Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bander på Nørrebro og andre steder

En stor razzia foregik fornylig i Jægersborggade. Her kan man købe dyr vin, spise pragtfulde middage og købe hash. Der foregår over hundrede hash - handler hver dag. Under aktionen blev 25 anholdt. Efterfølgende foregik en aktion som indbefattede hele Sjælland, resultat over 90 anholdte. Ikke overraskende er det HA, der stod bag. I Folkets Park blev fem anholdt. Også Østbander holder til på Nørrebro. De er interesseret i tyverier. En stor rockerkrig var under opsejling.

En helikopter over Nørrebro
Pludselig genlød luften over Nørrebro igen af helikopterlarm. Var det igen Breaking News. Nej, den var ikke blå. Det måtte være politiet. Og den kredsede over Jægerborggade.

Hash - handelen tilbage i Jægersborggade
Gennem en længere periode har handlende og beboere været generet af den omfattende hash - handel i Jægersborggade. En overgang foregik handelen i Nørrebroparken eller på steder i umiddelbar nærhed. Et velorganiseret vagtkorps har indtil denne dag kunne forhindre, at politiet fik noget ud af deres aktioner. Men åbenbart glippede noget af organisationen denne dag.
Politiet har flere gange foretaget aktioner i gaden. Ved tidligere lejligheder er der også fundet skydevåben og mindre partier af hash.

Politiet har holdt øje
Mange af beboerne er vant til, at der pludselig kommer betjente og hunde rendende. Så er der pludselig en razzia i gang.
Politiet har dog i flere måneder haft gaden under opsyn af forskellige kanaler. De har ikke været der, men alligevel har de holdt øje. De har skaffet beviser, og de fortæller, at ikke alle mistænkte endnu er anholdte.

Over 100 handler om dagen
I gaden kan du købe udsigt vin og besøge meget specielle butikker. Men den livlige handelsgade, har også midt i gaden på to små pladser, salg af hash. Det sker ganske åbenlys for beboerne. Her foregår mere end hundrede handler om dagen. Og et par af disse handler er foregået til en politiagent.

Rockere og hash - pushere en naturlig del af gaden
Politiet har bebudet, at de vil stresse pusherne. Beboerne betragtede nærmest politiets aktion for symbolsk. De kan ikke udrydde hash - handelen, mener beboerne
På gaden er der masser af liv. Rockere og hash - handlere er en naturlig del af gadebilledet. Og det er som om, der en gensidig respekt mellem disse og beboerne. Nogle af beboerne har dog følt sig truet og er fraflyttet. Beboerne vil dog også reagere, hvis der bliver solgt hårdere stoffer i gaden.
Man har talt om videoovervågning, men da det er tale om en privat fællesvej, så er dette ikke tilladt.

Store beslaglæggelser
Ved denne aktion, der omfattede ransagning af 30 adresser, deriblandt HA's klubhus på Svanevej beslaglagde politiet omkring 250.000 kr i kontanter, seks kilo hash, anabolske steroider og Viagra - piller.
29 personer blev anholdt, hvoraf 23 af dem nu er sigtet for produktion og handel med mindst 100.583 joints, som alle er blevet solgt i Jægersborggade gennem de sidste fem måneder.
En Mercedes til en værdi af en million blev konfiskeret i nærheden af Jægersborggade.

Tidligere har man gentagende gange haft aktioner vendt mod Folkets Park. Under den sidste aktion blev fem personer med tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårds Plads anholdt.

90 mennesker anholdt
Cirka en uge efter razziaen i Jægersborggade slog politiet til med en omfattende razzia på hele Sjælland. Omkring 90 mennesker blev anholdt, heriblandt fem fuldgyldige mennesker fra Hells Angels.
Politiet mener, at de har fået fat i den egentlige hovedmand, et 41 - årigt HA - medlem. Han skulle efter politiets opfattelse haft en ledende rolle i den organisation, der står bag salget på Puscher Street på Christiania.

