Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvordan skal kunderne betale i fremtiden?

I butikkerne viser tal, at den kontantløse butik vinder indpas. Men tal viser også, at der er mange store sedler i omløb. Det tyder på kriminalitet og Sort arbejde. Nu kommer et Dankort, som kan bruges uden Pinkode. Men vil Dankortet overleve. Fra EU kommer der foruroligende meldinger. Og hvad med Swipp og MobilPay , hvem vinder kampen?

Den kontantløse butik
De ældre kunder er bekymrede, for det ser ud som om, at kontanter efterhånden forsvinder i dansk detailhandel. Hvornår, vides ikke. Men kontanter bliver efterhånden for dyrt for de enkelte butikker at håndtere.

Sort økonomi
Men det absurde er, at det er stigende efterspørgsel efter kontanter i Den sorte økonomi. Den samlede værdi af sedler og mønter, som har været i omløb i de sidste fem år, har været stigende. Bagmandspolitiet at dette har forbindelse med organiseret kriminalitet og sort arbejde. De store pengesedler er hovedvaluta i narkokriminalitet og økonomisk svindel.

I 2009 var det samlede seddel og møntomløb godt 60,7 milliarder kroner. I 2013 var dette tal steget til 66,5 milliarder kroner. Det sker da også, at politiet snupper en person en gang imellem, der går rundt med en kuffert fuld af kontanter.

Er sort arbejde på retur?
Ja og her troede man at graden af sort arbejde er på retur. Det fastslog en rapport fra Rockwool – fonden for et par år siden.

En ny lovgivning
I et forsøg på at dæmme op for lyssky pengestrømme indførte Folketinget i 2012 en regel om, at alle betalinger over 10.000 kr. skulle betales digitalt. Hvis man undlader dette, drages man selv til ansvar, såfremt sælger unddrager sig moms og skat.

Vi er på vej til det kontantløse samfund
Bortset fra dette, er vi på vej til det kontantløse samfund. Se blot her:

Andel af indtægter i detailbranchen, som er kontant:

  • 1991: 81 pct.
  • 2012: 25 pct.

Antal handler med Visa – og Dankort:

  • 2000: 400.919.139
  • 2013: 1.013.171.487
  • (Kilde: Søndagsavisen, Nationalbanken, Nets)

Et dankort uden pinkode
Nu kan vi bruge vores dankort uden Pin – kode. Det vil sige, at vi kun kan bruge op til 200 kr. pr. gang, i de butikker, der er forberedt til det. Det kan vi gøre fire gange inden systemet beder op en pinkode.

Et dankort uden pinkoder bliver en kamp mod mobil betaling. Du skal bare holde kortet på kort afstand af terminalen.

Detailhandelen bidrager
Detailhandelen skal bidrage med mellem 65 og 70 millioner kroner i udviklingen af dette kort, hvilket inkluderer nye kort, chips og distribution. Og udviklingen skal ske hurtig. MasterCard har allerede et tilsvarende kort.

Men denne teknologi kan bruges af de forkerte. Politiet er opmærksom på problemet. Såfremt det misbruges vil politiet tage en snak med bankerne om sikkerheden. En ny undersøgelse fra YouGov viser da også at 36 pct. af danskerne er bange for, at deres kort bliver stjålet.

Ny iphone med ny teknologi
Den nye iPhone 6 indeholder den såkaldte NFC – teknologi, der kræves for at bruge kontaktløs betaling med mobilen.

Det nye Dankort fra 2015
Kortet vil betyde hurtigere afvikling af køer i supermarkederne. Når det først indføres næste år skyldes det, at de fleste nuværende dankort har udløbsdato i 2015 og 2016.

Swipp vil overtage Mobilpays dominans
Omkring 1, 7 million danskere har efterhånden hentet Mobilpay ned på deres mobil. Men det andet store betalingssystem Swipp har ikke opgivet kampen. Med 81 banker i ryggen starter man nu en stor kampagne. Reklamekampagnen koster et tocifret millionbeløb. Man regner med, at man inden for en periode på to år overhaler Mobilpay.

Hvor er forskellen?
Mobilpay baserer sig på korttransaktioner. Swipps løsning er en slags konto – til – konto. Det sparer nogle led og dermed gebyrer for butikkerne. Man vil reklamere med, at man har en betydelig højere beløbsgrænse end Mobilpay. Men Swipp er endnu ikke ude i de store dagligvarebutikker.

Vil EU ødelægge Dankortet
Det så ud som om at fire millioner danskere skal i gang med at finde nyt betalingskort. I 30 år har Dankortet fulgt danskerne i tykt og tyndt. Men Europakommissionen vil det anderledes. Nu skulle der være fælles loft over gebyrer på betalingskort i hele Europa.
Og dette forhold kunne have givet dødsstødet til Dankortet. Selvfølgelig vil den danske regering forsvare vores kort. Men mon det hjælper? Problemet er, at lille Danmark står alene med ønsket om et gebyrfrit betalingskort.

Det har ikke været opbakning til, at Danmark skal have særstatus m.h.t. undtagelse af nationale debitorsystemer. Og får Dankortet dødsstødet vil det i høj grad ændre de rammevilkår som Nets og detailhandelen har indgået med Dankortets fremtid til 2020.

Både EU’s Ministerråd samt Europa – Parlamentet mangler at godkende Dankortets overlevelse.

Dankortet er absolut det billigste kort på markedet.

MasterCard står parat
MasterCard står parat. Og hvis danskerne begynder at hoppe fra Dankortet, bliver det dyrere at bruge. Måske ender Europakommissionen med at påstå, at vores kort er ulovligt, selv om vi har brugt det i 30 år.

En katastrofe, hvis Dankortet forsvinder
Det vil være en katastrofe, hvis dankortet forsvinder, også i betragtning af, at man nu har udviklet det nye dankort. Og hvis dankortet overlever med de nye muligheder, mon ikke de vil spise en del af Swipp og Mobilpays kunder?

På vores side har vi flere artikler om de nye betalingsformer, brug søgefunktionen og gå ind i vores elektroniske arkiv og find artiklerne.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16