Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Terroren kom tæt på (2)

Hvorfor skulle de uskyldige mennesker dø? Hvorfor gjorde han det? Politiet forhindrede, det er kunne have blevet værre, men derfor må man godt stille spørgsmål. Hvorfor var der ikke udendørs vagter ved Krudttønden? Hvorfor greb Københavns Kommune ikke ind? Hvorfor lykkedes det, at gøre Oma mere radikal i fængslet? Og hvordan kan en imam slippe godt fra, at opfordre til at dræbe jøder? Vi skal også se på den store terrorpakke på 12 punkter. Det og meget mere i denne anden artikel om den frygtelige weekend.

Gå i krig mod jøderne
Blot et døgn før Omar El – Husseins attentat opfordrede en imam på Nørrebro til direkte krig mod jøder. Prædiken fandt sted fredag den 13. februar for fulde sale i moskeen Masjid Al – Faruq på Heimdalsgade på Nørrebro.

Det er kun få hundrede meter fra Mjølnerparken, hvor Omar søgte tilflugt mellem de to attentater.

Imamen sagde blandt andet, at 

  • Det står i hans Sira (Muhammeds bog), at han skal i krig med jøderne.

Imamen slog samtidig fast, at dem der foretrak menneskeskabte love, frem for Allahs lov, skal betragtes som dyr. Alle mennesker er kaldet til at konvertere til Islam, og dem der nægter dette, er at betragte som vantro.

Mødet arrangeret af Hizb ut tahrir
Dagen efter fuldførte Omar El – Hussein et terrorangreb mod den jødiske synagoge i Krystalgade.

På moskeens Facebook side fremgår det, at arrangementet var arrangeret af Hizb ut – Tahrir Skandinavien.

Nogle bliver dømt for langt mindre
Egentlig skulle man tro, at sådan en opfordring var en strafbar handling, men så vidt vides er imamen ikke blevet dømt for noget som helst. Nogle gange er folk blevet dømt for meget mindre. Kommer sådan en opfordring ind under begrebet Ytringsfrihed. Vi kan næppe tro det.

Det er bare en historisk beretning
Og formanden for Dansk Islamisk Center, Fatih Alev, som selv er imam forstår ikke, at disse udtalelser har skabt så meget debat. Det er bare henvisning til en historisk beretning og intet andet, siger han.

Samme Fatih Alev undrer sig over, at justitsministeren opfordrer til, at religiøse miljøer træder ind i kampen om danske værdier, efter at regeringen først hev imamer og moskeer ud af antiradikaliserings - planen.

Man skal sige klart fra over for radikalisme
Men regeringen har svaret igen: 

  • Det skal være tydeligt, at man tager afstand fra ekstremistiske handlinger – både i ord og handling 
  • Vi har brug for at de moderate imamer får sagt klart fra over for dem, der har en mere ekstrem tolkning.

Mere åbenhed, demokrati og humanisme
Hvad kan vi gøre ved det. Ja den daværende norske statsminister udtrykte det helt klart, efter at en enkeltperson i Norge havde dræbt 77 personer: 

  • Vores svar er mere demokrati, mere åbenhed og mere humanisme.

Politiet i København, lider
Politiet i København har i den grad mærket terroren. Mange ekstra betjente er kaldt på vagt. Og efterhånden har det udviklet sig til en overarbejdspukkel på næsten 400.000 timer. Siden 14. februar er der lagt 120.000 timer på.

Problemet er også, at grundet besparelser, er der blevet færre betjente. Ifølge Claus Oxfeldt, formanden for Politiforbundet er det behov for 1.500 nye betjente. Men åbenbart har politikerne ikke taget højde for den nye virkelighed.

Og åbenbart er der heller ikke samme opfattelse mellem rigspolitichefen og formanden for Politiforbundet.

