Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i December 2012

Anbefaling – klik ind på Stefans – kirkens julekalender og oplev rigtig Nørrebro – kultur. Dan – kort omsætningen steg i november. Frederiksberg – centret udvider med 25 butikker. Ny planlov på vej. Karnevalet i København lukker. Og så er Postmand Per i klemme. Nørrebro Handelsforening ønsker alle en Glædelig Jul og et Godt Nytår. Det er vores håb, at alle detailhandlere får en god julehandel.

Kig ind på Stefans - kirkens julekalender
Stefans – kirken har det med at overraske. I år har man på kirkens hjemmeside valgt at besøge sine naboer. Det sker med videoklip. Og det er rigtig Nørrebro – kultur, man her oplever. Prøv engang, at klikke ind på www.stefanskirken.dk

En uheldig julekalender
Matas julekalender til 299,- kr. har været lidt uheldig. Ifølge forbrugerne er den fyldt med rabatbeviser og vareprøver, men ikke prisen værd. Nu har man så valgt fra Matas side at betale pengene tilbage.

Nettet vinder ind
Deloitte har lavet en juleanalyse 2012, og her er det tydeligt, at nettet presser de fysiske butikker: 

  • Computerspil: 49 pct på nettet – 50 pct i de fysiske butikker 
  • Film: 48 pct. på nettet – 50 pct. i fysiske butikker 
  • Musik: 48 pct på nettet – 50 pct. i fysiske butikker 
  • Bøger: 42 pct på nettet – 58 pct. i fysiske butikker 
  • Modetøj 22 pct. på nettet – 77 pct. i fysiske butikker 
  • Boligting: 21 pct på nettet – 76 pct. i fysiske butikker 
  • Sund og skønhed: 21 pct på nettet – 76 pct. i fysiske butikker 
  • Mad og drikke: 10 pct. på nettet – 89 pct. i fysiske butikker.

Danmark er et rigt land
Målt på velstand og såkaldt bløde rigdomme er Danmark kun overgået af Norge. Hvis man ikke alene ser på lønsedler, årsregnskaber og offentlige finanser, så er Danmark veredens næstrigeste land, igen kun overgået af Norge.

Forbruget låst fast
Krisen har bidt sig fast i vores bevidsthed. Det mærkes i høj grad i butikkerne. Der er skruet ned for indkøb. Vi holder godt fast i tegnebogen. Samfundsøkonomisk ville det være en fordel, hvis vi brugte pengene noget mere. Sortsynet har bredt sig.
Sammenligner vi med andre OECD - lande i 2011 med hensyn til forbrug lå vi på en 14. plads, mens det offentlige forbrug i Danmark lå på førstepladsen blandt alle 34 OECD – lande. Stigningen er blandt andet finansieret med forhøjelse af skattetrykket på 9,6 pct.

Dankort steget med 2,2 pct.
Friske tal viser, at Dankort – omsætningen steg med 2,2 pct. i november i forhold til oktober. Det er overraskende og positivt.

Økonomien dykker
Faldet i erhvervsinvesteringer og et dyk i industrieksporten tegner et lidt mørkt billede af den økonomiske situation. Prisudviklingen på ejerboligmarkedet er meget negativ.
Den globale økonomi er alvorlig i fare for at blive ramt af en ny nedtur. Det vil føre til tab af job og lavere velstand i en stribevis af lande – også Danmark.
Men inden vi tegner et for mørkt billede af Danmark, så klarer vi os sammen med Tyskland, Sverige og Storbritannien bedre end resten af Europa.

Frederiksberg – centret udvider
Selv om der blandt andet på Nørrebro er et væld af tomme butikker, så udvider Frederiksberg – centret. Centret udvider med en etage og får 25 nye butikker. Der bliver 10.000 kvm ekstra butiksareal og ikke mindst 50 procent flere p – pladser.
Sammen med Lyngby Storcenter har Frederiksberg Centret den største omsætning pr. kvadratmeter.

Ulovlige varer
Et anonymt tip gav Skat den største beslaglæggelse af ulovligt importerede varer nogensinde. Man er stadig i gang med at tælle. Men der i en lagerbygning på Københavns Vesteregn fandt man 250.000 øl eller vand på dåse samt enkelte flasker, 2000 flakser spiritus, 2.000 liter vin, 20.000 cigaretter, 50 kilo røgtobak til at lave hjemmerullede cigaretter og en masse fyrværkeri.
Det hele er nu blevet fjernet.

