Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebro – fra røverier til fest

I Nørrebro Handelsforening har vi fået at vide, at vi er for negative. Vi forsøger med en positiv artikel, med en enkelt negativ ting, nemlig gaderøverier. Vi ser på glade elever, Kulturelle Markedsdages farvel, Festivallen 48 timer, FestIvan, Distortion, En rød cykelsti, der er farlig i regnvejr og en ny folkepark med soppebassin. Det var lige en enkelt negativ ting mere. Sidste år var festen – Distortion en stor stinkende losseplads, der udløste en regning på 350.000 kr. fra Københavns Kommune. Nu kan man så glæde sig omkring Superkilen fra 30. maj til 3. juni.

Hvordan beskriver man Nørrebro?
Man kan vel godt forstå, at journalister har det svært, når de skal beskrive Nørrebro. For hvad er det lige, der sker. Det er her, der sker flest gaverøverier, men det er også her, at vi finder de mest glade elever. Måske er det også her, de fleste fester bliver afholdt.

Nr. 1 i gaderøverier
Kigger vi på de sidste fem år, ja så er Nørrebro stærk repræsenteret, når det gælder gaderøverier. Det er unge mænd, der truer tilfældige med knive og knytnæver. De går efter penge, dankort og mærketøj, men også iPhones.

Københavns Politi har i efteråret indledt en særlig indsats mod røverier i gader og stræder, men har ikke kunnet knække kurven. Sidste år indløb der anmeldelser om næsten 800 røverier inden for Københavns Kommune.

Store besparelser
Og især på Nørrebro kan trygheden godt blive bedre. Nu hjælper det vel heller ikke på det, at der ikke findes en politistation på Nørrebro. En anden ting er, at Københavns Politi skal spare ret så meget.

Sidste tirsdag var den gal igen. Her fandt der mindst seks røverier eller røveriforsøg sted på åben gade. Fire af de seks episoder fandt sted på Nørrebro. Det var på Jagtvej, Tagensvej og i nærheden af Mjølnerparken.

Den kedelige hitliste
Her er så den kedelige liste over røverier begået under åben himmel de sidste fem år.: 

  • 1. Nørrebrogade 258 
  • 6. Frederikssundsvej 93 
  • 8. Thorsgade 72 
  • 9. Tagensvej 70

De glade elever på Nørrebro
Efter den negative historie, trænger vi til en positiv historie. Eleverne på Nørrebro er de mest glade i København. I barometeret måler man tilfredsheden blandt eleverne fra 4. - 9. klasse.

Særlig børnene på Nørrebro møder masser af kritik. Men de føler, at de har meget medbestemmelse. De føler at lærerne lytter på dem, og at de er rigtig gode. Således gør man på Rådmandsgades Skole rigtig meget ud af konflikthåndtering .

Uddannet i klasseledelse
På Guldbergs Skole er lærerne uddannet i klasseledelse. Man har forsøgt at få fat i de elever, der ellers var endt på privatskole.

Vi er forskellige på Nørrebro
Måske skyldes den gode stemning, at folk er så forskellige på Nørrebro. Det stimulerer engagementet og sammenholdet. Det gør forældrene mere bevidste, hvor de kommer fra, og hvad de vil give deres børn.

Plads til forskellighed
Tænk mange af børnene synes, at i området er der mange gode butikker. Folk er ikke så indelukket på Nørrebro. Her er det plads til at være forskellig. Man mærker i uroen i det daglige. Nogle af børnene kan godt lide udtrykket unger i stedet for elever.

Farvel Kulturelle Markedsdage
Og så er det også bydelen med de mange fester. Desværre er den ene afgået ved døden. Det er Kulturelle markedsdage. Den fik lov til at leve i 11 år. Nørrebro Handelsforening var fødselshjælper de første mange år. Der blev sponseret mange gode orkestre. Gamle bestyrelsesmedlemmer har tilbragt mange timer i Nørrebroparken.

Foran ved det runde bord blev der løst mange konflikter med politiske modstandere. Her sad også de unge fra Ungdomshuset og drak bajere sammen med os.
Her var det også, at Bertel Haarder, da han var integrationsminister fik en sønderjysk snak. Det var til stor fortvivelse for hans bodygards og tv – folk. For det var absolut ikke planlagt. Det var også her, at en sprechstalmeister måtte hjælpes ned fra scenen. Han havde hvis fået en for meget. Det var virkelig festligt.

