Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Tre små kinesere på Højbro Plads

Butikker i København har betalt 25 millioner kroner for at få guider til at få kinesere til at besøge deres butikker. De har tilgengæld også brugt oceaner af penge i udvalgte butikker. De butikker, der ikke betaler bliver beskyldt for at sælge kopivarer. Nu spekulerer Skat så, om butikkerne har begået noget ulovligt. Guiderne har ikke betalt skat, af de penge, de har fået. Og butikkerne er delte i deres holdning til guiderne. Er det den måde, man skal bruge, for at detailhandelen skal overleve?

Kinesere strømmer til
Kunne du forestille dig, at rige kinesere strømmede til Nørrebro og tømte diverse specialbutikker. Bare guiderne, der førte kineserne fik nok betaling for det. Det er faktisk det, der sker inde i Indre København.
Vi har tidligere her på siden fortalt, om hvordan rige kinesere pludselig kan få en omsætning til at galopere.

Guider tager sig godt betalt
Men den omsætning falder angiveligt til nul, hvis man ikke betaler en række indflydelsesrige kinesiske guider titusinder af kroner. Ja det siges, at guider tager sig godt betalt. De forlanger således 10 pct. af den samlede omsætning.
Og det er 10 – 15 guider, der på denne måde tjener styrtende med penge.

Betalt – for at få kontakt
Ja for at komme i kontakt med de rige kinesere, skal man ført betale guiderne. Og de butikker, der synes, at denne forretningsmetode er absurd går glip af en millionforretning. Måske fortæller guiderne, at disse butikker kun sælger kopivarer, og at der skal man ikke gå ind.

Det skal da ikke så meget fantasi til at forestille sig, at dette kan blive et kæmpe problem for detailhandelen.

Metoden var hemmeligholdt
Metoden har været hemmeligholdt og egentlig er det ikke ulovligt. Og dog – grænser det ikke til en form for afpresning?
Hvis man betaler kontant og et beløb mere end 10.000 kr, kan man som butik blive gjort ansvarlig, hvis leverandøren ikke betaler skat. Hvis man indberetter det, ja så har man ikke gjort noget forkert. Vel og mærke på en måde, så skatte – far kan finde leverandøren.
Anvisnings – provision skal også bogføres.

Dårligt ry
Hvis metoden er mere udbredt end hidtil antaget eller hvis den breder sig, hvil det give København et dårligt ry, som handelsby. Det kan da også undre, at der for nogle butikker er nødvendig at betale penge under bordet for at lokke kunder til.

Og man skulle da tro, at Danmarks hovedstad var en troværdig handelsby, der ikke var underlagt retur – kommission og diverse afpresnings – lignende former.

Stemningen er delt
Men Københavns City Center synes at betaling af guiderne er en god ide, hvis det kan give en ekstra indtjening.
Men stemningen blandt butikkerne i København er meget delte.

Butikker betalt 25 millioner kr.
Således skulle de københavnske butikker have betalt i omegenet af 25 millioner kroner. Men Skat har ikke set en eneste øre af disse penge. Og butikkerne har ikke bevidst forsøgt sig at unddrage skattefars lange arm.
Og dog, sagerne er endnu ikke helt gennem – checket.

Skattesnyd
Dansk Detail mener, at butikkerne øjeblikkelig skal standse ethvert samarbejde med de kinesiske guider, når der er skattesnyd inde i billedet.

Bare man betaler
Wonderful Copenhagen mener, at man kan femdoble de kinesiske overnatninger fra 100.000 til 500.000 over en ti – årig periode, såfremt den danske stat og virksomhederne målretter deres indsats. Så var det hvis nok også noget med strenge danske visum – regler. Men det kan man vel også finde en løsning på – bare man betaler.

Nu er denne fremgangsmåde ikke unormal. Den foregår i mange andre europæiske storbyer.

Er det afpresning?
Er det en anden form for markedsføring? Er det konsulentbistand? Er det returkommission ? Er det anvisnings – kommission? Eller er det afpresning?
Der findes mange måder, at overleve på som detailhandler. Er dette en af dem?

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16