Voksende sygdom
Sygdom er vokset med 18 pct. hos Københavns Politi. Det skyldes sikkert 12 – timers vagter flere dage i træk, og masser af natarbejde. Situationen er stærkt bekymrende, og det er nok ikke den måde, man bekæmper en terrortrussel på. Nedslidning og endnu mere sygdomsfravær kan ganske givet blive resultatet.

Ordinær politiarbejde ligger stille
Og alt dette betyder også, at politiet har måttet beskære kontrollen med illegal indvandring, menneskesmugling, kriminalitet begået af udlændinge og social dumping med 75 pct.

I Københavns Vestegns Politi har det forhøjede beredskab betydet, at man har måttet lukke en afdeling med 16 mand, der efterforsker indbrud i de i alt 11 tilhørende kommuner.

Meget af det ordinære politiarbejde står nærmest stille, og forbryderne har fået det lidt lettere. Narkokriminalitet samt den organiserede kriminalitet har fået bedre vilkår. Ja sådan siges det. Vi kan ikke herfra bedømme, om det er rigtigt. Men hvis det er så må vi nok sige, at sådan kan et samfund ikke fungere.

Fængsler er blevet lukket
På grund af prioriteringer hos politiet lukkes der i øjeblikket både fængsler, afdelinger og arresthuse på Sjælland. Antallet af varetægtsfængslede er meget lavt, og dette skyldes ikke ringere kriminalitet.

Godt nok er politikerne langt om længe gået med til at betale politiet 130 millioner kroner, men deraf skal alene de 60 millioner allerede nu bruges til at betale overarbejdspenge. Hvorfor har alarmklokkerne ikke for længst lydt hos politikerne? Ja det er nærmest uforståeligt.

Terrorfrygten er dalet betydeligt blandt danskerne. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Metroexpress.

Hvorfor skete der ikke noget?
Fængselspersonalet indberettede hele tre gange til Kriminalforsorgen om Omar El – Husseins radikalisering, og først tredje gang gik meldingen videre til PET. Trods dette kom han i cellefællesskab med en Islamisk Stats – sympatisør. I en mail fra september 2014 hedder det sig: 

  • Omar udviser ekstreme islamiske holdninger

En måned efter lyder det således: 

  • Hans ekstremisme skærpes.

Men i de åbne fængsler har personalet ingen reelle muligheder for at isolere fanger eller flytte dem til andre afdelinger.

100 radikaliserede indsatte
Man vurderer, at der i øjeblikket er op til 100 radikaliserede indsatte i de danske fængsler. Af disse er 38 på en såkaldt bekymringsliste. Løsningen er at adskille de unge, men det er åbenbart ikke så ligetil.

Man risikerer måske, at de radikaliserede bliver påvirket i en negativ retning, når vedkommende bliver isoleret i forhold til fællesskabet. Og hos medfangerne vil vedkommende sikkert opnå martyrstatus. Det er netop eksklusion fra samfundet, der fører til radikalisering. Meget upopulært er det måske at konstatere, at det er det modsatte, der skal til.

Var våbener defekte
Det er grund til at rose politiets håndtering af situationen, men derfor må man gerne stille nogle spørgsmål.

Der er også kommet frem, at den ene af de to betjente, der bevogtede synagogen ikke havde fået den forskrevne skydeuddannelse. Ifølge TV2, så faldt magasinet ud over begge betjentes maskinpistoler. Det vides ikke, om det var en menneskelig fejl, eller om våbener var defekte.

Københavns Politiforening har siden 2009 ønsket mere træning i skydning med politiets MP5 – maskinpistoler. Det er et ønske, som politiledelsen endnu ikke har opfyldt. Men efter episoden har Rigspolitiet nedsat en arbejdsgruppe, der skal evaluere betjentenes skydetræning.

Hvorfor gik det så lang tid?
Det gik flere timer, før der var en synlig politibevogtning ved synagogen på Krystalgade. Da konfirmationsfesten begyndte, var der ingen politibevogtning. Men egentlig burde synagogen have været bevogtet efter terrorangrebet i Paris den 7. januar.