Men Metroen holdt sit indtog. Man måtte flytte. Og så glemte man at lave P.R. Og nogle af de bærende kræfter var slidt op.

Vi har her på siden lavet en hyldest artikel til de gamle græsrødder (Se artiklen Kulturelle Markedsdage 2000 – 2011).

48Timer – en ny festival
Men på Nørrebro opstår der så bare en ny festival. Det er så festivalen 48 timer, der byder på to dages fest og arrangementer i april – måned.

Her kan man opleve byvandringer, foredrag, koncerter, fester og workshops.
Festivallen sættes i gang fredag den 20. april kl. 16, hvor Mikael Simpson og Darkness Falls med Josephine Philip optræder i Nørrebroparken.

Gratis ølsmagning
Hovedpulsåren for festivalen er et Urban Camping område ved Dronning Louises Bro. Blandt arrangementerne er også en sømandsfest i Søernes Sejlklub.

Men man kan så sandelig også komme til gratis ølsmagning i Nørrebros Bryghus, morgen – yoga i Blågårdsgade, Boliviansk dans på Sankt hans Torv, se film om Ungdomshuset eller dyrke taoistisk Tai Chi på Balders Plads.

Omtrent 40 arrangementer på 48 timer, det er da noget, der vil noget. Hovedkræfterne er Blågården, 2200Kultur og VerdenskulturCentret.

FestIvan
Men husk inden denne festival, er det en hel uge med FestIvan i Stefans Kirken. Det er en hel uge med gratis arrangementer til ære for den meget populære sognepræst Ivan Larsen, der afgår som sognepræst i slutningen af april.
Læs mere om denne FestIvan andet steds her på siden.

En stinkende Losseplads
En anden mere udskældt fest vender tilbage på Nørrebro. Det er Distortion. I løbet af et døgn blev Nørrebro forvandlet til en stinkende losseplads.

Tilskud på 850.000 kr.
Nu har man så taget nogle nye tiltag. Gadearmbånd, flere barer og flere toiletter. Der skal langt flere end de 250 frivillige til at arrangere festen, som sidste år.
Sidste år deltog 100.000 i festen. Regningen fra Københavns Kommune lød på 350.000 kr. De skal afdrages i løbet af de næste tre år. I 2011 fik man 850.000 kr. i støtte fra kommunen.

At lade vandet i sidegaderne
Man vil forsøge at forhindre, at vandet bliver ladet i sidegaderne. Hvem husker ikke stanken i Birkegade, Elmegade eller Sankt Hans Torv?

Ja 160.000 gæster forventes der. Og tidspunktet, ja det bliver mellem 30. maj og 3. juni.

Og så kan man omkring Superkilen glæde sig. For her vil en del af festen blive afviklet. Så må vi da håbe, at de unge mennesker holder på vandet, eller lader det de rigtige steder.

Cykelsti kan ikke bruges i regnvejr
Hvis du vil tage en cykeltur på Superkilen i regnvejr, så pas på. Betragt den røde farve i asfalten eller hvad det nu er, som et advarselssignal. Du risikere at vælte.
Belægningen er absolut ikke optimal til at cykle i regnvejr. Og her troede man, at det var en cykelsti.

Fodgængere skal også passe på. For den er heller ikke beregnet til fodgængere i regnvejr.

Måske er det noget undertegnede har misforstået. Det skulle aldrig have været en cykelsti eller en fodgængersti, men udelukkende et kunstprojekt.

Den officielle åbning for Superkilen forventes i juli 2012.

En folkepark med soppesø
Når vi nu er i området. Så bliver DSB – arealet i 2012 omdannet til en mangfoldig park. Ja man kalder den for aktiv folkepark. Her skal være sarte tulipaner, æblehave, kirsebærtræer, soppesø, parkour, pentanque, hockey, bordtennis og det nye boldspil paraball, som er i familie med squash.

Undertegnede var allerede for fire – fem år med til at se på området gennem kvarterløfts – projekt. Her vil også være fodboldbane, grillpladser, toiletter, gynger, borde og bænke.

Men så er det tilgæld ikke blevet plads til tråløs internet, et springvand og et syværksted.

Se artiklerne: 

  • Kulturelle markedsdage 2000 – 2011 
  • Fra Bulldozersanering til Hot Spot

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16