Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Erhvervslivet stod atter for skud

Atter engang er det gyldne dage for glarmestrene på Nørrebro. 200 unge demonstranter præsterede omfattende hærværk mod uskyldige virksomheder på Nørrebro, som de unge betegner som kapitalister. Det var gruppen Reclaim the Streets, der stod bag. Nørrebro Handelsforening tager kraftig afstand for denne form for demonstration, der sætter andres liv på spil, samt ødelæggelse af uskyldiges ejendom. Det hører ingen steder hjemme. Kun tre personer blev anholdt.

Det er sket mange gange
Efterhånden har virksomheder oplevet det mange gange. Medlemmer af Nørrebro Handelsforening har fået smadret deres ruder, andre har fået overmalet deres facader med grafitti. Hvorfor det lige er virksomhederne på Nørrebro, der gang på gang går ud over, ja det kan jo undre.

Politikere har belært virksomheder
Tidligere har politikere så belært virksomheder på Nørrebro, at forsikringsselskaber betaler for hærværket. På et tidspunkt svarede handelsforeningen igen, og det afstedkom en trussel fra en tidligere overborgmester.

Vi tager gaden tilbage
Det er organisationen Reclaim the Streets, der står bag. Deres motto er: 

  • Vi tager gaden tilbage for at vise vores modstand mod kapitalismen og gentrificering.

Og åbenbart er virksomhederne på Nørrebro i de unges øjne lig med kapitalisme.

Bilernes udelte magt
Organisationen mener, at det skal være lokalsamfundet, der er indehaver af det offentlige rum. Man er modstander af især bilernes udelte magt over gaden. Ja i dette synspunkt har de mange tilhængere i Borgerrepræsentationen. Man kan så undre sig, at de aktionerer på blandt andet Nørrebrogade, hvor man har gjort alt for at forhindre bilernes fremkomst.

Deres våben er så åbenbart omfattende hærværk mod uskyldige virksomheder på Nørrebro.

Hvad betyder ”Gentificering”
Og det vanskelige ord, Gentrificering betegner de socio – økonomiske, kommercielle og demografiske forandringer i et byområde, som følge af at rigere mennesker køber ejendomme i et mindre velstående samfund.

Nu er det nok ikke mange virksomhedsejere på Nørrebro, der mere kan kalde sig velstående, efter de forandringer der er sket gennem de sidste år.

Hvordan passer Politimuseet ind i filosifien?
Hvordan Politimuseet så lige passer ind i denne filosofi, ja det forbliver ubesvaret. Museet fik også smadret en hel del vinduer. Og hvad med muren til Assistens Kirkegård, der blev udsat for omfattende graffiti også lige passer ind der, ja det forbliver et åbent spørgsmål.

Man skulle tro, at de unge i deres protestaktioner ville have været mere kreativ i stedet for igen engang at tage virksomheder på Nørrebro som gidsler.

Var det nok betjente?
En anden ting, der undrer, ja det er, at kun tre hærværksmænd blev anholdt. Betjentene blev trods alt udsat for molotovcoctails, kanonslag, sten og flasker. Men så vidt de hårdt prøvede redaktør her kan forstå er politiet ved at registrere de deltagende, så mon ikke der kommer flere anholdelser.

En gruppe på ca. 200 unge samlede sig omkring kl. 22 på Nørrebros Runddel. Ved 23.30 – tiden begyndte de at gå ned ad Nørrebrogade. Butiksruder blev smadret og graffiti blev malet på den gule mur ind til kirkegården. Demonstrationen var ikke anmeldt på forhånd, og kom åbenbart overraskende for politiet. Politiet betegner de unge som autonomlignende typer klædt i sort. Halvdelen var maskeret.

Politiet mener selv, at de havde et passende mandskab til stede og flere kunne fremskaffes, hvis demonstrationen skulle udvikle sig yderlige. Men det var åbenbart ikke nok til at kunne forhindre omfattende hærværk.

Aktionen var dog omtalt på en Facebook – gruppe.

De fortsatte til trianglen
Først omkring kl. 2.15 blev demonstrationen opløst. Politiet forlod stedet kl. 3.30. Derefter er en lille flok fortsat til Trianglen, hvor vinduer i Nordeas filial blev smadret.

Sten fra Skt. Hans Torv
Uhindret kunne demonstranterne brække sten op på Sankt Hans Torv. Disse sten blev brugt som kasteskyts mod betjente og butiksvinduer. Det er ikke første gang, sten herfra er blevet brugt i de unges ideologiske kamp.

Nørrebro Handelsforening tager igen en gang kraftig afstand for denne form for demonstration, der har til hensigt at ødelægge uskyldiges ejendom og bringe folks liv i fare. Det hører ingen steder hjemme.

Vi har tidligere berettet om denne organisations ødelæggelser på Nørrebro. Brug søgefunktionen og gå ind i vores arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16