Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i oktober 2014

Drama hos Flügger. Først gik formanden og så forsvandt der 30 millioner kroner i omsætningen. Hos Tesco i det britiske var dramaet endnu større. Supermarkedskoncernen blev nedskrevet med adskillige milliarder. Vi besøger storcentre i området. De opruster både på Frederiksberg, Fisketorvet, City 2, Rødovre, Fields og andre steder. Åbenbart har Skat lavet en regnefejl. Grænsehandelen er betydelig større end antaget. Det betyder tab af afgifter og arbejdspladser. Det og meget mere kan du læse her.

Vinsmagning
Medlemmer af Nørrebro Handelsforening vil snart modtage en indbydelse til Vinsmagning. Det er den 28. oktober kl. 18. Vi starter med den traditionelle middag ”Stribet Flæsk”. Efter middagen vil formanden Hans Mejlshede fortælle om ”Nyt fra Foreningen”. Fra kl. 20 vil der være muligheder for at smage på hele 15 vine. Og det bliver også muligheder for at købe vin. Husk, at tilmelde dig – deadline fremgår af indbydelsen.

Hvad sker der på Nørrebro?
Nede ved søerne er nye gourmet – restauranter på vej, men inden for detailhandelen er det ikke de store planer. Som vi tidligere har meddelt, skal cykelstierne udvides på Ydre Nørrebro. Der bliver placeret bussluse m.m. Dette kommer til at påvirke omsætningen i Nørrebros detailhandel. Rundt omkring sker der en masse, så egentlig burde Nørrebros detailhandel komme op på mærkerne.

Der hvor Irmahønen lægger sine æg pibler der nye ting frem. I løbet af de næste måneder kommer her flere barer, ligesom Madklubben og Lagkagehuset opretter nye filialer. I passagen mellem Sortedams Dosseringen og Ravnsborggade vil der efterhånden opstå en ny indkøbsgade på kanten af Nørrebro.

Butikscentre opruster
Butikscentre er i gang med at opruste. De er ramt af et sløvt privatforbrug og nethandelen rammer også centre. Efterhånden køber de danske forbruger 20 pct. på nettet. Centrene er i gang med at udvide. Ja ifølge en opgørelse fra ICP er der planer om 30 nye projekter og udvidelser med et samlet areal på 450.000 kvm.

Centrene har det lidt lettere. Butikkerne er tvungne til at bakke op om fælles markedsføring og fælles lukketider modsat butikker på hovedstrøget.

Steen & Strøm som i mange år har ejet eller administreret 16 af Danmarks største shoppingcentre melder i første halvår et fald i omsætningen på 2 pct. Flere andre centre har også haft en opbremsning.

Fisketorvet
Fisketorvet har i de seneste år investeret 350 mio. kr. i nye faciliteter. Det har bevirket flere attraktive butikker og nye kunder. Man har også ændret på indretningen for at tiltrække endnu flere kunder. Man siger herfra, at man tager kunder især fra Strøget.

Man har en ambition om at blive Danmarks førende butikscenter. Og så er man noget halvejs med planerne Centret har svært ved at tiltrække de helt store internationale spiller. Men man har i halvanden år været i forhandling med en butikskæde. Og hvis det lykkes, så kan denne trække yderligere internationale butikker til.

Frederiksberg Centret
Frederiksberg Centret har også gennemgået en omfattende udvidelse. Næste år er man klar til en ekstra etage. Man har været hæmmet af at være uden p – pladser under ombygningen. Et halvt år inden indvielse kan Frederiksberg Centret melde alt udlejet. Det vil sige, at der er kommet 23 flere butikker til centret. De 10.000 ekstra butikskvadratmeter er fortrinsvis udlejet til modebutikker. Den eksisterende H&M forretning har fået en ekstra etage. Sportsmaster og Intersport har samlet sine 1.500 kvadratmeter til et stort sportsunivers. Pandora er flyttet ind, lige som Joe and the Juice indretter en cafe i centret med 65 butikker.

Rødovre Centrum
Rødovre Centrum skal igennem sin femte udvidelse. Det bliver en helt ny butiksfløj til 300 millioner kroner. Og så anlæggelse der en p – plads til 1.000 biler. Man regner med, at der er behov for 4.000 p – pladser på en travl dag.

Et Føtex – supermarked skal udvides med 700 kvadratmeter. Det bliver muligt med de nye planregler.

I dag er der 130 butikker i Rødovre Centrum. Her er blandt andet Magasin og Føtex. Her er også et biografcenter med fem sale, fitness og 15 spisesteder.

