Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i Januar 2014

Dankortet var nede i 10 timer. Det var klart utilfredsstillende. Snart er Coops Bank klar. Kvickly har fået ny direktør. Kunderne har igen valgt Arbejdernes Landsbank som nummer et. Kunderne kan i stigende grad hente deres pakker i butikker. Selv om vi tror på opsvinget lader den vente på sig. Butikkerne er skuffet over danskernes manglende forbrug. Fakta er dem med de mest utilfredse kunder, og netto har fået konkurrence af en netbutik. Københavnerne tjener mere. det betyder dyrere boliger. Butiksansatte har ikke råd til at bo i dem. Generation Y fra 18 år til 33 år er købestærke men ofte utilfreds med danske butikker. De bliver ikke inspireret og får ingen oplevelse ud af det.

Dankort nede i 10 timer
Detailhandelen raser. Dankort - systemet var nede i 10 timer. Man fik blot at vide, at man bare kunne gå offline. Men det var der langt fra alle, der kunne. Mange steder oplevede man store tab i omsætningen. Detailhandelen oplevede et fald i omsætningen på et tre - cifret millionbeløb, og det er fuldstændig uacceptabelt.
Mon ikke Nets skal blive bedre til at informere om mulighederne for at gå offline?

Danskere kører langt efter tilbud
En App afslører, at danskerne vil køre langt efter et godt tilbud. Det er den danskudviklede app eTilbudsavis, der har fundet ud af dette. I gennemsnittet vil danskerne køre 34 kilometer efter et godt tilbud.

Danskerne vælger usunde varer
Mange danskere er tilbudsjægere, ofte på jagt efter usunde vare. Det ses på de mest populære søgeord på Tilbudsugen.dk

  1. Øl
  2. Coca - Cola 
  3. Cola 
  4. Papsi Max 
  5. Kylling 
  6. Æg 
  7. Smør 
  8. Kaffe 
  9. Økologisk 
  10. Sodavand

Nu er Coops bank snart klar
Et pund kaffe, en pose chips og et banklån, tak. Sidst i februar skulle dette være virkelighed for 1,3 millioner Coop - medlemmer. Der vil komme tilbud om gebyrfrit banklån i Dagli Brugsen, Super Brugsen, Fakta - butikker og Kvickly - varehuse.
Man satser på almindelige lønmodtagere med simple behov. Ja banken skal være lønmodtagernes bank nr. 2. Kreditvurderingen er ens for alle, og vil blive foretaget fra hovedafdelingen i Albertslund.

Formålet med etableringen er, at styrke medlemmernes loyalitet. Allerede nu har 18.000 åbnet for indskud. Man forventer yderligere 50.000 kunder i 2014.
I Storbritannien har detailgiganten Tesco stor succes med deres bank. Det går strygende, og trækker en masse kunder til.

Arbejdernes Landsbank igen nummer et
Igen har danskerne kåret Arbejdernes Landsbank, som deres bank nummer et.

Kvickly - direktør stoppet
Kædedirektør Jesper Faurholdt er stoppet i Kvickly. begrundelsen er uenighed om strategi med Coops nye topchef Peter Høgsted. Atter engang er der oprydning på gangene i Coop.

Dyrt at sende breve i Danmark
Det er markant dyrere at sende standardbreve i Danmark end i Sverige, Tyskland, Holland og England. Skal vi sende breve mellem 51 - 500 gram skal vi af med mellem 13 og 30 kr. Den samme forsendelse koster 10,81 kr. i Tyskland.
Hos Post Danmark forklarer man de høje priser med øgede omkostninger ved at distribuere post. Der er heller ingen konkurrence på brevforsendelse i Danmark.

Hent dine pakker i butikker
Post Danmark har opstillet pakkebokse hos SuperBrugsen, Nørrebrogade 53, Irma Rantzausgade 11, Fakta på Hermodsgade 3 og Kvickly på Nørrebrogade 157. Fra pakkeboksen kan kunder hente og sende pakker i hele supermarkedets åbningstid. Men også GLS er ude om sig på Nørrebro. Således befinder GLS største Pakkeshop i Danmark hos Bog & Ide, Nørrebrogade 163. Her mødes kunderne endda af personlig betjening når de skal afhente eller sende deres pakker.

Fødevareminister vil af med elitesmiley
Den ny fødevareminister vil af med elitesmiley. Den gives normalt til forretningsdrivende, der har fået en glad smiley i kontrolrapporterne fire gange i træk. Flertallet af danskere stoler måske lidt for meget på denne elitesmiley. Man forbinder denne med lidt større sikkerhed, end den egentlig kan holde.