Hvorfor greb Københavns Kommune ikke ind?
Det kan også undre, at Københavns Kommune kaldte Omars familie ressourcestærk og ikke skred ind. Således har Omar’ s været på kontanthjælp i 20 år. Han har i alt modetaget 2,8 millioner kroner. Og moderen har modtaget 945.000 kr. i kontanthjælp. Omar havde heller ikke passet sin skolegang, men heller ikke her skred kommunen ind.

Hvorfor var der ikke vagter udenfor?
Vidner har fortalt, at to politifolk, stod med ryggen til indgangen til Krudttønden, hvor Omar skød. I alt affyrede han 28 skud. Det er ansatte fra Krudttønden, der siger dette. Inde i selve caféen var der både PET og Säpo – agenter.

Det kan også virke mærkværdig, at hovedpersonen fik lov til at tale med en journalist foran bygningen. Og hvorfor var der ikke stationeret vagter foran Krudttårnet. Det var trods alt et højrisiko - arrangement.

Kan man ikke registrere de video – kameraer, som man har?
Man kan måske også undre sig over mange politikers ageren i forhold til denne handling. For man kan nu engang ikke i et åbent demokrati garantere mod enkeltpersoners amokløb.

I Københavns Kommune ønsker man mere videoovervågning. Men måske er man ikke engang klar over, hvor mange der allerede er ophængt. Politikerne besluttede, at myndighederne ikke skulle informeres dengang. Fordi man så forventede, at det skulle kontrolleres også med hensyn til kontrol med lovgivningen.

Og det er Datatilsynet, som skal føre tilsyn med dette. Og her har politikerne valgt at spare. Dette betyder at ingen reelt aner, hvor der er videoovervågning og om denne overholder den lovgivning, der skal sikre borgernes privatliv. Det er Klondyke – lignende tilstande. Så er det meget lettere at bede om flere penge til overvågning.

Skulle først til at fine kameraerne
Hvis nu politiet i dette tilfælde nøjagtig vidste, hvor der var overvågning, ja så kunne man måske lettere komme på sporet af Omar.

Terrorpakken
Man har givet Forsvarets Efterretningsvæsen øgede beføjelser med hensyn til overvågning. Og man har da heldigvis fået genindført, at der skal en dommerkendelse til. Hele 12 konkrete initiativer vil regeringen iværksætte. Disse initiativer skal have fokus på forebyggelse, afradikalisering og bedre samvirke mellem offentlige myndigheder som kriminalforsorgen, PET og kommunen: 

  • PET og Politiet får 200 millioner kr. til overvågning af folk, der er under mistanke for at begå terror. Kriminelle miljøer og enkeltpersoner skal overvåges 
  • PET og Politiet får 150 millioner kr. til bedre IT – overvågning og analyse. Overvågning af sociale netværk som Facebook intensiveres. Man skal så i fællesskab kunne vurdere og udnytte datamængden. 
  • Flere danskere som tegneren Kurt Vestergaard brug for beskyttelse, vurderer PET, som får 55 millioner kroner til flere livvagter 
  • Et nationalt system for passageroplysninger skal etableres, samtidig med at et lignende EU – system er undervejs. Det vil gøre det lettere for PET, at opdage, når farlige peroner er på vej. 
  • Uregistrerede taletidskort optræder i stort set alle terrorefterforskninger, har PET meddelt. Regeringen vil undersøge, om man kan indføre registrering af taletidskort 
  • 415 millioner kroner afsættes til at gøre Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) bedre til at skaffe oplysninger fra udlandet om terrortrusler. En del midler går til teknologi til at håndtere terroristens krypterede data. 
  • FE skal have lov til at overvåge danskere i udlandet uden dommerkendelse, hvis spiontjenesten vurdere, at de udgør en trussel mod Danmark. (Dette forslag er dog trukket delvis tilbage efter anbefalinger af jurister). 
  • Det var PET’ s antiterror enhed og aktionsstyrke, som skød og dræbte Omar Abdel Hamid el – Hussein. I de næste år får aktionsstyrken 53 millioner kroner til mere mandskab. Mandskabet skal udvides med 30 mand over de næste tre år. 
  • 36 millioner kroner sættes af til at Rigspolitiet hele døgnet har de rette folk på vagt, hvis et terrorangreb finder sted. Dette skal sikre en bedre koordination mellem de forskellige politikredse. 
  • Nultolerance over for ekstremisme i fængsler. Indsatte skal i højere grad hindres til bestemte radikaliserede kriminelle, som overvåges mere. Man skal kunne hindre, at indsatte bliver påvirket af holdninger. 
  • Danmark skal være med til at bekæmpe international terrorisme ved at støtte fri presse, jobskabelse og reformer af restsystemer i Mellemøsten og Nordafrika – 40 millioner kroner. 
  • Et særlig udvalg nedsættes til at sikre, at Danmarks terrorbekæmpelse er tilstrækkelig. Og også om terrorbekæmpelsen sker i respekt for retssikkerheden og den personlige frihed. Dette udvalg skal aflevere deres betænkning i 2016.

