|
|
Farvel til din bank
Flere og flere banker forlader Nørrebro. Det skyldes hverken trafik eller manglende kunder. Fra det offentlige stilles der store krav til bankerne. Og det går ud over kunderne. De skal betale udgifterne. Flere gebyrer og højere renter. Kassekreditten kan ikke forhøjes. Fru Petersen forstår ikke, at hun ikke kan hæve kontanter. Bankerne bliver kontantløse. Men det bliver butikkerne også efterhånden.
Flere banker forlader Nørrebro
Flere og flere banker forlader Nørrebrogade. Det er fordi, der ikke er kunder nok, mener nogle. Men det er ikke sandheden.
Hver anden bank lukker inden for 8 år
Op mod hver anden danske bank vil blive opslugt eller bukke under de næste 8 år. Vi vil se et ubarmhjertigt udskilningsløb inden for banksektoren frem til 2020.
Fru Petersen kan ikke hæve penge
Der sker uhyggelig meget inden for bank – verden i øjeblikket. Fusioner og nedlæggelse af filialer skal mindske udgifterne. Det betyder at butikkerne måske kommer til at køre længere med deres kontanter. Og Fru Petersen kan ikke længere gå ind og hæve penge, som i gamle dage. Hun bliver nærmest tvunget til at få et Dankort.
Stakkels Fru Petersen
Skal Fru Petersen i fremtiden kigge på sin skat, have besked fra det offentlige, kigge på sin pension m.m. er hun næsten tvunget til en computer. Åh ja hun kan få hjælp i Borgerservice. Men de er også blevet beskåret. Så Fru Petersen må have tålmodighed og stå i kø.
Bankerne bliver kontantløse
Bankerne bliver kontantløse. Skal man hæve penge bliver det via Dankort – automat. Og overførelser af penge og betaling af regninger sker hjemme fra ens egen computer. I forretningsverdenen bruger man efterhånden kun e – fakturaer.
Alt det nymodens
Så er det bare ærgerligt, at fru Petersen ikke har en computer. Hun går på posthuset og betaler med girokort. I banken skal hun betale for at få hjælp. Hun kan slet ikke finde ud af alt det nymodens.
Store krav til bankerne
Kravet til bankerne er blevet hårdere. Man har stillet en række barske krav til indtjening, kapital og bestyrelsesmedlemmernes evner.
Alle banker har ambitioner. Men det er ikke let, når økonomien i samfundet stagnerer eller direkte skrumper.
Det kontantløse samfund
Næsten halvdelen af danskerne foretrækker det kontantløse samfund. Fremtidens betalinger kommer til at foregår hurtigere end i dag. De kan klares på mobiltelefon, computer og andre platforme.
Et samfund uden kontanter betyder også færre røverier.
Men det er især de unge mellem 18 til 34 år, der ønsker en verden uden kontanter. Det viser en undersøgelse You – Gow for MasterCard. I den aldersgruppe vil en tredjedel gerne slippe for kontanter.
Kun 15 pct. af de 55 – 74 år har samme holdning.
Det koster at bruge penge
Samfundsøkonomisk er det en god ide med et kontantløs samfund. Ifølge en undersøgelse fra Nationalbanken i december 2011 koster det samfundet 6 milliarder kroner at vi betaler med kontanter.
Men vi er bagefter i Danmark. I Sverige repræsenterer kontanter kun 3 pct. af Sveriges samlede økonomi. I Eurozonen er det 9 pct, mens det i USA er 7 pct.
Butikken har ikke sympati i banken
Den almindelig butik med ondt i økonomien har svært ved at få sympati hos sin bank i dag. Det er ikke lige sådan at få sympati til at få hævet kassekreditten. Det skal mere til, end et smil. Bankerne stiller langt større krav over for deres kunder. Også den private kunde mærker forskel.
Myndighederne forlanger store kapitalkrav fra bankerne.
Fru Petersen skal betale mere
Fru Petersen har nok ikke checket det, men hun kommer til at betale mere, hver gang hun bruger banken. Og som den svage kunde med ringe kapital kommer hun tilbage højere renter. Udviklingen kan for mange synes ubehagelig.
Aktionærerne vil se overskud og afkast.
De største går ikke i banken
Nu er det nok ikke mange af Nørrebro Handelsforenings medlemmer, der er så store, at de beder internationale investorer om hjælp, hvis de vil udvide deres virksomhed. Men danske virksomhedsobligationer udstedt i udlandet er i dag på 161 milliarder kroner. I 2009 var markedsværdien blot 88 milliarder kroner.
For de store virksomheder er det i dag langt billigere at låne ved at udstede obligationer. De store virksomheder har mulighed for at låne til rekordlave renter ved at udstede disse obligationer.
Statsrenterne er for lave og aktierne er for ustabile. |
|
|