Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandelen i November 2012

Velkommen til vores månedlige information. Vi har stigende besøg på vores hjemmeside. Erhvervsministeren mener, at forbrugerne bliver snydt i den danske detailhandel. Føtex lukker to varehuse. Musik i butikker får folk til at købe mere. De nye åbningstider får de fleste butiks - ansatte til at overveje deres stilling. Vi kigger lige på de nye åbnings – regler nok engang. På apoteket er priserne faldet. Og så går det ikke så godt i detailhandelen. Et nyt Mega – center er åbnet i Malmø. Læs de sidste nyheder inden for detailhandelen.

Stærkt stigende besøgstal på www.norrebro.dk
Hjemmesiden er Nørrebro Handelsforenings kommunikation til medier, kunder og offentlighed. Alle kan gå ind og se, hvad der sker inden for detailhandel, trafik, samfund, markedsføring, lovgivning – ja faktisk alt det, der er afgørende for, at en detailhandler kan klare sig.

Nørrebro Handelsforening er måske privilegeret, for medierne henvender sig ofte til foreningen med spørgsmål. Og i foreningen har man det motto, at en journalist aldrig skal komme forgæves. Bestyrelsesmedlemmerne henviser derfor ofte til hinanden, hvis man selv er forhindret. Og nogle bestyrelsesmedlemmer har på nogle områder udviklet en special – viden.

Men uden vi på nogen måde skal anfægte journalisternes mange gøremål og viden, så er der nogle gange behov for at kunne kommunikere ting ud, som efter journalisternes mening ikke har den brede interesse. Derfor udviklede Nørrebro Handelsforening denne hjemmeide. Og den er nu gennem mange år blevet bestyret af Uwe Brodersen og Johnny Beyer.

Siden har i de sidste måneder oplevet en mærkbar stigning i besøgstal, dog nærmer disse sig ikke de enorme besøgstal, da der var ballade omkring Ungdomshuset. Da linkede de store dagblade samt Ungdomshuset selv her til siden.

I et samarbejde med historiesiden www.dengang.dk skriver vi også om Nørrebro – dengang. Som det vil ses fornys artiklerne ofte. Og når nye kommer, lægges de gamle over i arkiverne. Hvis du skal lede efter et bestemt emne, så brug søgefunktionen. Mon ikke vi har 2.500 artikler på lager. Vi ønsker både vore nye samt vores gamle læsere god fornøjelse.

Og hvis du er erhvervsdrivende på Nørrebro skulle du måske overveje, at melde dig ind i Nørrebro Handelsforening. Med et faldende medlemstal og dermed faldende indtægter kan vi ikke blive ved med at køre en side på dette niveau.

Forbrugerne kan ikke være tjent med forholdene
Overstående var noget af det første den nye Erhvervs – og vækstminister Annette Wilhelmsen gav udtryk for. Og hun hentydede til detailhandelen. Hun finder forholdende alarmerende og finder forholdene monopollignende. Vi skal ikke betale mere for vores varer, end rimeligt er, siger hun til Børsen.

I alt vil regeringen fremsætte 25 initiativer, der skal sænke priserne for danske forbrugere. Danske forbrugere skal ikke længere gå til tandlægen, på apoteket eller på byggemarkedet end deres naboer.

Musik får folk til at købe
En guitar i højtaleren i butikken får folk til at købe mere. Strategisk brug og lyde kan påvirke kunderne. Og firmaer har specialiseret sig i markedsføring via lydpåvirkning og lyddesign. Det går direkte til forbrugernes underbevisthed. Opholdstiden i butikken bliver ligeledes forlænget. Kundetilfredsheden bliver mere positiv. Ja det påstås sågar at arbejdsmiljøet bliver bedre for de ansatte.
Motiveringen til at købe noget mere, stiger også.

