Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i Februar 2014

Nørrebro Handelsforening mener, at den offentlige trafik vil blive væsentlig forsinket, når dele af Nørrebrogade skal ensrettes fra august måned. Et Brødhus på Nørrebro skal sælges i anparter. Supermarkeder og discountbutikkerne vil afvise kontanter i aften - og nattetimerne. Storcentre har haft falde omsætning. Så er det blevet beslaglagt 253 paller slik. Mange unge køber tøj. når vaskekurven er fuld. 17 pct. af detailhandels - omsætningen foregår på nettet. Club Matas har efterhånden 1,3 millioner medlemmer. Salgsassistenter i butikkerne og Kassedamer skraber bunden i lønstatistikken. Læs dette og meget mere.

Bekymring på Nørrebrogade
Nørrebro Handelsforening er bekymret efter, at man har erfaret, at Nørrebrogade under byggeperioden på Ydre Nørrebro, skal ensrettes. Det gælder både almindelig og bustrafik. Dette vil forsinke den offentlige trafik, mener man.
Der bliver, når det hele er færdig, heller ikke plads til korttidsparkering, som det er lykkedes, at få etableret på andre handelsgader. Dette forhold vil betyde en hurtigere udskiftning af den nuværende detailhandel. For bydelens største detailhandel Føtex, er man også bekymret over fremtidens tilkørselsforhold.

Gammeldags markedsdage
Små fødevareproducenter - og virksomheder har nu mulighed for at få en fod ind på markedet for gourmet - fødevarer. Det skal være godt gammeldags marked med alsidighed og mangfoldighed. Hver stadeplads koster 400 kr. Og der er plads til 12 stadepladser. Noget lignende vil man etablere foran Føtex i forbindelse omdannelse af Nørrebrogade. Til den tid, skal der ansættes en person, der skal sørge for at staderne hele tiden bliver lagt om.

Forbrugertillid er faldende
Danskernes lyst til at shoppe er yderligere faldet. Forbrugertilliden faldt til 4,2 i februar fra 6,3 i januar. Og dette betyder yderligere faldende omsætning i detailhandelen.

Et Brødhus sælges i småbidder
Bageriet og Restauranten Nordisk Brødhus på Sjællandsgade/ Rantzausgade på Nørrebro skal sælges i småbidder. Ejeren, Lennart Ribers vil sælge 49 dele af sin forretning. Næste år følger så yderligere 50 dele. Han synes ifølge MetroExpress, at det kan være sjovt, at skabe et helt lokalområde omkring Rantzausgade fuld af andelsbutikker.

Flere røverier i Netto og Fakta
Ifølge Søndagsavisen har Fakta og Netto i 2013 været udsat for flere væbnede røverier end året før. Hos Fakta kan man registrere en stigning på 35 pct. fra 29 røverier i 2012 til 39 i 2013. Netto har oplevet en stigning på 55 pct. fra 40 røverier i 2012 til 62 sidste år.
Mange røverier foregår tidlig om morgenen eller sent om aftenen. Politiet har opfordret de to kæder til at søge mod kontantløse løsninger. På landsplan steg antallet af væbnede røverier mod butikker i 2013 for første gang i fem år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Vil afvise kontanter
Detailhandelen presser på for at afvise kontant betaling i supermarkeder. det sker i forbindelse med de mange røverier i aften - og nattetimerne. Problemet er, at mange stadig bruger kontanter. Detailhandelen vil gerne lave et forsøg i aften - og nattetimerne, hvor der ikke må betales med kontanter, men lovgivningen spænder ben for det.

Butikscentre har nedtur
Kunderne køber mindre i de danske butikscentre. Særlig anden halvdel af 2013 gik det tilbage og julehandelen skuffede. Steen & Strøm, der administrerer 16 af de største butikscentre i Danmark havde et fald på 4 pct. , alene i december var der et fald på 7 pct.
Men nedgangen forhindrer ikke andre centre i at skyde op. Således er ikke mindre end 30 større projekter på tegnebrættet. Således er et projekt til halvanden milliard kroner på vej i Hillerød. Det er Hillerøds tredje center.

253 paller slik beslaglagt
Ja her kunne man da godt have brugt et par poser af de 253 paller slik og chokolade, der blev kørt væk fra et lager på Midtsjælland. Der var nemlig ikke betalt afgifter. Skat fandt frem til det store lager efter at have fået nogle oplysninger i en kiosk. Afgiften på slik er 24,61 kr. pr. kg., så det bliver ikke så lille en regning indehaveren får. Og det er ikke medarbejdere på Skat, der får ekstra poser med hjem. Nej alt slik bliver solgt på en aktion
Alene i 2013 har Skat ved 229 slikkontroller indrevet 24,3 millioner kr. til statskassen.

