Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bogbranchen - December 2013

Ikke alle i branchen kalder det krise. Man bruger udtrykket tilpasser sig til situationen. Forbrugerne er begejstret, eller de? For godt nok kan man købe bøger flere steder. Men det kniber med udvalget. Og en almindelig dansk udgivet bog udkommer bortset fra en hvis digters debut i begænsede oplag. Det kniber med talentudviklingen. Men politikerne synes, at det går fantastisk i bogbranchen og vil ikke ændre noget som helst. Danmark er en af de tre sidste lande i Europa, der ikke har faste priser på bøger. Problemet er dog også, at man i branchen heller ikke kan blive enige om det er en fordel eller ikke. Når Amazon så kommer, ja så kan det være for sent at gribe ind. Så vil hele bogbranchen ændre sig.

Man tilpasser sig
Med jævne mellemrum har vi her på siden kigget på en branche, der er i krise. Det vil sige, at branchen ikke selv vil erkende, at de er i krise. man vil hellere tale om at branchen tilpasser sig situationen.
På den netop afholdte bogmesse fejrede man sig selv, og her var der ikke meget tegn på krise. Der var godt nok lidt færre besøgende men omsætningen var dog væsentlig større.

Underskud hos Arnold Busck
Boghandlerkæden Arnold Busck har klaret sig dårligere end forventet. Man har lukket tre butikker og et underskud på 10,8 mio. kr. på driftsresultatet. men lukningen af de tre butikker udgør 5 mio. kr. Kæden har 29 butikker fordelt over hele landet. Men fra januar er der kun 29, da lukker afdelingen i Holstebro.

Selvudgivere
Forlagene har skæret ind til benet, og de fleste vil kun satse på det sikre. Det betyder så, at det er strenge tider for debutanter. Et nyt fænomen er opstået i kølvandet på denne holdning Books on Demend (BoD). Ja, man kan også kalde dem for selvudgivere. Problemet i den forbindelse er markedsføringen. 61 pct. af selvudgiverne er hobbyforfattere, 11 pct. er professionelle forfattere mens en fjerdedel er fagbogsforfattere.

Bogkøbere er begejstrede - eller er de?
Bogkøberne er begejstrede for liberaliseringen. Hele 83 pct. af danskerne er enten neutrale eller synes enten godt eller meget godt om udviklingen på bogmarkedet. Skønsmæssigt har forbrugerne tjent 319 mio. kr. årligt på, at bogpriserne er frie, og at boghandlernes eneret på at forhandle bøger er afskaffet. Den nye rapport udarbejdet af konsulentfirmaet Icentive viser, at bogpriserne er faldet med 12 pct. siden 2000 frem til 2012. Faglitterære bøger er faldet med 24 pct.

Bøger i flere butikker
I samme periode er antallet af boghandler faldet faldet. Men i 2000 var der 450 boghandler, i dag er der 544 butikker, hvor man kan købe bøger.

Mindre udvalg
Men så skal man dog lige huske at de 184 butikker, der er større supermarkeder kun har omkring 500 titler eller mindre på lager.
Antallet af boghandlere, der er forsvundet er på 10 pct.

Der er gået bestseller i den
I bogbranchen er man dog ikke så begejstret for undersøgelsen. Her tror man ikke på tallene. Og hos Danske Skønlitterære Forfattere mener man ikke, at undersøgelsen har noget med litteraturpolitik at gøre. Her man bange for mangfoldigheden.
Og noget tyder da også på, at der er er gået for meget Bestseller ind i bogbranchen. Er det en succes, når det udelukkende bliver solgt Jussi Adler - Olsen, Dan Brown eller Brødrende Price. Populære titler tæller åbenbart mest i branchen. Det er ikke noget boghandlerne tjener på, for det er netop disse supermarkederne bruger som slagnumre for at kunderne skal købe mere leverpostej og sødmælk.

Mon ikke politikerne overser noget?
Ifølge kulturminister Marianne Jelved går det godt i bogbranchen. Der bliver ikke tale om nogen særlov for bogbranchen, som det eksisterer i en række lande. Og måske kommer kulturpolitikerne til at reagere for sent, når først netfirmaet Amazon invaderer landet og laver om på det hele. Ret hurtig vil de via skattefordele og prissætning sikre sig et monopol.