Ansatte overvejer at skifte karriere
Detailhandelen frygter, at mange ansatte vil skifte job. En undersøgelse foretaget af Epinion viser, at 64 pct. af HK Handels medlemmer synes, at der er for meget arbejde på skæve tidspunkter. 52 pct. overvejer ligefrem at skifte karriere på grund af arbejdstiderne.
Hos Dansk Erhverv tror man ikke på denne undersøgelse.
De burde ellers tage den alvorlig. For når de specialuddannede butiksansatte holder op, går det for alvor ud over serviceniveauet i butikkerne. Det er særlig de unge, der er utilfredse. Daginstitutioner følger ikke med, når det gælder børnepasning.
Politikere er åbenbart lige glade med, at mange ansatte ikke kan få familieliv og arbejde til at hænge sammen.

De Nye regler – nok engang
Den 1, oktober 2012 blev lukkeloven så godt som afskaffet. Den blev erstattet af en Helligdagslovgivning, der gør, at butikkerne fortsat skal holde lukket på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag samt efter klokken 15 på nytårsdag.
Butikkerne må holde åbent 24 timer i døgnet alle andre dage.
Nogle butikker er fritaget fra lukketidsreglerne. Det gælder blandt andet bagere, byggemarkeder, forlystelseshaver, butikker i lufthavnene og små daligvarebutikker med en omsætning på mindre end 32,2 millioner kroner.

Samlemærker blevet en succes
De gamle dyder med at samle mærker er blevet en enorm succes i Føtex, Bilka og Salling. Man får et guldmærke, for hver 50 kr., som man samler i de pågældende butikker. Når samleheftet er fuld kan man så købe et produkt fra Thomas Cook & Pour – serien med 70 procent. Og for dem, der ikke ved det, kan vi oplyse, at det er gryder og pander. Men mange gik forgæves. Gryder og pander blev revet væk. Den succesrige kampegne slutter 1.december.

Nu kæmper Bilka, Føtex og Netto
Den nye topchef gider ikke mere klynk. Nu skal de tre overnævnte virksomheder være billigere. Man håber så på flere kunder og støre lønsomhed. Jo større og mere effektive butikkerne er, jo billigere priser, kan man få. Den ny direktør, Per Bank afviser leverandørernes klynk med at de bliver presset i pris. Dansk Supermarked har i de seneste år oplevet øget konkurrence.

Føtex lukker to varehuse
Sidst vi var på, kunne vi berette om, at Dansk Supermarked lukkede kæden Tøj og Sko. Nu lukker kæden også to Føtex – varehuse. Og det er i Næstved og Fredensborg. Man er nu i gang med at finde arbejde til de 172 medarbejdere i andre butikker i området. Føtex har 89 varehuse og beskæftiger 15.000 mand på landsplan.

Danske forbruger lader sig beruse
For første gang tilbyder et supermarked i Danmark, at give rabat på enkelte mærkevarer, hvis en anden butik sælger dem billigere. Men det er kun på udvalgte varer, og Føtex forlanger, at man skal købe for mindst 200 kr.
Forbruger – og Konkurrencestyrelsen kritiserer ordningen og kalder forbrugerne for naive. Forbrugerne oplever tilbudene mere attraktive, end de egentlige er. De mener, at det er spild af forbrugernes penge, at lave sådan en markedsføring. De mener, at pengene skulle bruges til at lave lave normalpriser.
Hos Føtex undrer man sig over kritikken.

Hvorfor bliver frugt ikke testet?
Fødevareministeren bliver af landets største supermarkedskæder opfordret til at gennemføre en langt hyppigere kontrol af importeret frugt og grønt. Det skal ske for at sikre danskerne mod sygdomsfremkaldende bakterier og vira.
Men det ser ikke ud til, at fødevareministeren er klar med disse tiltag.

Hendes & Mauritz skal forklare sig
Svensk TV har afsløret, slavelignende forhold for de medarbejdere, der i Cambodja producerer tøj til H & M. Sagen har vakt stor opsigt i Sverige og Norge. Men selv om det er en svensk virksomhed, vedkommer det også danske forbrugere, mener den danske handels – og industriminister Pia Olsen Dyhr.

