Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal vi have flere apoteker?

Mange opfatter det danske apotekersystem som gammeldags. Det er svært for apotekerne at oprette et nyt apotek. Myndighederne giver ikke lov. Således kan man ikke altid følge den øvrige detailhandels vilkår. Men kopimedicinen i Danmark er til gengæld langt billigere herhjemme end i de øvrige Norden. Apotekerforeningen vil gerne have moderniseret reglerne og forslår en række nye tiltag.

Medicinfejl koster liv
Hvert år koster medicinfejl tusinder af danskere livet. Også manglende forebyggelse koster samfundet et tocifret milliardbeløb.

I dag er der fejl på halvdelen af de recepter, der bliver udskrevet af sygehus – læger. Og tænk, over 100.000 danskere bliver hvert år indlagt udelukkende på grund af medicinfejl. Risikoen for medicinfejl er højere på plejehjem og botilbud.

Apotekerforening har gjort sine overvejelser
Apotekerforeningen har gjort sig sine overvejelser. Apotekerne er presset af liberaliserings – tanker fra politisk side. Flere vil være med til at udlevere medicin. En ny hjemmeside fortæller om apotekernes tanker og afliver i den grad de myter, der eksisterer.

Systemet burde moderniseres
Det er svært for an apoteker i dag, at åbne et nyt apotek. Myndighedernes regler er alt for stive. Det vil Danmarks Apotekerforening gerne lave om på. Man mener herfra, at der skal en modernisering i gang.
Matas er også godt i gang med tiltag i den retning.

Apotekerforeningen er ikke overraskende interesseret i en liberalisering af medicinsalget. De mener, at det går ud over patientsikkerheden.

Tænker Staten i penge?
Der sikkert masser af kunder til nye apoteker, men der er stadig stive regler. Måske har det noget med penge, at gøre. Jo færre apoteker, jo mindre skal staten punge ud. Det er antallet af borgere i en by eller bydel, der afgør om man må oprette et nyt apotek.

Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for modernisering af apotekerlovgivningen.
Apotekerne mener, at de også i fremtiden skal sætte fokus på patientsikkerhed, tilgængelighed og rådgivning.

Flere apotekere i centre
Skulle et apotek følge markedsvilkårene som detailhandelen, ja så skulle apoteket også ligge i centre, hvor der kommer masser af mennesker. Men der bor nødvendigvis ikke så mange mennesker i nærheden.

284 apotekere havde i 2001 en statslig bevilling til at drive et apotek. I dag er det faktisk 58 færre apotekere med bevilling.

Apotekerudsalg eller filial
Og i det stive system er det sådan, at apotekerudsalget kun må sælge håndkøbsmedicin, mens filialerne også må håndtere recepter. Så inden for denne verden, er det meget vigtig, hvilken tilladelse, man får.

Den gennemsnitlige ventetid
Mange apotekere ville gerne oprettet filialer, men det bliver afvist af myndighederne.
Apotekerforeningen ligger op til deres forslag om moderniseringer, at ventetider skal offentliggøres på apotekernes hjemmesider. I dag er den gennemsnitlige ventetid på et apotek nede på 3,5 minutter.

Ni ud af ti danskere er utilfreds med apotekernes åbningstider. Og i gennemsnit har hver dansker 3,8 kilometer til sit nærmeste apotek.

Nye ideer fra apotekerne
Apotekerforeningen foreslår også, at alle over 65 år, skal tilbydes en årlig gennemgang af deres medicin, såfremt de bruger flere slags.
Og så skal personale på plejehjem have en undervisning om medicin, står det til Apotekerforeningen.

Apotekerne skal tilbyde medicinsamtaler til nye medicinbrugere og patienter med kroniske sygdomme.

Overrasket over prisen
Og når man endelig engang er på apoteket efter medicin, er man ofte overrasket over prisen. Enten er det forbavsende billigt eller forbavsende dyrt.

Men det er sådan i Danmark, at apoteket altid skal tilbyde den billigste medicin, selv om din læge har skrevet noget andet på recepten.

Kopimedicin billigst i Danmark
Kopimedicin er væsentlig billigere i Danmark end i Norge og Sverige. Det skyldes, at med det danske system sendes samtlige kopilægemidler i licitation hver 14. dag. I 19 ud af 21 tilfælde er kopimedicinen billigere i Danmark end i Norge.
Men problemet for Fru Petersen er at hendes medicin måske har skiftet navn, næste gang hun skal have fornyet det.

Danmarks Apotekerforening har fornylig gennemført en undersøgelse, der viser at kopimedicinen generelt er 35 pct. dyrere i Sverige og 50 pct. dyrere i Norge.

En lav avance
Her gik man så og troede, at apotekerne tjente styrtende med penge. Men ifølge nedenstående hjemmeside er avancen på samme niveau som supermarkeder og discountbutikker.

En god rådgivning
Undertegnede har altid været begejstret for den rådgivning, der var på apoteket. Man får ikke bare udleveret en pakke, næh man får et par ord med på vejen. En meget nyttig rådgivning.

Denne rådgivning sparer ifølge Apotekerforeningen hvert år danskerne for tre millioner lægebesøg, skadestuebesøg eller hospitalsindlæggelse.

Kilde: www.fremtidens-apotek.dk
Læs også her på siden: Piller til Folket


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16