Politikerne overser, at den gennemsnitlige danske skønlitterære bogs oplag er nedadgående. Og hvis dette fortsætter, så kommer det ikke nok fornyelse i dansk litteratur.

Det kniber med risikovilligheden
Det kniber med risikovilligheden hos de danske forlag. Problemet er, at både boghandlerkæderne samt supermarkederne konstant presser forlagene. Og det gør bestseller - forfatterne også.
Dette betyder også, at der slet ikke satses på talentudvikling. Jamen der gives da litteraturstøtte til forfatterne. Problemet er bare, at det ikke er sikker, at forlagene vil udgive bogen.

Hvad er det galt?
Og hvordan er det kommet så vidt? 

  • den rekordhøje moms 
  • bibliotekernes ændrede indkøbs - og udlånspolitik 
  • indførelsen af de frie priser

Disse forhold stiller Danmark ringere and noget andet land på det litterære landkort, bortset fra Bulgarien. Danmark er blandt de sidste tre lande, der opretholder de frie priser.

Det fysiske bibliotek vil forsvinde
På bibliotekerne er digitaliseringen sket på bekostning af den fysiske bog. Med tiden betyder det, at det fysiske bibliotek forsvinder.

Tilfældet: Frankrig
I Frankrig er der indført faste priser på bøger, og her åbner flere nye boghandlere.

Politikerne i Frankrig acceptere ikke netbutikkernes frembrusen. Modsat i Danmark mener politikerne her, at der skal være lige konkurrence. Amazon og andre netbutikker skal holde den pris, forlagene sætter på bogen. Boghandlerne må max. give 5 pct. på bogen. Ja vi skal også lige har med, at momsen på bøger i Frankrig er 5,5 pct. Den bliver nedsat til 5 pct. i 2014.

Boghandlerne presser forlagne
Boghandlere presser forlagene. de vil have større avancer. Presset fra lyd - og e - bøger vokser. Boghandlere og netbutikker udgør stadig 56 pct. af forlagenes indtjening, så mon ikke det kan lade sig gøre? Og dog, vi skrev lige før, hvorfor forlagene var presset

Styr din kreativitet
Tjah dengang i barndommen fik vi altid læst en historie før sengetid. Og ofte var det de samme historier, men vi fik efterhånden vores favoritter. De kloge på det område siger, at sproget bliver stimuleret af dette. Måske var det derfor, at min klasselærer dengang sagde, at jeg skulle lære at styre min kreativitet efter at have skrevet en fristil, Mord i Skraldespanden, med hele fem mord på fire sider.
Skæbnen ville så, at undertegnede skulle holde foredrag i Tønder, hvor klasselæreren var en af arrangørerne. Det kan godt være, at jeg under det foredrag ikke styrede min kreativitet.

En bedre forståelse - med bøger
Men tilbage til bøgerne. Det burde være naturligt at bogen blev en vigtig del af børnenes underholdnings - forbrug. Det er sundt at udvikle fantasi og danne billeder, i stedet for at disse via de elektroniske medier bliver dannet for en. Ved hjælp af bøger kan vi måske også forstå vore medmennesker noget bedre. Vi får en anden indgangsvinkel til verden. Det må også være sundt, at man via bogen kan leve sig ind i en anden verden. Og man behøver så sandelig ikke gå med strømmen. Prøv engang at gå imod den litterære strøm - det er berigende.

Kunderne skal engageres
Boghandlerne må blive bedre til at engagere deres kunder. Det er ingen kunst at sælge en krimi til en femmer. Man skal lære at bruge de sociale medier på den rigtige måde. Og så behøver en boghandel ikke at ligne det supermarked, man konkurrerer med. Det skal selvfølgelig være en oplevelse at besøge en boghandel - både for børn og voksne. Læserne skal knyttes til den enkelte boghandel.

Vi har tidligere beskrevet bogens vilkår her på siden - også dengang på Nørrebro. Gå ind i vores søgefunktion og elektroniske arkiv


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16