Flotte Dankort - tal, men!
Danskerne svingede så sandelig med Dankortet i december. Der blev købt for 31,9 mia. kr. Men korrigerer man tallet for sæsonudssving og prisudviklingen, så viste december faktisk et fald i Dankortomsætningen. Den rekordhøje Dankortomsætning er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at forbruget for alvor er på vej op i gear. Og åbenbart er der ikke tegn på, at danskerne bruger flere penge i 2014.

Pengene vælter ind
Danmark har fortsat et overskud på betalingsbalancen. Overskuddet i november blev på 12,1 mia. kr. Set over de seneste 12 måneder var overskuddet på 127,6 mia. kr. Det er ikke mindst Danmarks position som nettokreditor over for udlandet og de danske virksomheders investeringer i udlandet, det giver det enorme overskud på betalingsbalancen. Dette er med til at fastholde de nuværende ekstremt lave renter.
Hvis vi isoleret kigger på handelsbalancen, så viser den et overskud på 5,5 mia. kr. i november. Den samlede eksport faldt med 4,8 pct., mens importen steg med 2,8 pct. Over en tre måneders periode er eksporten steget med 0,9 pct. over en tremåneders periode. Det er især eksporten til Tyskland, der er steget.

Nu tror vi på opsvinget
Danskerne er blandt de mest optimistiske i verden. Hele to tredjedel af danske lønmodtagere firventer en forbedring af den økonomiske situation i 2014. Det viser en undersøgelse som vikar - og rekrutteringsbureauet Randstad har foretaget i 32 lande. Man har talt med 400 lønmodtagere i hvert land. Og måske kan butikkerne så endelig mærke opsvinget.

Men opsvinget lader vente på sig
Danskerne er blevet mere sparsommelige. De optager stadig flere lån. Og de er ikke påpasselige med renterne. Ja forbrug bliver det ikke rigtig til. Butikkerne kalder danskernes forbrugeradfærd for skuffende.
Danske husholdninger er blandt verdens mest forgældede. En meget stor del af gælden står i lån. Men alt i alt står danskernes økonomi i plus. Men mange af danskernes lån, består af boliggæld som er afdragsfri. Det betyder at renten kan mangedobles, hvis renten stiger. Det kan betyde, at det lave forbrug bliver endnu lavere.

Butikkernes samlede omsætning lå 0,7 pct. under 2012 i de første 11 måneder af 2013. Men regulerer vi for inflation lå vi hele 1,5 pct. under. Man anså ellers 2012 for et sort år.

Hvert tredje danske selskab har underskud
FSR - danske Revisorer og Experian har gennemført en undersøgelse af 190.000 danske selskaber. Man har gennemgået årsregnskabet 2013, og fundet ud af, at 68.000 selskaber kørte med underskud. I 2008 var der kun 28 pct., der havde underskud. Men inden vi tørrer tårerne, så skal det lige siges, at i 2010 toppede andelen af selskaber med underskud. Da var man oppe på en andel på 46 pct. Det er hoteller og restaurationer, der topper andelen af underskud.

Bliver Danmark lammet?
I mange år er priserne steget og steget. Sådan er det ikke mere. I nogle af årets måneder i 2013 udgjorde indflationen mindre end 0. Det er det laveste niveau i 40 år. Frygten kan være økonomisk dødvande, fordi forbrugerne lader pengene ligge gemt under madrassen. Andre økonomer peger på, at det også kan være et sundhedstegn.
Ser man på omsætningstallene i butikkerne ser det ud som om krisen og stilstanden fortsætter.

Kunder sælger ud af privatlivet
I dag opererer der ca. 150 loyalitetsprogrammer i Danmark. Det er arrangementer i stil med Club Matas og H&M Club. Er man medlem får man rabat på bestemte varer, man bliver inviteret ind til specialle arrangementer m.m. Til gengæld får butikkerne nøje kendskab til kundernes forbrug og vaner.
Forbrugerbladet Tænk har spurgt medlemmer, om de er klar over, at virksomhederne udnytter de data, som de opgiver. Det havde 50 pct. ikke gjort sig overvejelser om.
Blandt de største Klubber er Coop og Club Matas.

Fakta har de flest utilfredse kunder
Det tager kun fem minutter at handle i Fakta. Men har kunderne lyst til at blive længere? Firmaet Loyality Group har målt kundetilfredsheden. Og man har fundet ud af at de i Fakta ikke evner at leve op til forventningerne. De har ganske enkelt, de mindst tilfredse kunder. Og man er godt klar over det hos Coop. Man vil gøre butikkerne mere overskuelige med et større fast sortiment og færre tilfældige varer.

Rema 1000 bliver godt bedømt
En ny opgørelse over kundernes yndlingssupermarkeder placerer overraskende Rema 1000 på en anden plads efter Irma. Meget overraskende er det også, at den tyske discountkæde Lidl stryger sig ind på en fjerde plads lige efter Kvickly.