Hele 970 millioner kroner koster denne pakke. Og denne pakke er fuld indført efter fire år.

Hvorfor gjorde Omar det?
Men hvorfor gjorde Omar det? 

  • Var han hjernevasket? 
  • Svigtet af samfundet? 
  • Politisk motiveret? 
  • Psykisk syg? 
  • Eller skal meningen findes i Islam?

Vi får det aldrig at vide. Findes der en alvorlig konflikt mellem Islam og demokrati?

Flere har fortalt, at Omar ikke var særlig religiøs. Han røg en masse hash, og nogle anså ham for farlig. Da han sidste gang, kom ud af fængsel var han forvandlet.

Han havde befundet sig i Vestre Fængsel sammen med Sam Mansour – en tidligere terrordømt, der var anklaget for fremme og billigelse af terror. 32 minutter før sit første drab lagde han en propagandavideo ud på sin Facebook. Det er sådan en Islamisk Stat bruger som et kald til hellig krig.

150 unge muslimer i kamp
I dag befinder ca. 150 unge danske muslimer sig i krig for IS på slagmarkerne i Mellemøsten, velvidende at IS praktiserer metoder som halshugning af uskyldige civile, levende afbrændinger af krigsfangere, salg af tilfangetagende kvinder til sex- slaveri og meget mere. Handlingen viser helt klar:

Hvad er det islamisterne har imod os? 

  • Islamisterne er i krig med os.

Hvad er det, som de har imod os. Ja vi skal tilbage til en undersøgelse fra 2009, som hedder Muslimer i Danmark. Denne undersøgelse viser at 

  • 17 pct. mener at sharia bør integreres i dansk lov 
  • 56 pct. mener at det bør være forbudt at kritisere religion 
  • 81 pct. mener, at det burde have været forbudt at publisere Muhammed – tegningerne 
  • 66 pct. mener at ytringsfriheden burde indskrænkes i visse tilfælde 
  • 24 pct. mener, at kvinderne skal tildække håret, når de forlader hjemmet. 
  • 14 pct. mener, at dødsstraffen burde genindføres 
  • 7 pct. mener at terror er et acceptabelt middel til at sprede et budskab eller vise en protest. 
  • 21 pct. mener, at Danmark selv fortjener det, hvis landet bliver udsat for terror.
  • 54 pct. mener at homoseksualitet er helt uacceptabelt/ overvejende uacceptabelt.

Læs også første del af vores artikel. Vi har tidligere i artikler beskrevet Islam, Sharia, Jihad, Haram, Hizb ut Tahrir samt andre forhold inden for Islam. Find artiklerne via søgesystemet og vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16