Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bag om Bandekrigen

Der er registret 1.700 i banderegistret. En del af disse opholder sig på Nørrebro. Der er skabt mere tryghed ved Mjølnerparken. Folkets Hus og Folkets Park blev indtaget af LTF. I fængslet blev store A fra Blågårds Plads Banden overfaldet. Det stigende antal bandemedlemmer i de danske fængsler har skabt alvorlige problemer. I 2013 blev der indberettet over 300 voldsepisoder i fængslerne. En forfatter kalder Pusher Street for en kræftsvulst. Han ville skrive Pusher Streets historie. Men følte sig truet, og trak følehornene til sig. Men er det banderne herhjemme, der bestemmer ytringsfriheden?

1.700 i bande – register
På Rigspolitiets Rocker – og Bandeliste optræder 1.700 personer. En masse skud har lydt i hovedstaden, og der er rejst ca. 700 sigtelser mod flere end 500 personer. Der er foretaget omtrent 150 ransagninger og flere end 2.000 visitationer. En masse personer er varetægtsfængslet.
Når du har børn, er det umuligt

Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen var i gang med at skrive en bog om Pusher Street. Men han opgav sit projekt, efter at nogen gjorde opmærksom på, at han havde børn. Også politiet mente, at han skulle opgive sit projekt. Det kunne føre til, at han og sin familie skulle under beskyttelse. En narkobetjent havde sagt til ham:
- Når du har børn, er det umuligt. Drop det. Jeg kan ikke sige andet.
På Christiania undrer advokat Knud Foldschack sig over, at forfatteren ikke hade henvendt sig til ejerne af Christiania. Der ville man gerne have hjulpet ham med kontakter.

Det er som en kræftsvulst
Men Peter Øvig Knudsen har opgivet sit store ønske, om at skrive Pusher Streets historie. I flere medier havde forfatteren sammenlignet Pusher Street med en kræftsvulst, som har spredt sine metastaser ud over resten af Christiania.
Banderne tjener millioner ved at sælge narko i Pusher Street og Jægersborggade. Og nu senest skulle man også være i gang på Sankt Hans Plads. Hvem, der så står for dette, vides ikke.

Avancerede metoder
Kræfterne bag Christianias hashhandel forsvarer sig voldsomt mod politiet med blandt andet stenkast. Men nu bruger man også droner. Det er i et forsøg på at afdække politiets indsats på Christiania. Også på Facebook bliver politiet overvåget, og siden er åbenbart populær med 15.000 brugere.
Kan politiet bevise det?

Hvis politiet kan bevise, at det er HA, der står for den organiserede hash – handel på Christiania, så kan man opløse rockergruppen. Både politikere og politi har i årevis løbet panden mod en mur for at forbyde rockergrupper. Den rocker, der begik selvmord ændrede således forretningsmodellen vedr. salg af hash. Tidligere var det den enkelte pusher, der ejede hashen, men han fik indført, at det har HA’ s hash. Pusherne modtager i stedet provision ved at sælge hashen. Dette forhold har skabt nervøsitet i HA, for nu kan man måske bevise, at det er HA’ s hash.
De er dygtige i HA. De har hvervningsstrategier og masser af narkoavance. Man giver de unge et trygt tilholdssted, så vinder man deres loyalitet og lydighed. Håbefulde og romantiske unge lokkes til organisationen.

Skal bander bestemme ytringsfriheden?
Man kan vel godt forstå forfatteren, at han opgiver sit projekt, når han føler sig truet. Men det er en falliterklæring, når man ikke åbent kan beskrive en god historie. Skal organiserede og voldelige banditter bestemme ytringsfriheden herhjemme.
En ung mand, der også sagde sin mening, skulle iføre sig skudvest, og bliver beskyttet døgnet rundt. Det er digteren Yahya Hassan, der i vinters udgav digte om et meget belastet miljø.
Kurt Westergard og Flemming Rose har oplevet noget lignende. Voldsmænd var provokeret af tegninger. Jøder har ikke været velkommen på Nørrebro.

Store A blev overfaldet
I Vestre Fængsel var lederen af Blågårds – banden, Store A udsat for et alvorlig overfald. De seks personer, der blev tiltalt for dette havde relationer til den nystartede københavnske bande LTF. De seks tiltalte afsoner i forvejen domme for vold, drabsforsøg, skyderier og lignende. De er tiltalt for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.


Der har længe eksisteret et anstrengt forhold mellem LTF og Blågårds – banden. Måske handler det også om, hvem der får magten på Blågårds Plads.
Folkets Hus – indtaget af bandemedlemmer

I det kommunalt støttede Folkets Hus på Nørrebro havde bandemedlemmer fra LTF nærmest indtaget huset som klubhus og indenfor var det nærmest som at betragte som en hashklub. I Folkets Park hang bandemedlemmer også rundt. En flok kerneaktivister havde ellers i mange år holdt til i huset.

Mere tryghed ved Mjølnerparken
Omkring Mjølnerparken var det gruppen Brothas, der regerede og skabte utryghed. Området var gennem længere tid plaget af bandegrupperinger. Men fængslinger af ledende gruppemedlemmer har bragt mere ro i området. Nu er der chance for mere boligsocialt arbejde.

