Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (10)

Kontanthjælpsmodtagere spørger sig selv, om hvor grundloven er. Rådet for Digital Sikkerhed advarer mod salg af NemId. Hackere bliver dygtigere, og en stor hackersag er i gang i Danmark. Måske kan kampen mod NSA vindes med "Dynamisk Kryptering". COP 15 og en Indonesisk handelskrig blev overvåget af NSA for at fremme amerikanske interesser. Hvorfor kan vi ikke få at vide - hvem, hvornår og havd der bliver overvåget? Diplomater og ambassader indgår i NSA's netværk.

Grinet af klager
Det er sket meget, siden man for en del år siden blev filmet to gange fra Den Amerikanske Ambassade. Det har de åbenbart lov til, selv om man befinder sig på et offentligt sted - en kirkegård. Der blev kun grinet af mine klager.

Amerikanske interesser bliver fremmet
Det er jo ikke ukendt at amerikanske embedsmænd og diplomater leverer nyttige oplysninger til NSA. Dette retfærdiggøres hele tiden som nødvendig for den nationale sikkerhed og krigen mod terror. Men det bliver så sandelig også brugt til at fremme amerikanske interesser i internationale forhandlinger.

Handelskonflikt
Således samarbejdede NSA med det australske efterretningsvæsen, da man aflyttede et amerikansk advokatfirma, som repræsenterede Indonesien, da dette land lå i en handelskonflikt med USA.
Og hvis nu NSA skulle finde på, at overholde amerikansk lovgivning, så kræver det en retskendelse for at overvåge amerikanske borgere og selskaber. Denne retskendelse behøver NSA ikke, når danske statsborgere skal overvåges. For NSA har givet et løfte til det amerikanske folk: 

  • Vi vil aldrig stoppe med at stræbe efter at imødegå dem, der vil skade vores medborgere.

De fem store
De fem store, Five Eyes - alliancen som består af USA, Storbritannien, Canada, Australien
og New Zealand er de eneste, der har en aftale om ikke, at spionere mod hinanden. resten af Verden står åben for NSA's spioner. Ja selv aflytning af 35 statsledere indgår i spionagen.

Amerikanske embedsmænd og diplomater er med
De amerikanske embedsmænd bliver direkte opfordret til at indsamle oplysninger om titler, navne, telefonnumre, mobilnumre, e - mails, brugernavne på internet samt intranet, kreditkortnumre, arbejdskalendere og endda biometriske data. Alt sammen bliver lagt ind i XKeyscore.

Journalister har ændret adfærd
Også journalister har ændret adfærd, især når de skal beskytte deres kilder. Mange bruger derfor et krypteringsprogram. Mange har anskaffet sig telefoner med taletidskort og USB - pinde, som ikke må forbindes til computere med internet.

"Ingen grundlag til at antage"
Snowden kritiserer den danske regering for at afvise, at undersøge NSA's overvågning i Danmark. Den danske regering har været usædvanlig tilbageholdene i spørgsmålet. de har begrænset sig til at sige, at man ikke har 

  • grundlag til at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser.

Snowden bør melde sig selv?
Det er lidt blåøjet, når politikerne tror på dette. Man mener, at overvågning er med til at forhindre terror, til glæde for Danmark. Og det findes også de politikere, som mener, at Snowden skal melde sig, så han kan forsvare sig i en amerikansk retssal. Men dette er vel også ret blåøjet. Han vil næppe få en retfærdig rettergang. Amerikanske politikere vil kræve en streng straf, måske ikke lige dødsstraf med en livsvarig fængselsstraf. I deres terminologi har han i den grad skadet amerikanske interesser.

Er han russisk spion?
Snowden mener, at danskerne burde begynde at stille spørgsmål. Den danske befolkning skal åbenbart afvente og se, om journalister finder ud af noget afslørende. Det er åbenbart dem, som skal være efterforskere.
Vi skal som borgere har beskyttet vores rettigheder.

Og som svar på kritikken, anser mange amerikanske politikere nu Snowden som russisk spion.

Er de tøsedrenge?
I både Danmark og Norge har man ikke fundet anledning til at foretage nærmere undersøgelser af NSA's gøren og laden. Man har en anden opfattelse i Tyskland og Frankrig. Her har man været særdeles kritiske over for amerikanerne. Også i EU er man skeptisk over for overvågningen.
Man mener i EU, at den overordnede kontrol med internettet hverken ligger hos FN, enkelte regeringer, virksomheder eller andre parter.

