Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Dankort - Hvad nu?

Nets er blevet solgt til blandt andet to amerikanske kapitalfonde. Disse fonde er kendt for at være benhårde. De forventer kontant udbytte af deres investeringer. Dankortet er nogenlunde beskyttet for "ublu" priser de næste seks år. Men familien Danmark vil snart oplever større gebyrer for betalinger via Nets. I denne artikel kigger vi på de to amerikanske kapitalfonde. Vi kigger også på NemId's manglende sikkerhed, og butikkernes bekymring for Dankortet.

Dankortet blev solgt
Det blev et konsortie med danske ATP og de to amerikanske kapitalfonde Bain Capital og Advent Internatinal, der købte Nets, og dermed NemId og Dankortet.

Værdier for 65 milliarder dollars
Bain Capital er stiftet af bl.a. den tidligere præsidentkandidat Mitt Rommey. Fonden spillede en rolle i den seneste præsidentvalgkamp. Kapitalfonden står i spidsen for flere forskellige investeringsfonde som håndterer værdier for 65 milliarder dollars. I alt har kapitalfonden stået for 300 investeringer og opkøb i forskellige virksomheder over hele verden og nu også i Nets.
I 2002 forlod Mitt Rommey sin toppost i Bain Capital.

Har Advent en dobbeltrolle?
Advent International blev stiftet i Boston i 1984. Siden er den vokset til en af de større spiller på markedet.
Fonden er kendt for at købe mindre virksomheder, sælge fra og afskedige folk, for så at få gevinst af investeringen. Advent ejer et selskab, Oberthur, der står for en stor del af den fysiske produktion og distribution af betalingskort til bankerne - blandt andet Dankortet. Man kan så spørge sig selv, om dette ikke er en dobbeltrolle. Hvad siger konkurrencemyndighederne egentlig til det?

Det var Advent, der overtog KMD, som leverede EDB - udstyr til det offentlige herhjemme. Året efter blev hver tiende afskediget.
Advent og Bain ejer i forvejen den britiske udgave af Nets, Worldpay.

Klaus Riskjær Petersen blev snydt af Advent
Advent er også indblandet i en retssag, der er anlagt af Klaus Riskær Petersen. Erhvervsmanden solgte Cybercity til Advent for 500 millioner kroner i år 2000 for 500 millioner kroner. To år senere blev IT - selskabet solgt videre internt i selskabet til cirka halv pris. Det oprindelige Cybercity - selskab blev opløst, og Riskjærs aktier mistede derfor deres værdi.
Og ikke nok med det. Et år senere solgte Advent, Cybercity videre til Sonofon - for 1, 5 milliarder kr.

Benhårde ejere
ATP er den mindste af de tre.
Og det handler kun om en ting, nemlig bundlinjen. Det er da også grund til at være bekymret nu hvor langt hovedparten af Nets er kommet på udenlandske hænder. De to amerikanske ejere betegnes som benhårde ejere, der stiller skrappe krag til afkastet. Som det første vil de kigge hele organisationen igennem og skære hver eneste overflødige medarbejder væk.

De Samvirkende Købmænd er bekymrede
Selv om de nye købere har bebudet at det ikke bliver dyrere at bruge Dankortet, så er det dog mange, der frygter, at dette sker. En af dem er De Samvirkende Købmænd.
Når man køber Nets for 17 milliarder kr. skal man have pengene hjem igen. Men hvordan man får det, er der ikke rigtig nogen, der ved.

Dansk Erhverv oplevede, at bankerne ikke længere ville udstede Dankort, fordi de ikke tjente penge på det. Landets butikker følte sig presset og indledte forhandlinger og indgik i maj 2013 en aftale med bankerne, der sikrer kortet frem til 2020.
Indtil sidste år havde banker og butikker delt udgifterne. Meningen var, at butikkerne gradvis skulle overtage udgifterne.
Lovgivningen lægger en fast ramme over for hvor meget kortet må stige i pris de næste seks år. Derefter kan kortet blive en krigszone.

Hvad er en ublu pris?
Konkurrencemyndighederne skal kontrollere, at Nets ikke tager en ublu pris. Hvad det så indebærer, bliver spændende at se i fremtiden.

Det nye selskab betaler skat på normal vis, ikke noget med skattely. Men det varer nok længe inden selskabet, kommer til at betale skat. Købet af Nets er sket med lånte penge. Overskuddet vil først vise sig om 5 - 7 år, når virksomheden efter planen børsnoteres.

Vi skal huske, at Dong Energy accepterede, at de nye ejere arrangerede sig via skattelysselskaber.

Seks milliarder transaktioner
I 2013 formidlede Nets over seks milliarder transaktioner for over 33 millioner betalingskort og ca. 500.000 forretninger i Norden.
Hvert år vokser antallet af dankort - transaktioner med cirka 60 millioner.

