Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hul i hovedet eller hul på debatten om lukkeloven

Debatindlæg til JP København

Indsendt af: Johnny Beyer,
Næstformand Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger.
Nørrebrogade 61, 2200 København N.

Hul i hovedet eller hul på debatten om lukkeloven!

Jeg læste med interesse debatindlægget 29. maj, fra Henrik Busch og bemærkede især at han ønskede lukkeloven ophævet.

Jeg tager udfordringen op og debatterer for en bevarelse af lukkeloven.

Jeg er fuldt ud vidende om, at der i København er cirka 60 større butikker, som vil få glæde af en ophævelse af den eksisterende lukkelov, men mener samtidig at vi ikke bør lave lovgivning, på baggrund af nogle få forretninger i Københavns midtby.

Vi bør se på sammenhængen i butiksstrukturen, hvis vi fortsat ønsker et spændende bybillede.

Det, der også gør en by spændende, er blandt andet et varieret udbud af forretninger.

Hvordan gør man byen til en endnu større metropol og hovedstad, som tager et skyldigt hensyn til vores placering på Europakortet?

Jeg mener ikke, at en ophævelse af lukkeloven giver et fornuftigt bud på fremtiden. De store butikker ønsker især en ophævelse – pga. at de er bange for konkurrence fra Svenskernes søndagshandel.

Midt på sommeren næste år, åbner der sig en kolossal udfordring for forretningerne i hele København, da broen til Sverige vil give betydeligt flere kunder til forretningerne.

I Sverige er der ikke nogen lukkelov. Der er også 20% mindre butikker i forhold til i Danmark. Det er de mindre og mellemstore butikker, der mangler.

Kunne Henrik Busch forestille sig et København uden de mange spændende og eksotiske forretninger?

Det vil netop blive billedet af København uden en lukkelov.

Jeg mener at kunne dokumentere, at dette grå og kedelige billede af en storby uden alle de spændende forretninger vil blive hverdagen – såfremt lukkeloven ophæves.

Som det sikkert er de fleste bekendt er der netop udkommet en analyse af detailhandlen i København.

2/3 dele af butikkerne i København har en omsætning på under 3 millioner, og såfremt disse butikker – som i øjeblikket beskæftiger, 2 – 3 medarbejdere – skulle ansætte yderligere kvalificeret personale til at kunne holde butikken åben også om søndagen. Så vil omkostninger i mange tilfælde kræve cirka 50 % i omsætningsfremgang.

Derudover skal vi være opmærksomme på, at ansætte kvalificerede faguddannet personale, og ikke som Henrik Busch – gå på kompromis med kvaliteten blandt personalet – han skriver minsandten, at man skal tilpasse sig og ikke kun ansætte uddannet personale på fuldtid.

Samtidig konkluderer analysen, at det Københavnske detailmarked under forudsætning af en afdæmpet udvikling i Københavns Kommune, kun vil kunne stige med 1,3 milliarder kroner, hvilket svarer til 8 % i perioden fra 1997 – 2005 og ved en optimistisk omsætningsudvikling, forventer analysen at stigningen bliver på 2,4 milliarder kroner eller 14 % i samme periode.

Så uanset, om man anlægger den afdæmpede eller den optimistiske synsvinkel, vil der mangle omsætning, hvorfor man må forvente massemord på butiksstrukturen, såfremt lukkeloven ophæves.

Jeg vil opfordre politikerne til, at holde fingrene fra lukkeloven, hvilket også vil være i direkte modstrid med de Københavnske politikeres målsætning, om en mindre forurenende by, da byens borgere, ellers vil være nødt til at benytte bilen yderligere til indkøb.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16