Livsfarlig medicin til salg
Apotekerforeningen har advaret mod, at de har 23 lægemidler, der burde fjernes fra markedet. Det er tvivl om, om midlerne er sikre nok – eller om de overhovedet virker. Den besked sendte ud allerede den 17. juli 2002.
I dag er 12 af midlerne stadig på markedet. Heriblandt et middel, som apotekerne har vurderet til at have alvorlige bivirkninger. Men apotekerne må ikke fjerne disse midler af sig selv. Det er Sundhedsstyrelsens opgave. Apotekerne har pligt til at føre receptlige lægemidler.

Tyve kunne åbne eget supermarked
En gruppe på tre mænd og to kvinder havde stor succes med butikstyverier, at de kunne åbne et helt supermarked. Det er gået ud over forretninger i Bagsværd, Holbæk, Ramløse, Helsinge og Brønshøj. Der var tale om parfume, toiletartikler, chokolade, kød og så videre.
Tyvekosterne blev solgt fra en lejlighed. Og lejlighedens lukkede altan var indrettet som et mini – supermarked.

Claus Meyer blandt de 1.000 største
Meyers Deli, Meyers Bageri, Meyers Madhus, Meyers Køkken, ja det er mange i familien efterhånden. De tilhører alle sammen Claus Meyer Holding. Selskabet er nr. 796 på listen. Meyers Madimperium tæller alt fra bagerier, spisesteder og catering til andel i verdens bedste restaurant Norma. Men også chokoladeproduktion og æbleplantager er han involveret i.
Der har været en stærk vækst i firmaet. Således steg omsætningen med hele 27 pct. Koncernen har nu en omsætning på 426 mio. kr. Der er næsten 500 ansatte.

Fasthold Planloven
Konkurrencen inden for detailhandelen skal skærpes. Og en af måderne er i nogle af politikernes øjne, at ophæve planloven. Storcentre og hypermarkeder skal simpelthen skyde op overalt. For hvorfor skal man betale 14 kroner, når man kan få varen til 10 kroner. Men denne udvikling er kortsigtet. Det er visse trafikreguleringer også.
For omkostningerne er store. Vores bysamfund bliver omdannet fra handelscentre til tomme kontorbygninger. Der er et farvel til den lille tøjbutik og goddag til den store magtfulde kædebutik. Og der bruges en masse penge til en miljøbelastende biltur til centeret. En svækket planlov bliver en begrænsning for forbrugeren. Så er der kun to valgmuligheder tilbage. Storcenteret eller den dyre kiosk. Alle andre butikker vil være forsvundet.

Snyder Emmerys?
En kop kaffe i Emmerys koster nemt 40 kr. Men så er kaffen også ristet i butikkens eget risteri. Men er den nu også det? Det har nemlig ikke været rigtig i mange år. Men de markedsfører sig med det. Det står også på de ansattes T – shirt.

Og bager Emmery deres eget brød? På deres hjemmeside står følgende: 

  • Emmerys er en moderne kolonial med økologisk bageri

Men sandheden er, at siden i sommer har bageri - kædens butikker i København fået deres wienerbrød og rugbrød leveret fra Høyers Bageri i Kastrup. Og dette bageri har ifølge deres hjemmeside 70 ansatte. Bageriet leverer brød til dagligvarebutikker, cateringvirksomheder, kantiner, kiosker, restauranter og Emmerys.

På Emmerys hjemmeside stod der også: 

  • Vi bager vores brød udelukkende af mel, vand og havsalt. Ikke andet.

Dette stod hvis også på de ansattes t – shirt.
Kæden har hvis nok nu fået ryddet op i deres markedsføring.

Inspiration i knæ
Isenkramkæden Inspiration har brugt hele deres egenkapital. En ny investor skal i gang med at skabe nyt liv i kæden. En lønnedgang på 1.000 kr. blandt de 300 ansatte i kæden har ikke været nok.
Koncernen har mærket, at forbrugerne sidder tungt på pengepungen. Kæden har tabt 60 millioner kroner i det forgangne år.
Kæden har skiftet fra at være en frivillig kæde til en kapitalkæde. Denne overgang har været svær. Niels Thorborg har tilført kæden et tre – cifret beløb. Egne mærker og online – salg er vejen frem for kæden.