En god forretning med dårlige betalere
Kreditinformationer om danske skyldnere er et marked i vækst. Efterspørgslen om disse informationer er stigende blandt små og mellemstore virksomheder. Som følge af den økonomiske krise er kreditinformation, der får flere og flere kunder. Mange virksomheder har tabt mange penge på dårlige betalere.

Forvirrende forbrugerpriser
Inflationen steg kun en procent i 2013. Det er det laveste niveau i 60 år. Men det betød ikke, at forbrugerpriserne holdt sig i ro - Tværtimod.
Forbrugerpriserne er steget i alt med 10 pct. siden 2009, men som det vil ses, har dette ramt meget forskelligt
Set over de sidste fem år, er prisen på brændstof steget med 43 pct. Fjernvarmen er stegt med 27 pct.
Computere og fladskærme er faldet mellem 26 og 41 pct. Og priserne på flyrejser er faldet med 26 pct.
Kaffe er steget med 29 pct, smør og margarine er steget med 24 pct og vin er steget med 12 pct. Tjah og i 2006 kunne man få et 42 tommers fladskærms - tv fra Philips til 40.000 kr.I dag kan man fra Philips få en meget bedre 42 tommers fladskærm for 3.500 kr. Andre priser:

 • Forsikringer + 17 pct.
 • Elektricitet + 5 pct.
 • Spiritus + 3 pct.
 • Personbiler - 6 pct.
 • Beklædning - 8 pct.
 • Bøger - 13 pct.
 • Radio, TV - 26 pct.

Den danske forbruger betaler stadig næsten 40 pct. mere end den gennemsnitlige EU - borger for fødevarer.

Stigende antal deltidsansatte
Længere åbningstider har fået butikker til at besætte vagtplanen med billige ungarbejdere. Efter at den nye lukkelov er indført, har supermarkederne skruet op for andelen af unge deltidsansatte. Det gør det muligt for supermarkederne at holde længere åbent for de samme lønkroner. Fra 2003 til 2012 er 13.200 fuldtidsjob forsvundet, mens der er skabt 34.700 flere job på deltid.
Det vækker undren hos HK Handel, at COOP og Dansk Supermarked, ansætter så mange ufaglærte, når de alene i 2012 har uddannet 3.000 salgsassistenter. 

 • Man kan undre sig over, at arbejdsgiverne gør så meget ud af at stille krav til at sikre kvaliteten på uddannelserne, når man samtidig kan konstatere, at kun en fjerdedel af jobopslagene, som retter sig mod uddannet personale.
  Sådan lyder det fra HK Handels formand, Per Tønnesen

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra COOP lægger ikke skjul på, at lønforskellen mellem faglærte og ufaglærte deltidsjobbere spiller en rolle: 

 • Lønomkostningerne er jo også vigtige, for vi sælger jo ikke flere varer, bare fordi vi holder åbent flere timer. Vi er nødt til at styre lønomkostningerne. Og derfor kan du også se, at der er flere under 18 år, som arbejder i dagligvarebranchen i dag.

Fakta og Netto vil kun have unge bag kassen
Ved hjælp af jobopslag, kan det ses, at danske supermarkeder foretrækker unge deltidsansatte og helst under 18 år. Desuden er antallet af ansatte på "ufrivillige deltid" eksploderet.

Mange tomme kontorlokaler
I hele København og Nordsjælland stod der ved årets start næsten 1,3 millioner kontorkvadratmeter tomme. Adskillige andre kontorbygninger er på vej, sidste etape i Nordhavnen, blandt andet en ATP - ejet bygning på Langelinie og to cementsiloer på Nordhavn, højhusene på Scala - grunden og Nordea - hovedsædet i Ørestad Nord.
I Adelgade i Indre By starter senere i år bygningen af et 7.000 kvadratmeter stor kontorbygning.

Køber tøj frem for at vaske
Omkring 25 pct. af de unge mellem 18 år og 29 år har inden for det sidste år købt nyt tøj, fordi deres gamle tøj var til vask. De unge har købt nyt tøj som direkte følge af, at der ikke var mere rent tøj tilbage. Når man følger de nuværende modetrends, bliver tøjet hurtig umoderne.

Ikea har stærkeste brands
Fem detailkæder har sneget sig ind under Danmarks stærkeste brands. 

 1. Ikea 
 2. Elgiganten 
 3. Netto 
 4. Kohberg 
 5. Tivoli 
 6. Schulstad.
 7. Stryhns 
 8. Kræftens Bekæmpelse 
 9. Silvan
 10. Rema 1000

Hvilken Netbutik er bedst
Vi har sikkert alle oplevet det? At kunder er kommet ind i butikken for at undersøge en vare, hvorefter de bestiller den på Nettet. Men net - kunderne vil også have en oplevelse, når de handler på Nettet. Igen i år kårer man Brugernes Favorit. Sidste år var det NiceHair.dk, der løb af med sejren. En tredjedel af alle net - handler foregår faktisk i udlandet.