Herlev
Herlev åbner et nyt center med flere store butikker.

Fields
I Ørestad indvier Fields med et stort biografteater.

City 2
Snart har City 2 åbning af et Outlet – center med mærkevarer til lavpriser. Her bliver der mulighed for rabatter på 30 – 70 pct. Centeret plejer at markedsføre sig med 17.500 kvadratmeter shopping og 3.000 p – pladser.

Nedjustering af dansk økonomi
Bedst som vi troede, at nu var det endelig fremgang, så nedjusteres den danske økonomi til 0,5 pct. I foråret var den helt oppe på 1,5 pct. Dette skyldes den indenlandske efterspørgsel, eksporten det første halvår og usikkerhed om den internationale situation. I 2015 regnes det med en fremgang på 1,5 pct. Og i 2016 er vi oppe på hele 2,5 pct.

Danmark vil til næste år få et offentlig underskud på 3,6 pct. af bruttonationalproduktet. Ifølge EU’s regler må det max. være på 3 pct. Men med de ændringer, der er i pensionspakken, vil der formentlig komme så mange penge i statskassen, at dette problem bliver løst.

Net – handelen blomstrer
Butikker oplever mere og mere, at de er blevet udstillingsvinduer for nethandelen. Når kunder kommer hjem griber de telefonen og bestiller varen på nettet i stedet for i den fysiske butik. Nye tal viser, at de danske forbrugere vil købe for 54,4 milliarder kr. i danske og udenlandske netbutikker. Det er en stigning på 15 pct. i forhold til 2013. Det er især handelen med dagligvare, der vil stige. Og udviklingen har også kunnet mærkes i de fysiske butikker. Således er der siden 2008 blevet 2.882 færre butikker.

En stor regnefejl
De sønderjyske købmænd har længe sagt det. Skatteministeriet har regnet forkert. Danskernes samlede grænsehandel var i 2012 12 milliarder kroner og ikke 10,5 milliarder, som skatteministeriet havde regnet sig frem til. Dette tal betyder også, at 10 pct. af hele den danske dagligvarehandel foregår i grænsebutikkerne.

Dette betyder for det første tab af arbejdspladser i den danske detailhandel og for det andet tab i afgifter og moms på yderligere 400 millioner kroner. De nye tal skyldes, at Fleggaard har offentliggjort deres omsætning. Danskerne købte for 6 milliarder kroner i Fleggaards butikker i 2013. Koncernen mener, at de står for 51 pct. af al grænsehandel.

Ja, københavnere kan næppe fatte, at hver dag kommer 60 lastbiler fra Danmark med øl og sodavand til butikkerne lige syd for grænsen. De 3,3 mio. dåser, de har med hver dag, bliver så atter kørt nordpå i trailere og bagagerum. Det virker helt vanvittigt. Tænk engang på miljøbelastningen. Grænsebutikkerne udvider hele tiden deres markedsføring langt op i Jylland. Hver 10. detailbutik er inden for de sidste 3 – 4 år lukket i Sønderjylland. 56 pct. af grænsekunderne køber også fødevarer og andre dagligvarer.

Metro lukker
300 ansatte bevarer deres job efter at Metro har bebudet, at de lukker. Det betyder, at 400 medarbejder mister deres job. Det er varehusene i Aalborg, Kolding og København, der lukker senest den 31. december.

Kedelige historier omkring Nemlig.com
Bedst som det så ud til at gå godt for Nemlig.com er det dukkede kedelige historier op omkring denne virksomhed. Det er historier om en ret lav chauffør – løn, samt urimelige bøder til vognmænd, der kører med varer institutionen.

Frisør – branchen ønsker ordnede forhold
Frisørenes Brancheorganisation ønsker at der skal ryddes op i faget. De mener, at der er mange selvbestaltede frisører, der klipper for 75 kr. For den pris kan de umuligt tjene penge, når der også skal betales moms og skat, siger man i brancheorganisationen. Derfor opfordrer man Skat til at undersøge forholdene. Man vil ikke sættes i bås med pizzeriaer, grønthandlere og kiosker.

Rema 1000 er billigst
Søndagsvisen har tjekket supermarkederne, og fundet frem til, at Rema 1000 er billigst. 24 mærkevare er indkøbt i syv kæder. Ja egentlig betaler man for oplevelsen. For du oplever flere ansatte i Irma end i Netto. I SuperBest som lander på sidstepladsen er der til gengæld flest varer at vælge imellem.

