Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Distortion på Nørrebro

Antallet af udearrangementer er stedet med 26 pct. i København. Og der findes åbenbart ikke nogen grænse. Butikker på Nørrebrogade må indstille sig på, at gaden lukkes flere gange. Og butikkerne må også indstille sig på, at de næste år skal afsætte tid og penge til at rydde op og fjerne grafitti. Beboere er trætte af larm og helikopterstøj. Men de unge er begejstrede og glæder sig allerede til næste år. Egentlig var det meningen, at den store gadefest skulle være selvfinansierende, men åbenbart er der endnu ikke solgt nok armbånd.

26 pct. flere arrangementer
På Nørrebro kan man godt mærke at antallet af arrangementer er stigende. Aldrig har Nørrebrogade været lukket så mange gange. Syv om dagen. Så mange gadearrangementer var det i gennemsnit i København i hele 2013. Antallet af gadefester, loppemarkeder, koncerter, danseopvisninger og andre udendørs begivenheder er steget med 26 pct. I dag er der ikke noget loft over, hvor mange arrangementer, der gives tilladelse til.

Festen prægede hele bydelen
De unge var begejstret. Og der var mange af dem. Distortion satte sit præg på Nørrebro. Det var dog ikke alle, der var lige tilfredse. Vi var på gaden, for at fornemme stemningen.

Det er årets absolutte største gadefest. Der er masser af koncerter og løssluppen dans, og egentlig forløb det hele uden de store problemer på Nørrebro. Festen prægede hele bydelen. Sjældent har man set så mange unge mennesker samlet et sted. Og særlig på Tagensvej og Jagtvejen var trafikken ved at bryde helt sammen.

Larm og helikopter – støj
Nogle butikker holdt åben til klokken 22. men det var nu langt fra alle, der havde succes med dette initiativ. Der blev dog solgt en masse is og boller.
Beboerne på den anden side af Nørrebros Runddel rasede. De mente ikke, at det var musik, som de kunne høre, men larm. Og så var de irriteret over helikopter – larm, og det over flere timer.

Hold porten lukket
Omkring Elmegade frygtede beboerne, at de igen skulle lugte til tis i flere dage. På enkelte porte stod der da også opsat plakater: 

  • Kære beboere. Hold porten lukket under Distortion, tak.

Men det hjalp nu ikke. Adskillige baggårde blev brugt som toilet. De unge var så venlige, at holde døren op for hinanden. Forretningsdrivende mente, at have hørt om, at man skulle have fået løst problemerne med de tissetrængende. Mange fik løst deres problemer på kirkegården.

Desværre oplevede et par mindre butikker i Birkegade, hvis indgang ligger et par trin under gadeplan det ikke som særlig rat, at deres indgang blev brugt som pissoir.
Ja vi hørte også om butikker, der nærmest havde barikkeret sig mod tis. Hvor det kommer noget ind, må der også noget ud. Måske er det lidt ufedt for dem, der bor eller arbejder på Nørrebro, når Distortion er på besøg.

Man så gennem fingrene
Egentlig var det en stille aften på Nørrebro for politiet. Man så igennem fingrene med meget. Således skulle man være ekstra opmærksom på fulde folk i den afdeling af Nørrebrogade, som ikke var afspærret. Her skulle både bilister og cyklister være meget fleksible. Og så havde hash – sælgerne kronede dage. Det foregik mere eller mindre åbenlyst.

På Nørrebro anholdt politiet omkring 10 personer for mindre forseelser som graffiti og overtrædelse af våbenloven.

Betjentene var populære hos de unge damer. En masse fotos blev efterfølgende spredt på Facebook, hvor man så de unge damer sammen med betjentene.

En øldåse i hovedet
To mennesker var hoppet op på en container, og en person prøvede på at tale dem ned. Dette skete, mens det populære DJ, Morten Breum optrådte. Dette fik musikken til at stoppe, og det vakte utilfredshed og buh – råb. Pludselig ramte en øldåse den person, som prøvede, at få de unge ned i hovedet. En vene var blevet skåret op bag øret, og blodet flød. Det blev ikke til meget Distortion til den unge mand som blev syet med 25 sting.

Distortion handler om, at have det sjovt med hinanden. Det handler om, at høre god musik. Og det kan være livsfarligt at kaste en fuld dåseøl

Festen skulle være selvfinansierende
1,6 millioner kroner har man fået til festivallen, som startede på Nørrebro for dagen efter at fortsætte på Vesterbro, for så at slutte på Refshaleøen. Men festen er langt fra gratis. For til det beløb kommer der en omfattende oprydning. Den klarede Københavns Kommune til gengæld med kryds og slange.

Egentlig var det meningen, at gadefesten skulle være selvfinansierende. I 2012 købte festivalgængerne 11.000 gadearmbånd. Men i 2013 blev der kun solgt 8.000. Og det er for lidt, når man tænker på, at der i alt er 300.000 gæster. Jo flere gæster des mere renhold.

Vi skal gennem det samme næste år
For mange butikker på Nørrebro stod det på en kæmpe oprydning, dagen efter Distortions besøg. Ligeledes var der mange, der skulle have bestilt ” graffiti – fjerner ”. Til dette var der ikke offentlig hjælp at hente.

Som et par butiksejere forklarede undertegnede, så kan det da ikke være rigtigt, at alt er tilladt under sådan en fest og man nærmest føler sig magtesløs, og kørt ud af spillet. På vores spørgsmål, om de ikke bare var for gammeldags, blev der svaret, at det ikke kan være rigtig, at deres butik bare skal overpisses. De unge følte, at de havde ret til det. Det er sgu da Distortion, mand. Der blev grint fra de unges side. Butiksejerne foreslog at bydelene skiftede med at huse festivallen, og forslag, var der nok af: 

  • Fælledparken, Ørestad, Vanløse, Valby?

Konceptet så første gang dagens lys i 1998. Wonderful Copenhagen bedømte, at festivallen havde en turistmæssig betydning for byen på 35 millioner kroner.

Noget tyder på, at beboerne igen til næste år må affinde sig med larm og dunkende musik. Butiksejerne må igen indstille sig på at afse penge og tid på oprydning m.m.
Gå ind på vores Facebook og se nogle festlige stemningsbilleder fra Gadefesten.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16