Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nye farer på cykelstien

Medierne har i den sidste tid fokuseret på cyklisternes rådne cykelkultur. Politiet kalder cyklister for gøgeunger. Men denne sides redaktør, der kører ca. 100 km på cykel hver uge, kan berette om hensynsløse bilister, hvor man ofte er i fare for at blive klippet. Busser, der kører over for rødt er heller ikke et særsyn. Lav dog en kampagne – Vis hensyn til alle. Den skal være målrettet til alle trafikanter – også fodgængere. Tænk, hvis BBC – CNN og de blade, der skamroser København også kan fortælle, at i Danmarks hovedstad viser de også hensyn til hinanden i trafikken.

Egoismen præger trafikken
Egoismen præger trafikken i København. Vi har før været inde på det. Bilister, cyklister og gående er lige god om det. Og bedre forhold for cyklisterne, får ikke cyklisterne til at køre mindre råddent.

Var lige ved at blive klippet
Her til aften på vej hjem fra Nørrebro mod Østerbro. Jeg var ved at nå ham, der kørte i racercykel cirka 20 meter foran mig. Pludselig drejer en bil lige ind foran ham på en tankstation, lige før Lyngbyvejen. Jeg kan godt forstå, at cyklisten tog en snak med bilisten. Havde han ikke reageret så hurtig, var han blev klippet.

Den gamle redaktør var også lige ved
Det samme skete for den gamle redaktør to gange i sidste uge. En bil kørte ind på en tankstation lige efter Østerbrogade på vej mod Nørrebro.

Og en morgen, var der en bilist som simpelthen snorksov. Han holdt simpelthen ikke tilbage ved Nørrebros Runddel, hvor undertegnede havde grønt. Farten var god, så cyklen nærmest stejlede, da jeg bremsede. To – tre cyklister råbte efter bilisten.

Busser kører over for rødt
I et par medier, har jeg set buschauffører skælde ud på cyklister, men de skulle måske lige rydde op i egne rækker først. Hvor ofte, har de ikke kørt over for rødt, når vi skal i gang for grønt, ved Nørrebros Runddel på vej mod Østerbro.

Der bliver kørt for råddent
Alt for mange kører for råddent. På cykelstien er det ofte sådan, at den der kører foran pludselig begynder at overhale, når man selv er i gang med det. Der bliver ikke kigget tilbage. Og så svinger man pludselig over i venstre side, uden at give tegn.

Cyklister bliver kaldt for gøgeunger
Men er det rigtigt, at politiet kalder cyklisterne for gøgeunger. Der bliver råbt meget af hinanden på cykelstierne. Og cykelstien på Nørrebrogade er så bred, at der kommer modkørende.
Politiet siger, at københavnere er fornuftige indtil de sætter sig på cyklen. Ja de kører ofte på fortovet og cykelstierne. Og politiet opfatter os, som den værste trafikgruppe.

Uden kontakt til omgivelserne
Cyklister gradbøjer reglerne. Færdselsloven bliver brudt virkelig mange gange. Det værste er nok dem, der kører midt på cykelstien med en i – pod, i – pad eller en mobilos i ørerne. De ænser ingen ting.

Giv agt – buspassagerer
Og igen må vi her på siden påpege problemet med buspassagerer og cyklister. Når bussen standser, og der ikke er et fortov, hvor passagerne stiger ud, skal cyklister holde tilbage. Og passagerer må ikke vandre ud på cykelstien før bussen holder stille. Det kan man bare ikke find ud af.

Slået med en paraply
Den gamle redaktør her, blev engang slået af en ældre medborger med paraply, fordi jeg ikke holdt tilbage for hende. Bussen var 200 meter væk.

Et stykke jern midt på cykelstien
Et andet problem, er alle de talrige byggepladser som det er i København i øjeblikket. Gang på gang skal vi cyklister ud og blande os med bilisterne i deres kørebane. Og her bliver der sjældent vist hensyn. Det burde kunne gøres mere smart.

Man lægger jernplader på cykelstien uden at tænke på, at en cykel skal over. Det giver mange punkterede dæk.

Biler holder i cykelbanen
Og kig engang ved Vibenhus Runddel, hvor der godt nok er tegnet nogle flotte blå stier til cyklister i asfalten. Men hvad hjælper det, når der holder biler her, så cyklisterne ikke kan komme ind i banen?

Cykel – veje kan blive meget bedre
Og så kan vores cykel – super stier blive bedre. Der skal bedre afmærkning til, især om aftenen. Og cykelstierne i overhalingsbanerne er ikke lige gode alle steder. Mange steder er der pludselig også et kæmpe højdeforskel på cykelstiene. Så gælder det om, at have begge hænder på styret.

Hvor bliver svaret af
Når vi nu taler om cykler, så fremsatte Nørrebro Handelsforening for snart lang tid siden et forslag om, at detailhandlere på Ydre Nørrebro slap for afgifter til cykelstativer med den nye Nørrebrogade. Og at disse cykelstativer blev produceret i forbindelse med et projekt. Nørrebro Handelsforening har absolut intet hørt i denne forbindelse.

Tænk, hvis alle viste hensyn
Tænk, hvis alle trafikanter kunne vise lidt mere hensyn. Så ville verden se helt anderledes ud. Undertegnede mener, at de politikere, der mener, at der i København er en fantastisk god cykelkultur måske burde vove sig ud på cykelstierne en gang imellem.

Lav en kampagne
Det kan vel ikke vælge budgettet, hvis man laver en kampagne, som er målrettet til alle trafikanter, ikke kun til gøgeungerne – cyklisterne. Det skulle så være noget med, at man skal smile til hinanden i stedet for at råbe efter hinanden eller dytte.

Måske kan fodgængere så bevæge sig i fred på fortove og fodgængerovergange. Og så kan den gamle redaktør her køre i fred på cykelstien uden at blive klippet af bilister, eller at busser kører over for rødt, for at holde køreplanen.

Og så vil CNN – BBC og ansete blade fortælle om, at i København tager man hensyn til hinanden i trafikken.

Hvis man savner ideer?
Hvis nu PR – afdelingen i Københavns Kommune svaner ideer til sådan en kampagne, så se engang her – www.norrebro.dk har masser af cykel – artikler i arkivet: 

 • Jeg er så glad for min cykel 
 • Jeg er stadig glad for min cykel 
 • Så tager vi cyklerne frem 
 • Brug hovedet – på cykelstien 
 • Integration på cykelstien 
 • Cyklister er Byttedyr 
 • Cykel – kulturen i København (eller mangel på samme) 
 • Medvind på cykelstien 
 • Egoisme på cykelstien 
 • Nye eventyr på cykelstien 
 • Københavnere cykler mest 
 • København – cyklernes paradis? 
 • Ingen kultur på cykelstien

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16