Egentlig er de europæiske regeringer en flok tøsedrenge, som ikke tør, at give ham asyl. De tør ikke, på grund af venskabet med amerikanerne. Regeringerne accepterer, at amerikanerne bruger deres egne love til at få deres ting igennem. Tænk, hvis Snowden var nordkoreaner, så ville regeringerne stå i kø, for at give ham asyl. Rækker man armen ud efter Snowden, vil man aldrig mere blive inviteret til kaffe i Det Hvide Hus.

Hvem, hvornår og hvor meget?
Ja selv COP 15 blev aflyttet. Det blev som bekendt afholdt i København. Gad godt nok vide, om ikke PET og FE var involveret. Når vi nu ved det, så virker regeringens udsagn vitterlig noget hult - omkring NSA's overvågning af Danmark og danske interesser.
Nu har denne klimakonference jo ikke meget med terrorisme at gøre, så er det ikke nærliggende , at få følgende at vide: 

  • Hvem, hvornår og hvor meget bliver vi overvåget?

FE har været ude med en udtalelse, og læg lige mærke til, hvad de siger: 

  • ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark.

Man afviser ikke 100 pct. at det har fundet sted. Har man spurgt NSA, eller har FE givet tilladelse til overvågningen?

Kendskab til hemmeligt dokument
Amerikanerne har tappet informationer, ikke for at forhindre terrorisme men for at styrke egen forhandlingssituation på klimakonferencen.
I forvejen havde amerikanerne på forhånd afvist at underlægge sig protokollen. U - landene havde krævet, at de rige lande skulle gå forrest i kampen mod global opvarmning.
Inden mødet var der udfærdiget et dokument, der tilgodeså amerikanske interesser. Men dette dokument skulle først præsenteres under konferencen. Men NSA havde kendskab til dette dokument, længe inden det blev præsenteret.

Snowdens medskyldige er fundet
Når man tænker på amerikanerne og deres frihedsidealer, så virker hele sagen med overvågning noget mærkeligt. De fleste amerikaner ser Snowden som en landsforræder. Også i Gods Own Land er overvågningen langt større end i de kommunistiske diktaturstater som DDR og Sovjet.

Og derhjemme i USA har man så fundet Snowdens medskyldige. En medarbejder har således forsynet Snowden med masser af passwords. En anden medarbejder er også blevet fyret. Og mon ikke også de kan forventes, at blive stillet for retten - medskyldige i landsforræderi.

Dynamisk kryyering
Men måske har et dansk firma gjort livet lidt mere besværligt for NSA. Den danske opfindelse skal sikre at NSA og lignende ikke aflurer firma - hemmeligheder. Opskriften hedder Dynamisk Kryptering.
Det handler om, at man skifter krypteringsmetode for hver samtale, man laver. Hvis det er krypteret på samme måde hver gang er koden lettere at bryde.
kunden downloader en app, som giver adgang til krypterede VOIP - samtaler. desuden forlanger firmaet bag opfindelsen de telefonnumre, som skal have sikkerheden. Og det er sikkert et stort marked for dette. gad vide, om NSA via mellemmænd også bliver kunde?

Vi opgiver selv en masse oplysninger
NSA sidder også og høster persondata via Angry Birds spil på Nettet. Men de tapper også alle de oplysninger som vi selv har givet på de sociale medier som Facebook og Twitter.

Stor sag mod en hacker
Herhjemme har hacker - sagen mod svenskeren, Gottfried Svartholm vakt stor interesse. Han er også manden bag The Pirate Bay. Ideologien er, at internettet er brugernes. her skal alt være frit og tilgængeligt for alle. Love og regler i den fysiske verden har ingen gyldighed i det grænseløse cyberspace. Millioner af især unge over hele verden er enig med svenskeren i dette spørgsmål.

Amerikanerne havde truet svenskerne
Amerikanerne havde truet svenskerne med handelssanktioner, såfremt de ikke fik The Pirate Bay til at stoppe. Amerikanerne stillede seks krav, hvoraf svenskerne til dato, har opfyldt de fem.
Men Gottfried Swartholm ville ikke sidde i fængsel. Han flyttede til Cambodja og fortsatte sine aktiviteter. Han hjalp blandt andet Julian Assange og WikiLeaks med at bryde en kryptering af en amerikansk militærhelikopter, der angreb en gruppe mennesker i krigen mod Iran, her i blandt to journalister.