Vaccinationer i Matas kan være farlige
I 51 af Matas – butikkerne kan man få influenza – vaccinationer. Og det er private sygeplejerske, der står for dette ufarlige stik. Men nu bliver det stillet spørgsmål ved sikkerheden. Skulle uheldet være ude, kan en kunde gå i livstruende anafylaktisk chock. Og dette kræver lynhurtig behandling.

Men hos Matas ser man ikke et sikkerhedsproblem. Man stoler på, at sygeplejesker magter enhver situation.

Danmarks Bedste handelsby
Danmarks bedste handelsby er blevet kåret, og det blev Vejle. Den hyggeligste handelsby blev Ebeltoft, og den flotteste blev Holstebro. Den bedst markedsførte var Herning og den mest servicemindede er Køge. Ja og så kårede man den by, der havde de bedste p – forhold, og det blev Næstved.

Hvad mener De Konservative egentlig om Planloven?
For et par år siden gennemførte De Konservative en række stramninger af planloven sammen med regeringen og Enhedslisten. Og på partiets hjemmeside hyldes planloven under devisen Mere Natur i Danmark.

Men nu ser det ud til, at den nye formand for De Konservative vil væk fra den tankegang. Han vil lave en ny planlov, da han mener, at den nuværende er for restriktiv.

Brev- og pakkepost bliver endnu dyrere
Fra 2015 koster det 10 kr. at sende et standard – A brev på højst 50 g. Og et økonomibrev stiger med 50 øre til 7 kroner. Post Danmark siger, at det er stigende udgifter, der er årsag til dette. Men manglende omsætning har også fået skylden. Således er brevmængden faldet med 11 pct. i det første halvår af 2014.

Siden 2000 er to ud af tre breve forsvundet fra det danske brevmarked. Det svarer til ca. en milliard breve.

Hvad sker der dog for Tesco?
Der var fremgang over hele linjen for Tesco, den britiske supermarkedskoncern. Men så pludselig gik det galt. Kreditværdigheden blev nedjusteret, aktionærerne blev rasende. I flere måneder var koncernen uden regnskabschef. Regnskabsføringen var en gang rod. En ny chef tiltrådte, og han startede med at sende fire direktører hjem. Men det værste var, at pludselig var den hæderkronede koncern mange milliarder mindre værd.

Man snupper en direktør fra konkurrenten
Coop har styrket sin ledelse med ansættelse af en ny direktør, der kommer fra den største konkurrent, Dansk Supermarked. Det bliver så spændende om det får nogen positiv effekt.

Børn bliver brugt som salgskanal
Virksomheder forsøger, at bruge børn som slagskanal på nettet. Ja de får varerne gratis mod så, at omtale varerne på de sociale medier. Det er ikke lovligt, men noget tyder på, at loven ikke helt bliver holdt. Det er penge for virksomhederne, at få deres produkter omtalt på Instegram, Facebook, You Tube eller blogs. Det sker ofte efter små konkurrencer, hvor man kan vinde en masse, hvor følgerne skal ”like” firmaet eller deres produkter.

Drama hos Flügger
Der sker noget hos Flügger, ikke kun i bestyrelseslokalet. I sidste kvartalsregnskab oplevede koncernen et dyk på 30 millioner kr. Alene i Danmark faldt salget med fem procent. Som bekendt valgte bestyrelsesformand Stine Bosse, at sige farvel efter uenighed.

Slikbutikkerne snyder
Halvdelen af de slikbutikker som Skat har besøgt i København har unddraget sig afgifter. Bland – selv – slik er åbenbart skabt til at snyde statskassen. Det er nemlig nemt at hælde smuglerslik hentet i Tyskland og Sverige i beholderne, for så at spare for afgiften på 25 kr. pr. kilo. Man kan umuligt sælge slik under 7 kr. pr. 100 gram og så tjene noget på det.

Bøf med bismag
Jensen er nok det mest almindelige efternavn, som vi kan præstere her i Danmark. Der eksisterer vel ca. 200 butikker med navnet, Jensen. Derfor virker det mærkværdigt, at en lille restaurant i Sæby ikke må kalde sig Jensens Fiskerestaurant.
Firmaet har fået dom for at have krænket Jensens Bøfhus navn. Fiskerestauratøren skal ikke blot betale sagens omkostninger, men også 200.000 kr. i erstatning.

På Facebook var der straks opfordringer til at boykotte Jensens Bøfhus. Ja man er hvis nok nået op på 100.000.

Det var så, hvad vi havde valgt at bringe denne gang ude fra detailhandelen. Næste måned vender vi frygtelig tilbage med Nyt fra Detailhandlen, november 2014.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16