Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Får vi Konflikt?

Glem alt om lønstigninger, seniorordning, pension og efteruddannelse. Arbejd 2 – 3 timer mere hver uge for samme løn. Og så skal overenskomsten vare tre år. Sådan er arbejdsgivernes ønskeseddel. Lønmodtagerne vil have øget tryghed som erstatning for efterlønnen. HK mener, at 100.000 snydes for overenskomst på grund af omstridt regel. En konflikt skimtes til april.

Glem alt om lønstigninger
Overenskomstforhandlingerne er i gang. Lønmodtagere kan godt glemme alt om lønstigninger, når man skal tro DI's bestyrelse.

Mindst lønstigninger i små firmaer
I øvrigt er det firmaer med under ti ansatte, det er de mest nærige, når det gælder lønforhøjelser. I 2011 måtte en funktionær i en virksomhed under 10 ansatte således forlade lønforhandlingen med kun 1,7 pct. mere i lønningsposen.
Til sammenligning fik funktionærer med over 500 ansatte i gennemsnit 2,3 pct. i lønforhøjelse.
Inflationen har for længst overhalet lønstigningerne, så reallønnen er stødt på vej ned.

Arbejdsgiverne vil ikke have flere udgifter
En konfliktmulighed er absolut til stede. Arbejdsgiverne vil ikke bare se på lønningerne. Man vi også se på andre ting, der koster penge. Og det er ting som pension, barsel og uddannelse. Dette skyldes i høj grad krisen. Arbejdsgiverne vil ikke belemres med flere omkostninger og afgifter.

Arbejdsgivere: Arbejd mere for den samme løn
Nogle arbejdsgivere håber på en treårig overenskomstperiode. Desuden er håbet to – tre timer mere om ugen uden lønkompensation. Også dette skal ske på baggrund af krisen.
Arbejdsgiverne henviser nemlig til, at de har svært ved at få finansieret deres investeringer. Man savner reelle initiativer fra regeringens side, som kan styrke deres konkurrenceevne.

Arbejdsgivere: Hellere konflikt end lønforhøjelser
I en rundspørge som Berlingske foretog blandt 230 erhvervsledere, svarede 82 pct. at de foretrak konflikt frem for højere lønomkostninger.
Samtidig svarede 74 pct. af erhvervslederne, at forhandlerne skulle afvise ønsker om mere efteruddannelse og seniorordninger.

Også nej til seniorordning og efteruddannelse
Fra lønmodtagers side er man ikke indstillet på, at give køb på arbejdstiden. Tværtimod ønsker man herfra bedre seniorordninger og efteruddannelse.

HK: 100.000 bliver snydt for overenskomst
Den største sten er nok den, der kommer fra HK. Her vil man af med en omstridt regel. HK skal på nuværende tidspunkt have mindst 50 pct. af de potentielle HK'ere på en arbejdsplads som medlemmer for at kunne tegne overenskomst.
Fra HK lyder det, at dette er en afgørende sag. Omkring 100.000 HK'ere bliver snydt for en overenskomst på grund af denne regel.

En konflikt kan skimtes i april
Alt tyder på at arbejdsgiverne ikke vil have reglen afskaffet. I 2010 stemte tre ud af fire HK nej til overenskomsten. Men det samlede resultat blev et ja, blandt andet fordi 3F i et stort tal stemte ja. Men det skyldtes nok at de fik noget mod løndumpning fra østarbejdere.
Får 3F ikke noget denne gang, kan det blive et meget tæt valg, og en konflikt kan sagtens se dagens lys til april.
De tre sidste storkonflikter havde vi i 1973, 1985 og 1998.

Lønmodtagere vil have tryghed
Fagbevægelsen vil i øvrigt i stedet for lønstigninger have mere tryghed på jobbet. Man vil også kræve flere praktikpladser. Afskaffelsen af efterlønnen vil også sætte sine spor.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16