Adgang i over fire måneder
Gennem fire måneder hackede svenskeren og hans hjælpere sig dybere og dybere ind i CSC's personfølsomme data, uden at nogen opdagede noget som helst. Det var først, da svensk politi sendte såkaldte logfiler til deres kollegaer i Danmark, at man opdagede noget.

Cyberkrig - forude
Hackere er som bekendt blevet meget dygtigere. Man kun nu frit hacke sig ind i de såkaldte NTP - servere. Dette system anvendes til at synkronisere computerens indbyggede ur med serverens ur, så tidspunktet bliver ens. Dette kan tvinge populære webtjenester, hjemmesider og servere i knæ. Systemet kan føre til noget meget grimt. Det er lige som en kæmpe kanon, der bliver fyret af. man har dog en teknologi i dag, der kan forhindre angrebet. Man har avancerede it - redskaber, der kan opdage, at store mængder data er på vej. Systemet kan så afbryde forbindelsen, inden skaden bliver altødelæggende.

Brugerne usikre på den ny teknologi
På en konference for datasikkerhed i Tyskland, udtalte den ordførende direktør for gigantfirmaet Deutsche Telekom,Timotheus Höttges, at vi står over for en sand cyberkrig. Hans firma oplevede på et år 800.000 hackerangreb på deres computere. Man skal passe på ikke, at starte et nyt våbenkapløb i cyberspace. Omkostningerne vil være enorme, og det vil tilintetgøre de vældige samfundsmæssige og økonomiske fremskridt, digitaliseringen har skabt, sagde Höttges.
Han udpegede tre indsatsområder: 

  • Kampen mod cyberforbrydelser 
  • Kampen mod økonomisk spionage og datamisbrug 
  • Kampen mod overvågning

Alle tre ting gør brugerne usikre på den ny teknologi.

Frau Merkel burde have rådgivere
Tyskerne har modsat danskerne tabt tålmodigheden over for amerikanerne. de kræver internationale aftaler omkring den internationale elektroniske kommunikation. Her siger man åbenlys at USA misbruger sin datateknologi.

Frau Merkel har foreslået et europæisk internet uden amerikansk kontrol. Men måske skulle hun have haft nogle bedre rådgivere, for det løser ikke sikkerhedsproblemerne.

Rådet for Digital Sikkerhed på banen
Og så mener Rådet for Digital Sikkerhed, at det vil være uhensigtsmæssig hvis Nets ved et kommende salg, får et monopol med sig. Kontrakten med Nets om NemId udløber i 2015. Rådet mener, at borgere og virksomheder har brug for mere fleksible løsninger med flere niveauer og flere indgange.
På EU - plan arbejdes på højtryk med en tjeneste, der kan bruges af alle på tværs af landegrænse.
Rådet for Digital Sikkerhed ønsker et mere driftssikkert system.

Hvor er grundloven?
Med de såkaldte reformer, har de danske kommuner nu i udpræget grad mulighed for at overvåge alt og alle. De stiller yderst nærgående spørgsmål om folks kærlighedsliv.

  • Vasker du tøj for din kæreste? 
  • Hvem laver mad, når I spiser sammen? 
  • Kontakter du din kæreste over telefon eller mail?

Folk på kontanthjælp kan intet have, ej heller retten til privatliv. Nok engang må vi herfra henvise til Grundloven. Her står det, at retten til privatliv er ukrænkelig.
Spørgsmålene er krænkende og mistænkeliggørende.
Som vi tidligere har været inde på, så opfordrer offentlige hjemmesider os om, at anmelde naboer, venner og familie.

Hvad med borgernes retssikkerhed?
Man kan også spørge sig selv, om den enkelte borgers retssikkerhed bliver varetaget rigtig med hensyn til NemId og offentlig kommunikation.

Dette var så vores 10. artikel i serien. Vi vender frygtelig tilbage i næste måned med næste afsnit. Du kan på vores side, se adskillige artikler om Aflytning, Overvågning og Hacking. Brug søgefunktionen


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16