Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Afpresning på Nørrebro

Nye eksempler på afpresning er dukket frem. Samtidig er der dukket nye anonyme episoder frem. Nørrebro Handelsforening håber, at alle de igangværende initiativer bliver koordineret, så en samlet indsats bærer frugt. Foreningen opfordrer, de virksomheder, der har været udsat, at gå direkte til politiet, så de ikke udsætter ansatte og families sikkerhed. Det er uhyre vigtigt, at bryde den onde cirkel.

Nye afpresningsforsøg
Nu har også Torben Klitbo indehaveren af den populære restaurant – kæde, Cofoco stået frem og fortalt om flere afpresningsforsøg mod hans restauranter.
Han ejer også Oysters & Grill på Nørrebro.
Åbenbart har begge hans restauranter på Nørrebro været udsat for afpresningsforsøg.

Kæden fik en brev, hvori det blev meddelt, at man inden for tre døgn skulle kontakte et mobilnummer. Skete det ikke ville butikken blive smadret.

Politiet har nogle tekniske spor, at gå efter. Men ellers er det ikke meget, at gå efter.

Æg i restaurant
Oysters & Grill i Sjællandsgade blev angrebet af en gruppe med elefanthuer, der smed æg i restauranten. I det tilfælde lykkedes det restauranten at finde frem til de unge, der var lokale, og opnå dialog sammen med de sociale myndigheder og politiet.

Fire – fem indbrud
Fire – fem gange har Torben Klitbo været udsat for indbrud i hans restauranter. Her er pengeskabe, der har været boltet til gulvet, blevet stjålet.

Betal – ellers smadrer vi det hele
Hvor stor omfanget er, har politiet ingen klarhed over. Foruden de fire kendte trusler, har både politiken.dk og 2200n.dk omtalt en anonym restauratør, der har modtaget trusler. Og rygter vil vide, at beværtninger på Skt. Hans Plads, Griffenfeldsgade og på Nørrebrogade enten betaler beskyttelsespenge eller har modtaget krav om beskyttelsespenge.

Politiken.dk omtaler en barejer, der er blevet truet med, at skulle betale 5.000 kr. om måneden. Og meldingen var ikke til at tage fejl af: 

  • Betal ellers smadrer vi det hele

Jeg blev tvunget til at lave aftaler
2200n.dk omtaler en værtshusejer, der gennem en årrække er blevet afpresset. Afpresningen startede allerede for fem år siden, og siden har hun forgæves forsøgt at afhænde stedet: 

  • Der kom folk om aftenen ved lukketid og stod udenfor. Jeg blev tvunget til at lave aftaler, der indebar betaling måned for måned.

Mange rygter
Politiet har også hørt, om store detailkæder, der skulle modtage forskellige former for afpresning. Men det har efter sigende ikke noget på sig.

To mænd er sigtet
To mænd til Brothas er sigtet for pengeafpresning mod Café Heimdal. Ekstra Bladet havde dog kunne fortælle, at en talsmand fra Brothas skulle have udtalt, at sådan noget beskæftigede de sig ikke med. De ville være på god fod med de lokale erhvervsdrivende. Brothas er banden med tilknytning til Mjølnerparken.

Overbyder hinanden med initiativer
Mange institutioner, foreninger, offentlige myndigheder m.m. overbyder nu hinanden med initiativer, der skal analysere omfanget. Og til butikker, restauranter m.m. bliver der tilbudt forskellige tiltag.

Horesta
Horesta maner, at det først og fremmest er i bandeprægede områder som på Nørrebro, at problemet er størst. Horesta har 2.100 medlemmer. Herfra lyder budskabet, at man skal kontakte foreningen direkte, hvis man føler sig truet. Så kan foreningen tilbyde den hjælp, der behøves.

Anonym undersøgelse
Forleden mødtes ca. 20 restauratører på Kapelvej. Her fik de ideer og forslag til, hvad de kunne gøre. Her blev også søsat en spørgeskema – undersøgelse blandt 1.550 restaurant – og cafeejere i hele landet. På den kan man anonymt angive, om man har været udsat for afpresning.

Kommunal undersøgelse
Center for Sikker By i Københavns Kommune forbereder en spørgeskemaundersøgelse.

Ny strategi
Venstre og Dansk Folkeparti vil nu have justitsminister Morten Bødskov på banen. Dansk Folkeparti vil have, at der bliver udarbejdet en effektiv strategi til bekæmpelse af bandevæsnet.

Venstre føler det helt uacceptabelt
Under et indslag i TV2 News gav Venstres retsordfører nærmest indtryk af, at Nørrebro udelukkende bestod af hardcore kriminelle typer. Og at man her bruger helt andre metoder, end andre steder i landet.
Han fandt situationen helt uacceptabelt over for dem, der prøver at drive forretning på Nørrebro. Derfor opfordrer han nu regeringen til at tage affære. Venstres retsordfører mener, at justitsministeren også skal tage initiativ til en undersøgelse.

Venstres ordfører mener ikke, at de erhvervsdrivende skal frygte eventuelle konsekvenser og hævnaktioner fra de lokale bander. Han har fuld tiltro til, at Københavns Politi kan løse opgaven.

Nørrebro Handelsforening: Foren kræfterne
Det er Nørrebro Handelsforenings håb, at alle disse kræfter forenes til en samlet og koordineret indsats. Ellers løber det hele ud i sandet.
Og så opfordrer foreningen forretninger og beværtninger til at melde episoder direkte til politiet. Problemerne skal frem i lyset, men ejerne skal ikke risikere sine ansattes og familiens sikkerhed.
Måske ligger der mange problemer gemt under overfladen. Foreningen mener, at det er uhyre vigtigt at bryde den onde cirkel, ellers vokser problemet. 

  • For at politiet kan stille noget op, er det nødvendigt at de får alle oplysninger, så de kan få indkredset problemet og dets omfang, udtaler Nørrebro Handelsforening
    Hans Mejlshede: Det er vigtigt at stå sammen
    Formanden for Nørrebro Handelsforening, Hans Mejlshede, er overrasket over trusler og beskyttelsespenge i bydelen. I medlemskredsen har det ikke været et problem, man kendte til. Han mener, at fokus på problemet, er med til at bremse det: 
  • Det er vigtigt at stå sammen, og det er vigtigt at melde ud. Når der meget fokus på en sag, så er det sværere at lave de her ting. Jeg tror ikke, man kan gøre andet.

Kriminel og åben
Man kan sige, at på en måde har problematikken skadet Nørrebros omdømme, som en bydel, hvor der hersker en helt egen retsopfattelse. På den anden side, har Jane Petersens mod med hendes åbenhed fremkaldt en opfattelse af, at 

  • På Nørrebro står man sammen.

Læs også artiklen: Skal de handlende på Nørrebro finde sig i det?Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16