Ved razziaen blev der beslaglagt flere hundrede kilo hash, flere biler og motorcykler, 3,5 kilo guldbarrer og mindst tre millioner kroner i kontanter. 3.000 joints, våben biler og et par Harley - Davidson - motorcykler kom også i politiets besiddelse. På en enkelt adresse fandt man 150 kilo hash.
Task Force Øst fandt samme dag under deres razzia omkring 320 kilo hash og en halv million i kontanter.

Ledende HA - rocker fundet hængt
Morgenen efter anholdelserne fandt fængselsbetjente en 41 årig HA - rocker hængt i sin fængselscelle i Politigårdens fængsel. Vedkommende var i 1996 blevet idømt 16 års fængsel på en Banditos - rocker. Mordet fandt sted under Den store Rockerkrig. Man havde ikke indtryk af, at vedkommende var selvmordstruet, derfor var han blevet anbragt i en helt almindelig fængselscelle.

Kædesvig
Og også i en aktion mod kædesvig til 40 millioner slog politiet til. Bagmændene gemmer sig bag et uigennemskueligt net af selskaber og underleverandører for at sløre skatte - og momssvig samt brug af sort arbejdskraft. Gennem halvandet år har politiet efterforsket i sagen, inden det kom til ransagninger og anholdelser. Også her har bander været involveret.

Nye afsætningsmuligheder
En gang imellem finder pusherne nye steder til at kunne afsætte deres produkter. Gennem seks måneder har man åbenlyst solgt hash fra Degnestavnen i Nordvest.
Salget sker fra et skur, som tidligere var tilholdssted for alkoholikere. Men disse blev forvist af de kriminelle pushere.

Det går ud over profitten
Politiet er godt klar over, at det hele er køberstyret. Selv om de mange anholdelser har en hvis effekt, så har man ingen illusioner om at dette vil stoppe hashhandlen.
Siden politiet startede deres offensiv, er det beslaglagt ialt 1,5 tons hashprodukter, kontanter og andre aktiviteter til en værdi af mere end 90 millioner kroner. I alt er over 140 mennesker blevet anholdt.
Politiet har gennem deres efterforskning været klar over, hvordan hashhandelen har været organiseret. De har fundet steder, hvor der blev produceret joints. Man har også fundet dokumentation for, hvordan leverancerne er foregået.

Aktionerne har ført til, at handelen måske skal gøres mindre tydelig, og antagelig går det ud over profitten. Måske spredes handelen også efter aktionerne.

De er i gang igen
Om aftenen var der igen kø foran de 10 hashboder i Pusher Street. Og en tur gennem Jægersborggade foretaget på undertegnedes fridag afslørede da også, at her var handelen også særdeles livlig. Vagterne var også på plads. Man vil nødig igen lade sig overrumple.

Kunder giver efterspørgsel
Så længe, der er kunder, er der efterspørgsel. Straks melder man så ud fra Christiania, at hashhandelen skulle gøres lovlig. Den samme menig har et flertal af politikere på Københavns Rådhus. Nogle af disse benyttede da også lejligheden til at fremføre deres ønske om Fri Hash efter politiets aktioner. De fortalte Københavns befolkning, at banderne ville få ødelagt deres grundlag ved frigivelsen af hash. Men det er det nu nok de færreste, der tror på.
Enhedslisten har kaldt politiets aktioner, som at sætte plaster på et kraniebrud. De bakker op om overborgmester Frank Jensen og et flertal af politikere på Rådhuset.

Rockerkrig var under opsejling
Den HA - rocker, der antagelig havde begået selvmord var fornylig med til at forhandle en fredsaftale mellem Hells Angels og den nystiftede rockerklub Satudarah. Til mødet var også medlemmer af Banditos.

En reel rockerkrig var under opsejling. Men man har nu lovet hinanden at holde igen med pistolskud, kølleslag og knivstik rettet mod hinanden. Man indså at krigen ville blive for dyr for begge parter.
Under en technofest på sportsklubben Lions & Barrels ved Parken rog de to grupper i flæsket på hinanden. I kølvandet på dette udspillede der sig flere voldelige episoder mellem de to grupperinger.
Således forsøgte to medlemmer af AK81 at køre en ung mand fra Satudarah ned foran politistationen på Bellahøj. En mand fra Ganløse blev kørt ned og gennembanket med jernrør. Hans brøde var, at han kendte adskillige medlemmer af Satudarah.
Dagen efter blev 10 medlemmer af Satudarah anholdt. Ifølge politiet var de på jagt efter medlemmer af Hells Angels eller AK81. I deres biler fandt man blandt andet spader, jordspyd og en økse.
Samme dag blev et medlem af Satudarah udsat for et groft overfald i statsfængslet i Horserød. Overfaldsmanden var fra HA.