17 pct. af danskernes indkøb er via Nettet
17 pct. af danskernes indkøb foregik på nettet i 2013. 60 pct. af danskernes køb af danskernes køb af elektronik og hvidevarer på nettet. 13 pct. af danskernes køb af tøj og sko foregik via nettet.

Nemlig.com vokser
Bestseller's Anders Holch Povlsen har købt sig ind i internetsupermarkedet Nemlig.com. Stefan Plenge, den nuværende ejer, har stadig 51 pct. aktierne. Angiveligt er omsætningen på ca. en halv milliard kroner. Det er dog langt op til Dansk Supermarked og Coop, som har henholdsvis 55 og 45 mia. kr.
Den nye investor er dog ikke hvem som helst. Han har succes med Asos og Zalando. Det siges, at han er god for 14,3 mia. kr.

Club Matas i fremgang
Club Matas har efterhånden imponerende 1,3 millioner medlemmer. Man har netop udvidet med tilbud om mobilabonnement. Man har indgået samarbejde med en række andre aktører, så man gennem medlemsskab kan købe billige bøger og billigt tøj.

Mange selvstændige drejer nøglen rundt
Krisen har reduceret antallet af selvstændige erhvervsdrivende med 10.000 erhvervsdrivende. I november 2008 var der godt 208.000 selvstændige, men det tal er faldet til ca. 198.000 i november 2012. Der svarer til hver 20. selvstændige. Og det er særlig galt inden for bygge - og anlæg, detailhandel og transport. Ja, der er faktisk flere der er lukket, for en del nye har etableret sig.

Året begynder med konkurser
I januar måtte 422 virksomheder give op og erklære sig konkurs. Det er 4,2 pct. mere end samme tidspunkt sidste år. I Dansk Erhverv, der repræsenterer detailhandelen er man skuffet, at tallet er på vej op igen. Men desværre spår økonomer, at vi skal hen i andet halvår for at forbrugerne igen vil bruge penge.

Gammel apoteker - varer
Sundhedsstyrelsen har politianmeldt 32 steder som sælger håndkøbsmedicin. medicinen havde passeret sidste salgsdato.

Fleggaard har rekordregnskab
Fleggaard syd for grænsen har fået et rekordoverskud på 329 millioner kroner mod 273 millioner kroner året før. I samme tidsrum er omsætningen steget fra 5,1 milliardrder kroner til 5,4 milliarder. Afgiftslettelserne, der skulle stoppe grænsehandelen har man ikke kunnet mærke.

Kiwi satser
Met et nyt koncept håber Kiwi, at de kan få kunderne til at smide mere ned i kurven. Bedre plads, flere torvehandler og tydeligere prisbudskaber er nogle af elementerne. Kunderne skal blive mere tilfredse. man har bl.a. forsynet kunderne med spørgeskemaer for at måle effekten af nyhederne.

Mærketøj hos Coop
Nu kan man købe mærkevarerne Cottenfield og Jackpot i 79 Kvickly varehuse. De to mærker blev ellers kun solgt i stormagasiner og modebutikker på Strøget. Men Coop har købt de to mærkevarer hos IC Companyes. Og det betyder, at varerne falder 25 - 50 pct. Det skyldes, at man springer et grossistled over. På længere sigt vil Coop lancere flere modemærker.

De lavestlønnede er i butikkerne
Når vi hører om boliger i byen, hører man altid om de fattige politibetjente, sygeplejerske, der ikke har råd til at bo i byen. Men sandheden er dog en anden. Søndagsavisen har kigget på Danmarks Statistik og fundet ud af, hvor meget man tjener:

 • Pilot 66.801
 • Læge (private erhvervsliv) 56.771
 • Tandlæge 56.220
 • Advokat 53.871
 • Læge (offentlig) 50.475
 • Ingeniør 45.638
 • Finans/økonomi (privat) 42.896
 • Salg/marketing/pr 41.636
 • Journalist 40.826
 • Dyrlæge 38.114
 • Forfatter 37.365
 • Psykolog 36.159
 • Arkitekt 36.028
 • Skolelærer 32.844
 • Skuespiller 31.827
 • Murer/brolægger 31.822
 • Sekretær (i det private) 31.356
 • Socialrådgiver 30.678
 • Sygeplejerske 30.144
 • Tømrer/byggesnedker 29.910
 • Politibetjent 29.876
 • Jordemoder 28.789
 • Pædagog 28.127
 • Brandmand 27.035
 • Kok 26.536
 • Fængselsbetjent 25.223
 • Salgsassistent 24.093
 • Frisør 23.764
 • Rengøringsassistent 22.305
 • Kassedame 21.587

Det var, hvad havde til jer i denne måned, hvor forbrugertilliden igen faldt. Vi vender frygtelig tilbage i marts måned.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16