Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal de handlende på Nørrebro finde sig i det?

Jane Petersen fra Café Viking stiller sig nu frem. Hun vil ikke finde sig i at blive afpresset. Men det viser sig nu, at mange er blevet afpresset i området. Foreløbig har det for Café Viking betydet tre smadrede ruder og gæster i fare. Hvad bliver det næste. Nørrebro Handelsforening opfordrer til sammenhold og opbakning til, at politiet kan få opklaret de frygtelige afpresninger. Det er åbenbart den lokale rocker – gruppe Brothas fra Mjølnerparken, der står bag. De handlende på Nørrebro har i tiden skulle finde sig i meget efterhånden.

Mange konflikter
Efterhånden er de handlende på Nørrebro vant til lidt af hvert. I mange år har der været ballade, når de unge kæmpede for at bevare deres ungdomshus. Så har der været bandekonflikter og skyderier. En par restauranter brød de unge mennesker sig ikke om på Indre Nørrebro. Der skete omfattende hærværk og restauranter blev nødt til at lukke.

Trafikreguleringer har ligeledes ødelagt det for mange butiksdrivende. Den generele krise, er heller ikke gået Nørrebro ram forbi. Og det nyeste skud på stammen er butiksafpresning. Ja man tror efterhånden, der er en bananrepublik.

Skud affyret ude foran værtshus
Vi havde godt nok hørt rygter om det for et års tid siden, men kunne ikke få det bekræftet. I torsdags var Nørrebro Handelsforening så inviteret til et møde, hvor man skulle drøfte pengeafpresninger og trusler. Ja og hvis man ikke betaler, kan man så risikere, at vinduerne bliver ødelagt. Og nu spekulere de handlende, hvad det næste bliver. Således blev der forleden eftermiddag affyret seks skud ud for Café Heimdal.

Masser af trusler
Mindst tre lokale beværtninger i området har i sidste uge været udsat for afpresnings - forsøg. En anden værtshusejer fortæller, at med et stoleben fik han smidt nogle unge mennesker ud, der truede ham.

Andre værtshusejere på mødet fortalte, hvordan de var blevet truet af indvandrerødder. Heriblandt Klør Dame og Café Heimdal. Et møntvaskeri har fået deres massagestol skåret over til 30.000 kr.

Også andre handlende er blevet truet.
En anden havde ringet efter politiet i forbindelse med afpresning og rudeknusning, men de kom aldrig. Men mon ikke de gør det fremover?

En modig dame
Og vi må nok sige, at cafèejer Jane Pedersen er en modig dame, der nu stiller sig frem. Det er et flot initiativ, der fortjener al mulig støtte. For nu har man et offer. Det viser sig nu, at både Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Kommune – Sikker By har kendt til problemet i flere år, men det er først nu man har noget konkret, at forholde sig.

Jane Petersen er udmærket klar over, hvilken fare hun udsætter sig selv for. Som hun selv giver udtryk for, ja så er det en fare, når hun skal hjem i aften. Men hun vil ikke lade sig true. Og hun nægter at være bange. Jane er udmærket klar over, at der nu kommer en hævnaktion efter at hun er stået frem. At hun er stået frem, er nok ikke omkostningsfrit.
Hun har knoklet i branchen i 24 år år, og hun nægter at lade sig true.

Ville ikke betale
Hendes problemer startede i mandag i sidste uge, hvor en person kom ind i Vikingen. Hun blev bedt med at følge ud. Uden for holdt en bil med tre andre fyre. Her blev der nævnt, at de kom fra en klub, og at hun boede i deres distrikt. Tre hætteklædte personer flygtede fra stedet.

Voldsom rudeknuseri
Omkring midnatstid om tirsdagen blev der ved middagstid kastet brosten ind gennem vinduet, mens der sad gæster inde på værtshuset. Glasskårene føg gennem lokalet. Det var så voldsomt, at man troede, at der blev skudt.

Ny indtægtskilde for bandemiljøet
Og åbenbart er det bandemiljøet, der har fået sig en ny indtægtskilde. Det er åbenbart ikke mere nok med narko – indtægter. Efter sigende skulle de komme fra Mjølnerparken og være medlem af indvandrergruppen Brothas. Gruppen består af 50 – 60 personer.

Foruden Nørrebro Handelsforening, var andre detailhandlere, restaurationsejere, politi, Københavns Kommune og masser af presse mødt op. Og det fantastiske er, at man nu samlet vil stå frem. Man vil ikke finde sig i det mere.

Handelsforening: Vigtig at alle står sammen
Ifølge flere kilder er der allerede mange, der har betalt støttepenge. Nørrebro Handelsforening er af den mening, at såfremt det ikke stopper, vil det brede sig over et større område over Nørrebro. Handelsforeningen mener ikke, at problemet alene kan løses af politiet. Uden anmeldelser og tips kan politiet ikke gøre noget. Det er helt uacceptabelt, at kriminelle bøller forlange beskyttelsespenge. Nørrebro er endnu ikke et mafia – samfund. Foreningen mener nu, at det er uhyre vigtigt at alle bakker Café Viking og de andre op. Det er vigtigt at alle står sammen.

Handelsforeningen mener ikke, at det kan være rigtigt, at noget truer andre på deres levebrød, bare fordi de driver en forretning – hvor der vi henne?

Foreningen synes, at det er en rigtig kedelig udvikling. Herfra roser man, at værtshusejerne og de handlende står frem.

T – shirts og plakater
Derfor har politiet også svært ved at se, hvor stort problemet er.

Politiet har oplyst, at der den 17. august blev kastet brosten mod et værtshus og i den forbindelse har politiet arresteret to unge mænd.

Lokale har besluttet at lave en naboforening, hvor man vil lave t – shirts og plakater.
Og hos Café Viking bliver der nu installeret overvågningskamera og plexiglas.

Savner noget mere
Fra kommunens side er man i gang med at fremstille telefonlister, og alle de handlende i området vil blive udstyret med kort, der fortæller, hvad de skal gøre, når de bliver afpresset. Også klistermærker, der siger nej til beskyttelsespenge, vil blive sat op hos de handlende.

De handlende savner dog nogle flere initiativer

De lokale bakker op
Flere lokal facebook – sider har opfordret til, at møde op på Café Viking og bakke seje Jane op. De vil sende et signal om, at befolkningen står sammen. Desuden vil de fortælle, at det ikke er i orden den måde de handlende bliver truet på.
Og her til aften er proppet med mennesker på Cafè Viking

Justitsministeren har også bebudet, at man ikke skal lade sig bøje. Efter at Jane har stillet sig frem, er der chance for at komme af med dette uvæsen. 

  • Det er godt gået af de seje piger på Cafè Viking

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16