Agressiv netbutik angriber netto
E - butikken nemlig.com vil sælge lige så billig som discountbutikker. Målet er at kapre dagligvarekunder fra de traditionelle discountbutikker. På over 1.200 basale dagligvarer vil man matche priserne. Det er helt nyt, at man forsøger at neutraliserer prisforskellen. På tre år er virksomheden vokset fra en til 250 medarbejdere. Omsætningen er kraftig på vej mod 500 mio. kr. Levering af varer koster mellem 19 og 29 kr. afhængig af, hvornår man vil have varerne leveret. Man skal minimum købe for 400 kr.

Dagrofa har fået ny chef
Per Thau hedder den nye chef i Dagrofa. Hans opgave er ganske simpelt, og det er at vende udviklingen. Koncernen er landets største dagligvaregrossist, og står bag kæder som SuperBest, Kiwi Minipris og Spar. Den norske detailgigant NorgesGruppen er den nye ejer. Planen er klar, Dagrofa dkal vokse og åbne nye butikker. Men købmænd lukker på stribe, og supermarkeder er pressede.
I løbet af en fire årig periode er Dagrofas markedsandel dog faldet med 5 pct. til nu 15 pct. Dagrofa leverer i øjeblikket til 

  • 103 butikker i Kiwi Minipris
  • SuperBest med ca. 90 butikker 
  • Spar, Min Købmand (selvstændige) ca. 460 butikker.

Men prognoserne siger, at antallet af butikker vil falde fra nu ca. 668 til 390 i 2023.

Hver 5. HK' er bliver spurgt om babyer
ved jobsamtaler er 17 pct. af HK' s kvindelige medlemmer blevet spurgt om baby - planer ved jobsamtaler. 25 pct. af kvinderne mellem 31 og 40 år er blevet spurgt om barselsplaner. Det tyder på, at arbejdsgiverne ikke er klar over, at det faktisk er ulovligt, at spørge om dette. Er en kvinde ærlig i sin besvarelse, kan det være at arbejdsgiveren fravælger hende netop på grund af planlagte børn.

Ny hjælp til erhvervslivet?
Statsministeren bebuder nye reformer til gavn for erhvervslivet i forlængelse af Produktivitetskommissionens anbefalinger, som kommer i midten af marts. Måske slipper man for bøvlet administration til det offentlige. Eller bliver afgifter lettet? Der er også forlydender fremme, at der er initiativer igang, som skal styrke konkurrencen i detailhandelen.

Københavnerne bliver rigere
Andelen af højtlønnede i hovedstaden er stigende. Det ses også på huslejernes himmelflugt. Og så skulle man tro, at købelysten vil stige tilsvarende. Men udviklingen betyder også, at almindelige sosu' ere, pædagogmedhjælpere, og HK ' ere får sværere ved at bo i storbyen.
I 2011 tjente 10 pct. af københavnerne over 500.000 kr.
I 2011 tjente 19 pct. af københavnerne mellem 200.000 kr. og 300.000 kr.
Men samtidig med udviklingen, er det ved at opstå rigmands - ghettoer. Det kan vi se med det nye byggeri ved Islands Brygge, Sydhavnen og Nordhavn. Der er meget få almene boliger, som folk med almindelige indkomster kan betale.

En lejlighed på 80 kvadratmeter i København koster i dag typisk 1.870.000 kr. Havde prisen fulgt den almindelige udvikling ville den have været 630.000 kr. billigere.
Også almindelige lejligheder i hovedstaden er steget i pris. Det kan være svært for eksempelvis butiksansatte at have råd til disse.

Amerikansk Burgerkæde åbnet i Bilka
Den første amerikanske butik i burgerkæden Carl' s Jr. er åbnet i Bilka i Næstved. Burgerkæden startede som amerikansk pølsevogn i 1941 til i dag at have 1.369 restauranter verden over. Nr. 2 Burger Bar er åbnet i Bilka Vejle.

Bestseller har ca. 1.100 butikker
Danmarks største modevirksomhed Bestseller har ca. 1,100 Jack & Jones - butikker i 18 lande. Virksomheden håndplukker sine ansatte, og man går meget op i musik og duft i i butikkerne. Man forsøger at lave en butik, hvor mænd synes, at det er fedt at være.
En butikschef bliver sendt på kursus i 20 dage, inden han starter sit job. Man satser tydeligvis på Generation Y, som normalt er skeptiske kunder.

Generation Y
Generation Y er mellem 18 og 33 år. Utilfredsheden med de butiksansattes viden er stor. Kun hver fjerde mener, at de butiksansattes viden er stor. De sø'ger oplevelser og underholdning i butikkerne. De vil have oplevelser og inspiration. Og får de ikke det, vælger de e- butikker som Zalando og Amazon.

Det var, hvad vi havde valgt at bringe i vores blok, denne måned. Vi vender frygtelig tilbage i februar måned.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16