Slagvåben i klubhus
For Satudarah var fredsaftalen måske det bedste. Grupperingen er forholdsvis ny og kan ikke mønstre så talstærkt et antal medlemmer som HA.
Gruppen etablerede sig officielt den 9. november sidste år med åbningen af et klubhus på Laurantsvej i Bagsværd. huset havde tidligere været klubhus for bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. De er nu blevet optaget i Satudarah.
Også her har politiet foretaget en razzia. Man fandt økser, totenschläger m.m. 12 personer blev ved den lejlighed anholdt.

Efter opgøret ved Parken måtte politiet stille med et større mandskab ved Rigshospitalet. Her var der så igen ved at opstå en konflikt.

200 kokain - kunder skal af med bøder
200 kokainkunder er fundet i et kartotek hos såkaldte Hvide Bude.. Disse Hvide Bude leverede narko ud pr. sms - ordre. Og køberne kan risikere store bøder. Således forlyder det at de største bøder lyder på 20.000 kr.
Politiet udtaler, at de slår hårdt ned på dem, der holder forretningen kørende for organiserede kriminelle. Blandt kunderne var både journalister, advokater og personer i højt placerede stillinger.
Knap to kilo kokain og et lille kilo ecstasy samt 325.000 kr. er beslaglagt i sagen.

Østbander
En anden type bander er også set på Nørrebro. Det er de såkaldte østbander. De har fundet ud af, at i Danmark da koster tyverier i butikker ikke så meget.
Således kommer grupper på 5 - 6 stykker ind i landet. Det eneste gøremål, som de har, er jagten på tyveri - gods. Ofte er de udstyret med lister over egnede steder. De er styret af bagmænd og ofte meget velorganiseret.
Nogle af bagmændene køber guld og sølv kontant af tyvene og sender det til omsmeltning i Tyskland.

Fængsel i Danmark er en badeferie
Antallet af udviste kriminelle fra Østeuropa, der bryder deres indrejsetilbud og bliver pågrebet i Danmark er steget markant. De mest organiserede kriminelle blæser på, at de er blevet udvist. Rumænske statsborgere udgør langt den største del. Men også fra Polen og Litauen kommer kendte ansigter.
Mange østeuropæiske kriminelle betragter det som en badeferie, at blive fængslet i Danmark. Men de frygter at afsone i deres hjemland.

Mange gadeplans - medarbejdere bliver kriminelle
Mange kommuner ansætter gadeplansmedarbejdere for at holde de unge væk fra kriminalitet. Betegnelsen dækker over socialarbejdere, pædagoger, klubmedarbejdere, SSP - folk eller andre opsøgende medarbejdere. Men mange af disse gadeplansmedarbejdere befinder sig i en gråzone viser en ny undersøgelse af analyse - og rådgivningsfirmaet LG Insight.

Således svarer hver fjerde af de 79 kommuner, der deltager i undersøgelsen, at kommunen inden for de sidste fem år har fyret sådan en medarbejder, fordi vedkommende selv har begået noget kriminalitet, mens personen har været ansat. Og 14 pct. har svaret, at kriminaliteten er foregået sammen med de personer, som vedkommende havde ansvaret for. Men når det viser sig, at vedkommende kan tjene penge ved at sælge hash, ja så falder vedkommende i med begge ben.
Mange kommuner har ikke udarbejdet retningslinjer for ansættelse af sådanne medarbejdere.

Vi vender frygtelig tilbage med fokus på bander og organiseret kriminalitet. Men kig ind på vores elektroniske arkiv. Her kan du læse en masse om bander på Nørrebro. Og hash har vi også skrevet meget om. Og snart vil du opleve en artikel mere om dette emne.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16