Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Superkilen – genialt eller Kejserens nye klæder?

Det har kostet 58 millioner kr. Her er masser af farver og ting fra hele verden. En spansk tyr og et kloakdæksel fra Zanzibar. Hvis ellers tingene ikke bliver udsat for hærværk kan det blive en tiltrækningskraft for turister. Og med stedets mange sportsaktiviter kan det sagtens bruges af de lokale. Men ikke alle forstår formålet med stedet. En ting kan man konstatere, og det er, at det er anderledes. Men lad nu være at cykle på den røde plads i regnvejr.

Delte meninger
Vi har været på Superkilen, og talt med folk. Vores spørgsmål gik på, hvad de synes om projektet. 

  • Det er som kejserens nye klæder 
  • Hvorfor lave sådan et projekt lige ud foran en af de mest belastede områder i vores by? 
  • Hvis de vil ofre så mange penge, hvorfor så ikke et kulturhus? 
  • Det er genialt og farverigt projekt 
  • Hold da op hvor det liver op i en kedelig bydel 
  • Tingene bliver ødelagt, se bare nogle er allerede mishandlet.

En ny attraktion
Ja meningerne er mange om Ydre Nørrebros nye attraktion – Superkilen.
På Superkilen kan man i dag se reklamer for en amerikansk rodebutik, en kinesisk skønhedsklinik, og en taiwansk mælk, en amerikansk doughnut.

Masser af neonlys
Her er masser af neonlys om aftenen. De skal fortælle os historier fra hele verden. Superkilen er et uddrag fra hele verden. Byinventar og træer fra eksotiske steder fortæller, at der ligger en verden uden for Nørrebro.
Der er en stor tyr, der reklamerer for vinfirmaet Osborne.

Kloakdæksel fra Zanzibar
Vi skal gå på opdagelse i picnicborde fra Armenien, basketballkurve fra Mogadishu, kloakdæksler fra Zanzibar, Gdansk og Paris.

Vi kan opleve et springvand fra Marokko, en rutschebane – blæksprutte fra Japan, Og en bakke, der skal bestiges. Ja så er her en dansestang fra Beijing. Og fitnessredskaber fra Tyrkiet.

På en og samme måde oplever vi Den Røde Plads, Det Sorte Marked og Den Grønne Park. Vi kan vælge mellem 108 forskellige sportsredskaber, bænke og planter.

Nogle af bænkene er fra Tyrkiet. Men der er også telefonbokse og grillsteder.

Her er en boksering fra Brasilien, et busstoppested fra Kazahkstan, og skraldespandene er fra England.

Masser af aktiviteter
Man skal måske ikke tage en cykeltur på cykelstien ved Den Røde Plads i regnvejr. For det er det ikke rigtig beregnet til.

Ellers er der mange aktiviteter. En klatreværk er populær. Og her kan spilles baseball og man kan stå på skater og en masse andre ting.

Ja fitness – redskaber er der masser af. Nogle gynger er allerede taget ud af drift. De kunne ikke tåle belastningen.

Et dyrt projekt
Og man må sige, at alle de løse dele må betyde, at der skal afsættes en klat penge til vedligeholdelse. Men det har man vel taget højde for.

Vi må så ikke håber, at beboerne tager imod sagerne, ved at lave vandalisme og hærværk på de flotte ting. Allerede nu, virker flere af tingene som godt brugte. På bænkene er der mærker at skatere. De store gynger er taget ned, men endnu ikke sat op igen. Og den ene af kurvene bed basketball - banen hænger lidt.

På en eller anden måde indbyder tingene også til, at de skal bruges. Man må håbe, at de lokale beboere får et tilhørsforhold til tingene.

Superkilen har kostet mange penge. Københavns Kommune og Realdania han hver bidraget med 26 millioner kroner, og Områdeløft Mimersgade har skudt 6,8 millioner kroner i projektet.

Fra 60 forskellige lande
Faktisk er Superkilen lige så mangfoldig som Nørrebro er i sig selv. Der er træer og planter fra 60 forskellige lande. Og på Den Sorte Plads er der også palæstinensisk jord. Det er ganske imponerende.

Man kan vel kalde Superkilen en slags verdensudstilling. Eller hvad med at kalde den en udendørs gymnastiksal.

At området er blevet mere attraktivt, kan ikke fornægtes. Og der er masser af mennesker, der bruger stedet. Måske kan Superkilen være med til at integrere. Og når Superkilen gør et positiv indtryk, kan det jo tænkes at medierne efterhånden afskaffer deres Nørrebro – knap.

Må ikke bruges i regnvejr
Og når vi er ved regnvejr. Vejrguderne var bestemt ikke med, da pladsen blev indviet. Det pjaskede ned. Der var heller ikke mødt mange op.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16