Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

En skæv start på 2014

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

En skæv start på 2014
Regeringsuro – bremseklods på øget privatforbrug
Der er brug for et tidligt forår i år
Nye sygesikringsregler = mere hjemmeferie??

De svage forhåbninger om en bedre start på 2014 end afslutningen på 2013 blev noget vingeskudt af uroen i SF og regeringsomdannelsen. Der er brug for et tidligt forår. Sidste år faldt Påsken sidst i marts. I år i 2. halvdel af april. Det tegner i bedste fald til 0-vækst i 1. halvår i år for den samlede detailhandel.

Storcentrene, der kom, for nogle, uventet skidt ud af 2013, er sultne. Det er i høj grad også de store kæder i føde- og dagligvaresektoren, hvor overkapaciteten bliver langt mere mærkbar i år. Bymidterne er sikkert lige så sultne og får især brug for et tidligt forår.

I antal faktisk erklærede konkurser gik detailhandlen tilbage med 18% sidste år. Det bliver svært at undgå en stigning i år, hvor julehandlen/december svigtede bl.a. for Steen & Strøm`s 18 storcentre med en tilbagegang på 7% i december, 5% i sidste kvartal og 4% for hele året 2013. Den samlede detailhandel gik “kun” tilbage med 1,6% i 2013, men kun fordi føde- og dagligvaresektoren klarede sig igennem med 0-vækst.

Nye sygesikringsregler efter 1. august = mere hjemmeferie??
Skiftet fra det gule sygesikringskort til kun det blå europæiske kort fra 1. august ved udenlandsrejser risikerer at sætte mange danskere blandt henved 2 millioner (kronisk syge og ældre) i en økonomisk rejseklemme efter 1. august. Ved kun det blå kort risiko for høj brugerbetaling i flere lande måske slet ikke dækning ved specialbehandling. Krav om lægeerklæringer for kronisk syge og ældre over 70 år og dermed også dyrere supplerende rejseforsikringer.

Bliver det ikke til at overskue for mange kronisk syge og over 70`årige, så kan hundredevis af disse borgere ende med at fravælge rejser ud af landet og tilvælge hjemmeferie et godt sted i Danmark efter 1. august og især de kommende år. Det kan også blive tilfældet for mange børnefamilier.

Med de nye sygesikringsregler sparer regeringen planlagt omkring 80 millioner årligt. Forsikringsselskaberne henter måske en større omsætning i rejseforsikring. Og et større ferieforbrug bliver i Danmark. Finanskrisen resulterede i en forbrugsomlægning i private hjem af helt uventet boomerang omfang. Det samme kan blive tilfældet med familiernes rejsemønstre efter 1. august. Stadig flere familier kan ikke få pengene til at slå til sidst på måneden. Dertil er der rekorder i bilsalg senest i januar (forbrugsbremsende for udvalgsvarer). Charterferien står måske af flere årsager fo rskud til at blive omlagt til bl.a. hjemmeferie. Det kan de nye sygesikringsregler og skrækeksempler i medierne være en god undskyldning til at sætte gang i efter 1. august.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16