Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebro Handelsforenings Loppemarked – 25 år

Det aflange Loppemarked på den 333 meter lange strækning fra Kappelvej til Nørrebros Runddel fejrer i år 25 års jubilæum. Gennem de sidste 24 år har Inga og Gunnar utrættelig sørget for ro og orden. Mange vil tolke reglerne på deres måde. Der har været stor fremgang af boder, trods konkurrence mange steder fra. Nørrebro Handelsforenings Loppemarked tiltrækker kunder, som også bydelens butikker har gavn af. En stor tak til Gunnar og Inga for deres storslåede indsats.

Et aflangt loppemarked
Det er et meget aflangt loppemarked her på Nørrebro. Det er nøjagtigt et halvt fortov bredt, men derimod temmelig langt. Og noget tyder på, at det flere gange sidste år nåede hele vejen fra Kappelvej til Nørrebros Runddel.
Vi har skridtet længden af. Det er nøjagtig 333 meter.

Fra hattemager til røgelsespinde
Her kan du købe alt fra juleplatter, spisestel, røgelsespinde og forgyldte statuetter. Der er både ragelse og kvalitetsvarer. Her er også kvinder i farverige gevanter.
Her er hattemagere, en med havegips – figurer, fisk, frugt, kunst og husflid.

Inga og Gunnar har styr på det
Og for at holde styr på alle regler og at alle betaler deres stand på 4,5 x 0,85 meter er de utrættelige Inga og Gunnar Berling.
Som Inga og Gunnar selv udtrykker det. Så er der mange opfattelser af, hvordan reglerne skal tolkes. Og her slår de to hårdt ned, når andre har en opfattelse. Reglerne skal overholdes, ellers er det slut med Loppemarkedet.
I de 24 år de to har kørt Loppemarkedet har man aldrig haft problemer med politi eller kommune, netop fordi de håndhæver reglerne til punkt og prikke. Og reglerne kan du også læse her på siden.

Ingen loppemarked – uden de to
I al ubemærkethed er Nørrebro Handelsforenings Loppemarked blevet 25 år gammel. Denne ubemærkethed vil vi ikke her på redaktionen lade være usagt.
Fra maj til oktober står de der hver lørdag, Inga og Gunnar. Ja Inga er let at kende med hendes høje hat. Utrættelig er de der. Det vil sige, at Inga og Gunnar var fornyelig på ferie. Så var det Ingas datter, der fik den høje hat på.

Vi kan roligt sige, at havde vi i Nørrebros Handelsforening ikke Inga og Gunnar, ja så havde vi ikke dette lange loppemarked.

Det skaber liv
Selv Københavns Kommune sætter pris på dette marked. Da Inga kunne fejre 25 års butiksjubilæum var der lykønskninger fra kommunen med en bemærkning om at hun og Gunnar skaber liv på Nørrebrogade.
Håbet herfra er også, at man i år husker, at Inga runder et skarpt hjørne – rent aldersmæssig. Nej, vi vil ikke røbe en dames alder.

Man skal stå tidlig op
Og man skal stå meget tidlig op, hvis man vil have en plads. Det er hvis nok klokken 7 i Inga`s butik, Berling Frimærker, Nørrebrogade 92. Og det er bestemte regler, man skal overholde. Dem kan du finde her på siden. De trænger til en revision. Og den kommer vi snarest med.

Dengang var det bydelens butikker
Det hele startede i 1986.
En indkaldelse i Medborgerhuset på Blågårds Plads startede det hele.
og blev dengang kaldt Danmarks længste loppemarked. Det var også dengang at ministerier sendte fruerne på udflugt herude, mens deres mænd deltog i forskellige konkurrencer.

Dengang var det mest bydelens butikker, der havde boder her. Man sluttede altid af med en god frokost – dengang. Måske ville det være en ide, at markere jubilæet ved at få butikkerne til at stille op – 25 år efter?

Et tilløbsstykke
Siden har pladsen foran den gule mur langs Assistents Kirkegård været et sandt tilløbsstykke fra maj til oktober. Såfremt vejret tillader det bliver perioden udvidet. Og også ved juletid kan vi opleve det festlige skue.
Hele bydelens mangfoldighed kan opleves her. Ja her står folk fra hele verden.

Mange forhindringer
Trods trafikforsøg, finanskrise, bandekrig, nedlæggelse af Ungdomshus og mange andre forhindringer er Nørrebro Handelsforenings Loppemarked der stadig.

Dejlig er der også, at kunder til Loppemarkedet besøger de farverige butikker, der trods de omtalte forhindringer stadig befinder sig på Nørrebrogade og de andre gader er nærheden.

Politikere ville nedlægge det
Det er en anden måde at bruge Nørrebrogade på. For et par år siden ville emsige politikere give loppemarkedet et dødsstød. Men bestyrelsen i Nørrebro Handelsforening kæmpede imod. Havde man ikke gjort det. Ja så havde politikerne haft held med deres sabotage.

Overskud til velgørende formål
Overskuddet fra Loppemarkedet er gennem årene gået til velgørende formål. Det har været til renovering af Kapellet, Erindringscentret på Sankt Joseph, til unge kunstnere på Nørrebro og meget mere.
Ja overskud er også brugt til maling af muren. I de senere år har Københavns Kommune dog selv bekostet denne opgave.

Juletræ – med omtåget tilværelse
Også Juletræet på Runddelen og gaver til børnene, når lyset tændes på træet, er noget som Loppemarkedet bidrager til.
Juletræet har dog i tidens løb haft en omtåget tilværelse. Aktivister har således brugt træet til nogle af deres mange bål i gaderne.
Og i julen 2010 var der nogle beboere på Nørrebro, der åbenbart mente, at der ikke skulle fejres jul. Derfor blev træet nedlagt flere gange.

Nørrebro Handelsforening vil hermed i al offentlighed takke Inga og Gunnar for deres utrættelige indsats. I har i høj grad været med til at fremhæve det farverige Nørrebro – på en positiv måde


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16