Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kom dog til Nørrebro

Turisterne svigter Danmark og København. Vis dem dog Nørrebro, der endnu ikke er blevet strømlinet. Tryghedsindekset er også med turisterne. Det er her kontrasterne mødes. Grønthandleren giver hånd, når han føler sig godt behandlet. Ok, det kan knibe med tolerancen. Men det gjorde det også dengang vi havde slumstormere, besættere og autonome. Men tør Visit Copenhagen at fremvise ”sociale Tabere”. Så får eventyrlandet et knæk. Og hvor er det lige vi har de skudsikre veste?

Turisterne har svigtet
Selv om danske tv – serier og film samt dansk kogekunst er populære i udlandet, så kommer der færre og færre turister til landet. Antallet af udenlandske overnatninger er faldet med mere end 20 pct. siden 1993. Det er især tyske turister, der har svigtet.

Det kniber med markedsføringen
Kendskabet til Danmark som turistdestination uden for nærområdet er ganske lille. Og så skal der være sammenhæng mellem pris og kvalitet. Turisterne skal føle, at de får nok for pengene. Måske bør man være bedre til at markedsføre Danmark og København i udlandet.

377 krydstogtskibe
I denne sæson ligger ikke mindre end 377 krydstogtskibe til i det, der hedder Copenhagen Malmö Port. Det er i dag Nordens største krydstogthavn. Hele 850.000 turister ligger vejen forbi via søvejen. Disse turister bruger i gennemsnitlig 600 kr – 1.600 kr., de timer som de tilbringer i København. I løbet af en sæson bliver det til 1,6 milliard.
Hvorfor kunne de ikke bruge nogle af de penge på Nørrebro?

Vi har det – på Nørrebro
Ja og København bliver betragtet som en af de bedste byer, at leve i. ja faktisk indtager København en tredjeplads. Og det er blandt andet design, infrastruktur, åbningstider samt sociale og økonomiske forhold man ser på. Og nu kunne man jo også tage Nørrebros cykel – motorvej med samt Superkilen med. Og meget interessant så peger Monocle også på gallerier, butikker, græsrødder og kunstliv.

Vi klarer det også på tysk
Så derfor, kom til Nørrebro. Her er det mere end rigeligt af de fire ting. Og så kan Nørrebro byde på en masse historie. Vi hjælper gerne Visit Copenhagen eller hvem der vil arrangere ture til Nørrebro. Det kunne vi sagtens også klare på tysk, hvis det kan lokke de tyske turister til.

Hele verden er samlet her
Og er man sikker på, at turister udelukkende vil kigge på alt det der er strømlinet. Bevares vi har kogekunst af højeste klasse på Nørrebro. Men tænk på, at på Nørrebro har cirka hver fjerde indbygger rod i noget, man ikke kan kalde dansk.
Kig bare på mangfoldigheden på Nørrebro. Her er hele verden samlet.

Tolerance – eller mangel på samme
Der har altid været drukket bajere på bænkene på Nørrebro. Ja nogen kalder visse områder på Nørrebro som parallelsamfund. Men har det ikke altid været sådan. Se på slumstormerne, besætterne og de autonome. Inden for disse grupper har ordet tolerance med det omgivende samfund også været en mangelvare.

Alle er til Streetbasket
Er det at forherlige Nørrebro, når man siger, at det er mangfoldigt? Ok, det kan knibe, når man siger, at det er plads til alle. Men sådan er det vel ikke kun på Nørrebro?
I ghettoerne er der mange steder modvilje mod det danske samfund. Men kig engang på Superkilen. Der mødes alle – uanset herkomst til Streetbasket og andet fitness.

Hvorfor fokusere på utryghed?
Og er man grunden klar over hvor mange græsrødder, der er her. Og se bare på Ydre Nørrebro hvor mange kreative mennesker, der her færdes. Alle bidrager til noget positivt. Hvorfor skal man nu endnu engang fokusere på det mindretal, der skaber utryghed.

Grønthandleren giver hånd
Der bliver talt mange sprog på Nørrebro – også sønderjysk. Unge mennesker betaler glat væk 100 kr. for et kop kaffe, der hedder et eller andet eksotisk. Nørrebro er netop stedet, hvor kontrasterne mødes. Det er også her, hvor grønthandleren giver hånd, når han mener, at han har fået en god behandling i en butik. Selvfølgelig vil han også behandles med respekt.

Besøg bydelens butikker
Her er plads til de studerende, til de kreative, til mappedyrene, til araberne og til dem, der i bogstavligste forstand er helt tilknappede. Sidstnævnte har valgt at lukke sig ude. Men ellers snakker man da med hinanden. Til de journalister, der ikke tror på den, så kig dog ind i Nørrebros butikker.

Gør nu ikke Nørrebro strømlinet
Pas nu på kære politikere, forsøg for Guds skyld ikke at gøre Nørrebro strømlinet.
Det kan godt være, at bydelens to største arbejdspladser ved Assitens Kirkegård og Nørrebroparken ikke pynter. Men prøv at fortælle om stedets historie. Så giver det mening.

Eventyrlandet, Danmark får et knæk
Vi skal ikke fornægte, at der store sociale problemer en del steder på Nørrebro. Kontrasternes bydel kan godt overraske. Men det er ikke sådan noget Visit Copenhagen vil vise deres gæster.

Tænk hvis turister kom til at møde såkaldte sociale tabere. Eventyrlandet Danmark ville få et knæk. Er det sikkert for turister? Kigger vi på Hot Spot – Indekset, så var betegnelsen i 2009, markant. Denne betegnelse er nu faldet til ordinær.

Hvor er de skudsikre veste?
Jo medierne er med til at tegne et billede af Nørrebro. Det er ikke altid det mest vellignende billede.

Vores lille klumme slutter med følgende historie fortalt af Anna Kirkes søde præst, Susanne. Kirken er blevet venner med Varnæs Kirke syd for Aabenraa.
Første gang, de unge sønderjyske konfirmander så ankom til Hovedbanegården for at skulle videre til Nørrebro, spurgte de så bekymret, hvor de skulle hente de skudsikre veste.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16