Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Distortion – et forbillede?

Aldrig har der været så mange unge mennesker på Nørrebro. Det var i forbindelse med den store gratis gadefest Distortion. Åbenbart har man fået mere styr på oprydningen. Og Elmegade lugtede ikke så fælt som sidste år. Såfremt man har fået bedre styr på økonomien og logistikken, så er festen kommet for at blive.

En udskældt fest
Der har nok aldrig været så mange unge på Nørrebro, som da den udskældte fest Distortion indtog Nørrebro. Det vrimlede med unge mennesker. Man er lidt uenige om, hvor mange unge, der var på Nørrebro 100.000 – 120.000.

Skat gik glip af penge
Det kan da godt være at Skat gik glip af et par tusinder kroner. Således tjente et par raske unge gutter en mindre formue ved at sælge dåsebajere indkøbt i Tyskland. Et par enkelte kiosker havde også en god forretning.

Kun små episoder
Men ellers var der glade unge mennesker, der mødte Nørrebro. Der var ikke alvorlig tilskadekommende og ingen større voldsepisoder. En enkelt beruset gæst måtte hjælpes ned fra et stillads. Enkelte blev anholdt for gadeuorden eller for at være i besiddelse af euforiserende stoffer.

Mangfoldighed
Spontane koncertsteder opstod til gene for lokale beboere. Festen var præget af stor mangfoldighed og rummelighed.

Ingen tvivl om, at festen beriger Københavns byliv.

Mangfoldighed, kreativitet, næstekærlighed og mod er nok det der kendetegner festen.

Tistortion
Om økonomien holder er et spørgsmål. Det har set sort ud efter de sidste års fester. Og det har knebet med oprydningen. Festen, der også blev kaldt Den store Pisse – fest eller Tistortion synes også, at have klaret oprydningen bedre end sidste år. De deltagende har kunnet bidrage ved at købe et såkaldt god stil – armbånd.

Holder økonomien?
Disse penge gik til oprydnings – kontoen. Målet var 25.000 armbånd, men kun halvdelen blev solgt. Og det kan godt blive et økonomisk problem.
Spørgsmålet er om der er nok økonomi til, at 200.000 mennesker kan deltage i en gratis fest.

Således viser en undersøgelse, at 81 pct. var begejstret for rengøringen i Indre By.

Ros til politiet
Men halvdelen har oplevet gener, som hærværk,lugt, støj, skrald eller utryghed. Mange har så igen givet udtryk for, at det var på et acceptabelt niveau. Og 76 pct. mente, at politiet var tilstrækkelig til stede.

Kulturborgmestren havde truet
Kulturborgmesteren havde ellers truet med at lukke for pengekassen, efter sidste års Affalds – fest. Alene efter den første dag efterlod gæsterne 30 ton affald. Kommunens Center for Affald har også i år været på overarbejde.

Elmegade var til at komme igennem
Hvert år har byens gader været brolagt med smadrede flasker, ølkrus, halvspiste shawarmaer og lignende. Men det var mere styr på det i år. Og urinen havde deltagerne også haft bedre styr på. Således var Elmegade lettere at komme igennem i år.

Tryghedskorps
Man kan sige, at arrangørerne har taget ved lære af sidste års kritik. Man havde således i år et Tryghedskorps, der tog sig af hærværk og grafitti m.m. Ja mon ikke der var i alt 100 sikkerhedsvagter foruden politiet.

Økonomien ikke gennemskuelig
Økonomien har ikke været så gennemskuelig. Sidste år var der et underskud på 780.000 kr. Hovedstaden bidrager med cirka 2 millioner kroner. Og reglerne er jo at hvis der er offentlig støtte skal man kunne dokumentere forskellige ting. Politikerne må stille krav om at pengene går til de formål, som er stillet. Man må så håbe, at der har været øget fokus på økonomien. Der har også været kritik af, at festen ikke har kunnet tjene flere penge.

Få styr på logistikken
Det er bestemt heller ikke billigt at betale afgift til arrangørerne, hvis man vil stille en bar op eller lignende. Forskellige spillesteder på Nørrebro har desuden været oppe at diskutere med arrangørerne. Andre har fravalgt at være med, grundet dårlige erfaringer.

Man må håbe, at arrangørerne får styr på økonomien og logistikken. For ideen er egentlig god.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16