Regningen sendes videre til forbrugerne
Hvis Nets øger indtjeningskravet, vil butikker, som betaler til Nets for dankorttransaktionen, sende regningen videre til forbrugerne. Det betyder så, at alle vare bliver dyrere.
Et sted skal butikkerne hente udgifterne, og dem kan de hente på varerne. Der kan næsten ikke rationaliseres mere i de danske butikker, så her kan der ikke hentes penge hjem.

Som vi tidligere har gisnet om her på siden, er der stor sandsynlighed for, at de tidligere ejere af Nets - de største banker herhjemme, pønser på at udvikle et nyt betalingskort. Det kan føre til yderligere udgifter for butikkerne.
Men et virkeligt alternativ for det populære Dankort kan først ventes efter 2016.

Bankerne tjener mere på Mastercard
Som vi også tidligere har nævnt her på siden er flere mobilløsninger på vej. I flere af disse løsninger behøver man ikke engang, at bruge en kode og en terminal. En chip i telefonen kan overføre mindre beløb.
Og bankerne har en ganske god indtjening på Mastercard.
En række forsikringer kan kobles på disse kort, som så berettiger banken til at tage højere gebyr.

I øvrigt, er Mastercards gebyrer ret så uigennemskuelig. Det gælder i særlig grad, når man bruger kortet i udlandet. Op til to procent i gebyrer tager banken i det tilfælde.

Dankort står for 80 pct. af betalingerne
Dankortet står for cirka 80 procent af betalingerne i Danmark. Mastercard ligger på omkring 16 pct. Dankortet er langt billigere i drift. Det koster 73 øre per transaktion, mens de internationale kort koster fire gange så meget.

I første omgang vil danskerne opleve øgede gebyrer på betalings - transaktioner. Og de øgede udgifter i butikkerne til Dankort - driften vil sikkert kunne mærkes på priserne i butikkerne efterhånden.
I løbet af de næste seks år, vil de største banker herhjemme begynde at opruste med et nyt betalingskort, som sikkert bliver en konkurrent til Dankortet og Mastercard.

Et kæmpe sikkerhedshul
Det alvorlige sikkerhedshul Heartbleed, der har skabt frygt for datasikkerheden hos computerbrugere, kan også have fundet vej til Dankort og NemId.
Nets tager situationen alvorlig og nu i gang med en analyse.
Sårbarheden ligger i, at hackerne kan hente data direkte fra enkeltpersonens computerhukommelse og blandt andet spore sig frem til personfølsomme oplysninger som eksempelvis CPR - numre.
Man ønsker dog ikke at skabe unødvendig panik.

Dit kort er blevet afluret
I den sidste tid har Nets set misbrug af danske kort. Misbruget stammer fra den Dominikanske Republik, hvor svindlerne laver falske kopikort og hæver småbeløb, som umiddelbart ikke ser alarmerende ud på danskernes kortudskrift.
Kortoplysningerne bliver afluret herhjemme og sendt til Sydamerika. Her benytter man sig endnu ikke af chips.
Svindlerne foretager i begyndelsen testudtræk. Går det godt, hæves beløbende væsentlig.

Transaktion foretaget to gange
En teknisk fejl hos Nets bevirkede en enkelt dag, at 150.000 transaktioner en enkelt dag blev trukket to gange. Kunder i Sverige har været mest berørt, men danske brugere har også været berørt.
En tirsdag aften var vi flere, der oplevede, at vi ikke kunne bruge vores kort. Nets kaldte det efterfølgende for periodiske driftsproblemer.

Store problemer med NemId
Sidste år levede NemId ikke op til målene for driften i otte ud af tolv måneder. I tre døgn kunne man overhovedet ikke logge på.
Og så var det en opdatering af programmet Java, man slet ikke kunne få til at fungere med NemId.

Flere end fire millioner danskere er afhængige af NemId. Og med de mange nedbrud kan man godt gå hen og miste tålmodigheden. Politikerne har flere gange efterlyst en mere stabil drift af NemId. Når man betænker, at systemet er adgang til det offentlige, og at vi allesammen er tvunget til at bruge det, burde det være 100 pct. stabilt.
Måske burde man finde på en backup - løsning.

Banker lukker for adgang
Det er ikke alle, der er lige begejstrede for vores betalingssystemer herhjemme. Misser man et afdrag på sin gæld kan banker gå ind og spærre din adgang til netbank og PBS (Nets). Det betyder så en masse ekstraordinære gebyrer

Populær alternativ lukkede pludselig
Et populært alternativ til Nets hos de danske netbutikker, Ewire er pludselig lukket. Selskabet fungerede som en dansk udgave af amerikanske Paypal.

Her på siden har vi fulgt salget af Dankortet i flere artikler. Vil du vide mere omkring sikkerheden med NemId og dit Dankort så følg med i vores serie Overvågning, Aflytning og Hacking, der foreløbig er nået op på 12 artikler.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16