Skat har været involveret
Skat har også været involveret i en del sager relateret til bandemiljøet. I perioden fra 2010 til marts 2013 har man afsluttet 437 kontrolsager. Det har givet et provenu på 190 millioner kroner, desuden er der fjernet værdier for 29 millioner kroner.
Bandekonflikten ikke løst

Trods den skærpede indsats er bandekonflikten slet ikke løst endnu. På Nørrebro kan man stadig se grupperingernes selvbestaltede vagtværn. Således menes der, at to grupperinger på Indre Nørrebro tæller 100 personer. Dertil kommer et tilsvarende antal sympatisører og udsatte unge med banderelationer.

Seneste skud på stammen
Det seneste skud på stammen er Satudarah MC. Gruppen, der stammer fra Holland har omkring 40 medlemmer. De har slået sig ned i et hus på Laurentsvej i Bagsværd. Et hus, der tidligere husede Værebros Hårde kerne (VHT).

312 voldelige overfald i fængslet
Det er ikke unormalt med vold og overfald i fængsler herhjemme. I 2013 var der registreret 312 voldelige overfald. Fangere har været udsat for timelange tortur – overgreb. Kogende vand er blandt hældt over en medfange. Det er ikke kun overfald mellem fangere indbyrdes, nej også overfald på de ansatte er hyppige. Den stigende vold er en konsekvens af politiets bandeindsats.

I dag sidder mellem 310 og 350 rockere inde ad gangen. Og i landet er det vel efterhånden 100 bande – grupperinger. Resultatet er et fængselsmiljø præget af frygt, vold og trusler.

Respekten er væk
Nogle af grupperne kan ikke tåle at se hinanden, men også inden for den enkelte bande, er der personer, der ikke kan udstå hinanden. Mange indsatte, der ikke tilhører nogen bande, føler sig underkuet. I mange fængsler bestemmer banderne, hvor meget mad, der skal laves, hvor tit man må gå på toilettet og hvor ofte man må gå i bad. Sidste år lod 65 indsatte i Nyborg sig frivillig isolere. De ville bare være i fred. Respekten over for hinanden og over for autoriteter er fuldstændig væk. En mere brutal mentalitet har bredt sig i fængslerne. Man skal hele tiden være sej og have maske på, for at bevare sin plads i hierarkiet. Viser man mindste tegn på svaghed, går man efter struben. I dag overfalder de indsatte hinanden med dartpile, billardkugler og slebne tandbørster. Slagsmål bliver udløst af den mindste gæld.

De svage bliver kanøflet
De svage fangere har svært ved at klare presset. De bliver tvunget til at smugle hash ind i fængslet, når de har været på udgang. Og hvis hashen blev konfiskeret af personalet, ja så står man pludselig i gæld til stoffets ejermand.

Der er altid konger på de forskellige afdelinger. Magtkampe kan ikke undgås, og alle skal underlægge sig et hierarki. Klientellet bliver mere og mere råt. De fangere, der vil lade resocialisere, komme ud af misbruget og starte en uddannelse, bliver betragtet af de hårdkogte som svage. Det er dem, der bliver kanøflet og brugt til det hele. Og lige pludselig bliver de rullet. Så står de med en gæld, og bliver nødt til at begå ny kriminalitet, når de kommer ud. Hvis man har en gæld på 500 kr. inde i fængslet, så bliver den hurtig mangedobbelt, når man kommer ud.

I Statsfængslet i Østjylland har rockerklubberne Hells Angels og Bandidos deres egne afdelinger.

Problemer på Ringbo
Vi har tidligere i artikler kunne berette om, at flertal af politikere i Borgerrepræsentationen går ind for Fri hash. Om denne holdning skulle have haft indflydelse på ledelsen i Ringbo, vides ikke. Men ifølge ansatte, så sælges der hårde stoffer til de indsatte med ledelsens vidne. Socialminister Manu Sareen er gået ind i sagen, og forlanger en forklaring fra Københavns Kommune. Også Socialtilsynet er blevet kontaktet. Således skulle beboere have været tvunget til at sælge stoffer. Om der er bander, der leverer til institutioner vides ikke, men der har været vedvarende rygter om dette.

Masser af udlændinge i danske fængsler
Efter sigende skulle Danmark ligge på anden pladsen over europæiske lande, som er mest plaget af indbrud. Og mellem en tredjedel og halvdelen af disse bliver begået af omrejsende, der er kommet til landet udelukkende for at stjæle. Herboende kriminelle laver forarbejdet. De undersøger de logistiske ting omkring biler, boliger og oplysninger, om hvor der er godt at begå indbrud.

I 2012 sad der hver dag i gennemsnit 1.042 udenlandske fanger i danske fængsler og arresthuse. I fængselsudgifter kostede disse alene 560 millioner kroner. De østeuropæiske kriminelle kostede 200 millioner kroner. Efter endt afsoning bliver de sendt ud af landet. Men de vender tilbage og fortsætter deres kriminelle løbebane herhjemme. Man overtræder simpelt hen indrejseforbuddet.

Her på siden har vi fulgt bandekonflikten intenst på Nørrebro. Brug søgefunktionen og gå ind i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16