Hvordan var det lige med afgifterne?
Var VK – regeringen, erhvervslivets beskyttere? Da de var på magten oplevede erhvervslivet i alt 131 nye skatter og afgifter. De 101 af dem var i større eller mindre grad betalt af danske virksomheder.
Der kom blandt andet en multimedieskat, en lønsumsafgift og en fedtskat. Flere grønne skatte blev også introduceret.
I alt nåede den borgerlige regering i sine 10 år at indføre i alt 287 nye skatter og afgifter. Heraf ramte de 231 erhvervslivet.
Nu kan erhvervslivet og forbrugerne så glæde sig over at fedtafgiften bliver afskaffet. Sukkerafgiften bliver ikke indført.

Stormagasin på skrump
Illum ligger på en meget attraktiv adresse. Sidste år købte kapitalfonden MGPA Illum – ejendommen for 1,64 milliarder kroner. Men nu vil man etablere selvstændige lejemål i dele af de attraktive salgsarealer i stueetagen til højere priser end det, som Illum i dag betaler. Men åbenbart er der kludder i kommunikationen mellem parterne.

De eksklusive butikker har det godt
Mens vi nu er i Indre By, så berettes det, at ure og smykker i 100.000 koner – klassen bliver evet ned af hylderne, som aldrig før. Og der er især kinesere, der gør dette. Der kommer rigtig mange af dem. Og dem, der kommer, er åbenbart meget velhavende. I mange af disse butikker er kineserne årsag til 50 pct. af den samlede omsætning. Kineserne kan som andre brugere uden for EU trække momsen fra, når de handler i Danmark.

Kinesere skal have VIP – adgang
Senrige og driftige kinesiske forretningsfolk fra Kina burde have lettere adgang til Danmark. Så ville der lynhurtig blive pumpet flere milliarder i dansk erhvervsliv. Mange kinesere opfatter det som meget besværligt at få visum til Danmark.
Dansk Industri mener, at det hurtigt skal gøres noget ved dette.
En af de største problemer er, at kineserne skal rejse 1.000 kilometer for at aflevere deres ansøgning, som kun kan ske fem steder i Kina.

Apotekernes priser er faldende
Det seneste år er priser på lægemidler faldet med 7 pct. på apotekerne. Siden år 2000 er priserne faldet med 42 pct. Det er dårlig nyt for medicinalindustrien med godt nyt for forbrugerne. Således tilbyder apotekerne altid det billigste produkt.
Samtidig er de håndkøbslægenidler, der må købes uden for apotekerne steget med 23 pct.
Priserne er 35 pct. højere i Sverige og 50 pct. højere i Norge.

Nyt indkøbscenter i Malmø
175 butikker på 93.000 kvadratmeter. Ja det store center åbner, så julehandlen lige kan komme med. Og den svenske krone er nede på 0,86 øre.
Emporia hedder det store center. Ved åbningen mangler der endnu 25 butikker. Her er både de traditionelle dagligvarebutikker, Systembolaget og et apotek. Tanken er, at tiltrække et opland på 466.000 som bor i nærheden. 25.000 kunder forventes hver dag.

Politikere og journalister er utroværdige
Ja egentlig har vi vidst det i mange år her på siden. En undersøgelse viser nemlig, at politikere og journalister er de mest utroværdige. Disse to grupper har vi i Nørrebro Handelsforening haft meget at gøre med i mange år.
Vi skal skynde os, at tilføje, at der inden for begge områder, er hæderlige undtagelser.

Befolkningen stoler mere på sygeplejerske, læge eller politi. Det viser en ny undersøgelse som Epinion har lavet for Ugebrevet A4.
Så snart folk tror, at man gør noget for egen vindings skyld, så falder tiltroen.

Det var, hvad vi har valgt at bringe denne måned.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16