Butikslivet skal beskyttes
Det er sikkert for sent. Men en ny planlov skal fjerne muligheden for at lægge butikker på over 2.000 kvadratmeter i mindre byer. Forbuddet mod store butikker i byer under 40.000 indbyggere skal beskytte den eksisterende detailhandel.

I Dansk Supermarked er man ikke tilfreds med denne udvikling: her siger man: 

  • Kunderne skal nok søge hen i de butikker, hvor de gerne vil handle, og hvor de får de bedste tilbud, om det så er i de større byer eller på internettet.

De Samvirkende Købmænd er af en helt anden mening: 

  • Store udvalgsvarebutikker ved indfaldsvejene suger saft kraft ud af vore bymidter. Hvis vi skal bevare vore købstadsmiljøer og dagligvarebutikker i landdistrikterne, har vi brug for offensive detailhandelsbestemmelser i planloven.

Karnevalet lukket
En af sommerens højdepunkter, det Københavnske Pinsekarneval er med øjeblikkelig virkning lukket. Gennem 31 år har Fælledparken lydt af samba – rytmer og vi har nydt synet af letpåklædte dansere. Karnevalet blev af den amerikanske kanal Showtime nævnt som en af verdens ti bedste.
Fra karnevalets side mener man, at politikerne prioriterer andre gadefester højere end karnevalet.

Postmand Per i klemme
På Nørrebro kan butikker opleve at de får leveret prøveposer af postbudet, der ikke kan gå i postkassen. Men postbudet tager så resten af posten med hen i ejendommens andre postkasser. Sådan er bestemmelser får man at vide.
Der er kraftig tilbagegang for postvæsnet, og fyringer er på vej. I løbet af et år er der sket 3.000 aftrædelser i etaten.
Også antallet af røde postkasser skæres ned. 1.500 tages ned. Årsagen er, at inden for de sidste 10 år er antallet af gammeldags breve halveret.
Og det bliver endnu færre postbude. Således bliver antallet af postbude halveret inden 2016.

Flaskeautomaten virker ikke
Har du ikke oplevet det? At flaskeautomaten ikke virker. Du bliver afvist, og må gå hjem med dine dåser og flasker. Ifølge Dansk Retursystem så skal butikken tage imod, når deres flaskeautomat ikke virker. Og de skal udbetale pant.

Foreninger og institutioner bliver gjort til smuglere
Når virksomheder, skoler og foreninger tager syd på, og køber ind til julefrokosten tror de at de har gjort en god handel. Men de er uden de ved det blevet gjort til smuglere. For sådan noget skal anmeldes til Skat. Teknisk set er man gjort til smugler, hvis man ikke anmelder det.
Bøden er to gange det beløb, som du skulle have betalt i told og afgifter. Ud over bøden skal du betale tolden og afgifterne. Hvis du så samtidig overtræder pantreglerne, så får du lige en bøde på 5.000 kr. oveni.

Nu stiger den kollektive trafik igen
Traditionen tro, så stiger den kollektive trafik igen. Det sker den 20. januar. Det betyder, at du nu skal give 3,5 pct. mere, når du skal køre med bus, metro og s – tog. Så sent som i 2011 blev der talt om at sænke priserne på den kollektive transport med 40 pct.

Speciel mandeafdeling i supermarkederne
Mange mænd bliver ikke 5 minutter længere i et supermarked. De har en seddel med, og skal bare hurtig igennem. Dette fænomen har supermarkederne nu fået øje på. Nu vil man lave afdelinger, så mændene kan komme hurtig igennem. Med andre ord, man vil lave afdelinger, der giver mændene større opmærksomhed.

Magasin - ejer vil åbne nye stormagasiner
Den engelske detail - gigant, Debenhams har så stor succes med Magasin at man nu vil udvide med flere stormagasiner. I forvejen driver selskabet seks stormagasiner i Danmark.
Omsætningen steg med fem procent i regnskabsåret 2011/12. Man kan godt sige, at det er en supertanker, der har vendt Magasin rundt.
Det ser nu ud til at den gamle 142 – årige kæmpe, har en fremtid foran sig. Blot for et par år siden var der mange, der spåede kæmpen en snarlig død.

Glædelig Jul og godt nytår
Nørrebro Handelsforening ønsker alle medlemmer samt alle læsere af denne side - Glædelig jul og et Godt Nytår.

Vi ønsker også alle detailhandlere en rigtig god julehandel.

De to medarbejdere på denne side – Johnny Beyer og Uwe Brodersen håber, at se lige så mange læsere – og måske flere , i det nye år.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16