tydelighed, at fattigdom trives på Nørrebro og i Nordvest.

Anmodning om julehjælp forøget
I 2008 fik Frelsens Hær 7.040 anmodninger om julehjælp. Sidste år fik de 9.200 anmodninger.
Fattigdom er åbenbart svært at forestille sig for dem, der ikke har prøvet det, blandt andet nogle af vore beslutningstagere – politikere.
Selvom alle mennesker er lige meget værd, bliver vi ikke behandlet ens. Det er ikke fair.

Ritzau citerer den 30.10. vores berømte kuglestøder: 

  • Hvis man har børn, så sætter man dem overalt og sørger for, at når man kommer til den 24. december, så er der mad og gaver.

Alt andet vil være utænkeligt. For i nogles univers eksisterer fattigdom ikke, og hvis det gør i enkelte tilfælde, ja så er det nu engang selvforskyldt.

Aldrig på starhjælp
Vores kuglestøder har sikkert aldrig været på starthjælp. Han har nok heller ikke været på kontanthjælp eller sat på gaden af fogeden. Han har sikkert heller ikke sovet på en bænk i en park om natten i frostgrader. Det har tusinder af danskere oplevet.

At der sidder folk i folketinget, der kan påstå, at fattigdom er selvforskyldt, er en gåde. Arbejdsløshed er måske også selvforskyldt. Eller kan det tænkes at det ikke er arbejde til alle, og at vores samfund ikke kan finde ud af og dele det arbejde, det er.

Selvmål
At Özlem Cekic så finder en pige, der har 5.031 kr. til overs til at leve for, er nok lidt af et selvmål. Mange almindelige lønmodtagere har ikke dette beløb til overs for at leve for. Så eksemplet fik jo nærmest Joachim B. Olsen til at fremstå som en helt.
Selv selvstændige erhvervsdrivende på Nørrebro, der har mindre til overs kan findes.

Kom til Nørrebro og find dem, der er fanget i systemet. Find også dem, hvor kontanthjælpen er frataget dem.

Men hvorfor skal man i grunden finde frem til enkeltpersoner for at bevise, at der er fattigdom i Danmark. Det er jo hel grotesk.

Undskyld vi brugte din tid
Og hele debatten får en ny dimension, når man læser følgende, som Joachim B. Olsen udtaler i Weekendavisen: 

  • Jeg kan godt se, folk har en pointe, når de siger, jeg ikke bare kan sammenligne med Afrikas fattige. Men det er altså stadigt noget navlepilleri fra venstrefløjen, at vi skal bruge så stor en del af vores tid på at tale om fattigdom.

Kære læsere, undskyld vi har brugt din tid på begrebet Fattigdom.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16