Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (35)

Har FBI knækket koden til Tor – browseren? Mini –kamera og Mini – scanner monteret i bankautomatten tømmer dit kort. Bliver grænsependlere afluret ved grænsen? Et drivhusfirma blev snydt for 500.000 kr. Du bliver afluret i pirattaxi. Datatilsynet har givet 11.000 tilladelser de sidste 10 år. Justitsministeren mener ikke, at han er ved at indføre masseovervågning. Eksperter er uenige. Havde vi en aftale med amerikanerne, da Snowden skulle med et fly fra Kastrup Lufthavn? Og så kan 20.000 se din patientjournal. Region Hovedstaden sløse med sikkerheden.

Hvilken aftale havde vi med amerikanerne?
Sagen om det amerikanske fly, der stod og ventede på Snowden spøger stadig. Den fulde sandhed er endnu ikke kommet frem. Man havde således ikke fået nogen som helst garanti fra amerikanerne om, at han ville slippe for dødsstraf eller tortur.

I de amerikanske øjne har Snowden begået alvorlige forbrydelser. Men for en hel verden har han åbnet øjnene hvad angår overvågning og kontrol.

Men de danske politikere med indblik i sagen, er lukket. Er internationale aftaler blevet brudt i dette tilfælde? Har vi tilsidesat alle konventioner for at tilfredsstille amerikanerne? Åbenhed og gennemsigtighed burde være betegnende for dansk politik også i denne sag.

Det handler om vores personlige frihed
De danske myndigheder vil føre kartotek over, hvilke hjemmesider du besøger. Og gang på gang får vi at vide, at såfremt du ikke har noget at skjule, har du ikke noget at være bekymret over. Men er det ikke i grunden det?

Det er et frit land, hvor ingen behøver at overvåge nogen. Det er værd, at kæmpe for. Et sådan register er en tikkende bombe under vores personlige frihed. Det vil også være en lækkerbisken for de kriminelle. Og de kriminelle kan sagtens undgå en registrering.

I telebranchen raser man
I telebranchen raser man over lovforslaget. Det koster alt for meget, og effekten er minimal, mener man. Man ofrer 1 milliard kroner på det, og som vi tidligere har beskrevet så er det alt for let at undgå. Man kommer til at overvåge de forkerte.

I ethvert retssamfund bør man kunne sige sin mening uden at blive forfulgt. Hvorfor skal internettet under politisk kontrol? Anonymitet er en ret, som er helt grundlæggende for vores frihed.

Man kan undgå, at blive registreret
Man kan anvende en såkaldt VPN, hvor al trafik kører gennem en slags tunnel. Og den anden metode, er at bruge en TOR – browser, hvor du bliver tildelt en IP – adresse, som tilhører andre brugere.

At nyt redskab giver politiet nye muligheder, skal ikke være det afgørende. Det må politikkere sætte en stopper for. Man skal tage hensyn til borgernes retssikkerhed, risikoen for sikkerhedsbrist og andre muligheder for efterforskning.

Store prisforhøjelser i vente
Såfremt lovforslaget går igennem varsler teleselskaberne prisforhøjelser. Man udskriver en milliardregning fra regeringens side. Det vil komme til at gå ud over investeringer og udbygning af bredbåndsnettet

Justitsministeren mener ikke, at det er overvågning
Justitsministeren mener ikke, at det er tale om masseovervågning, når data ikke er i myndighedernes varetægt. De opsamlede data vil blive opbevaret sikkert i teleselskabernes varetægt.

Men dette er ikke eksperter ikke enige i. De mener, at når man indsamler data, er der tale om overvågning.

Datatilsynet har givet 11.000 tilladelser
Vidste du, at de seneste 10 år har Datatilsynet givet 11.000 tilladelser til, at danskernes personlige oplysninger må indsamles og bruges. TV2 gemmer alle oplysninger om, hvad folk skriver på chatten, hvad enten det drejer sig om seksualitet, politisk overbevisning, race eller etnicitet.

Dagrofa gemmer oplysninger om sociale problemer, sundhed og seksualitet om deres medarbejdere, hvis der er personsager.

Og det offentlige bruger systematisk danskernes personlige oplysninger i registre til at undgå snyd.

Den enkelte borger bliver mere og mere gennemsigtig. Egentlig kan man godt forstå, at mange føler sig krænket.

20.000 kan kigge i din patientjournal
Region Hovedstaden har haft et gevaldigt rod i, hvem der kan kigge i patientjournaler. 20.000 brugere har haft direkte adgang til dem. Det er et klokkeklart brud på datasikkerheden. Persondataloven, sundhedsloven og sikkerhedsbekendtgørelsen er overtrådt. Men åbenbart tilsidesætter man loven. Alt tyder på, at det offentlige stadig ikke har styr på IT – sikkerheden.

Du bliver afluret i pirattaxi
Flere og flere unge, der har benyttet sig af en pirattaxa hjem fra byen er blevet afluret deres dankort – kode. Senere bliver kortet hugget og kortet bliver tømt.

Drivhusfirma snydt for 500.000 kr.
Et fynsk drivhusfirma er blevet snydt for 500.000 kr. efter at hackere var gået ind hos en af deres kinesiske leverandører. Og hvad kan man så lære af det? 

  1. Udvis agtpågivenhed 
  2. Tjek kontonummeret 
  3. Pas på Passwords

Bliver grænsependlere afluret ved grænsen?
Det dansk – tyske revisionskontor har en mistanke, om at data fra de nye grænsescannere vil blive brugt af Skat. Skattesnydere, som regelmæssigt kører ulovligt i tysk indregistrerede biler vil let kunne opspores. De danske love om politiets anvendelse af relevante oplysninger giver rig mulighed for dette.

Ifølge paragraf 7 i bekendtførelsen må oplysninger, der kan anvendes forebyggende til afsløring eller retsforfølgning af lovovertrædelser, der kan straffes med bøde eller fængsel, anvendes.

Det er ikke uden videre tilladt for grænsependlere at køre i en tysk firmabil til bopælen i Danmark. Man skal have speciel tilladelse til det, men det ved de færreste.

Min – kamaraer og scannere tømmer dit kort
I udlandet har kriminelle udviklet små mini – kameraer og scannere, som sættes i al ubemærkethed monteres i bankautomater. På den måde kan de hurtigt tjene en formue.

Har FBI knækket koden til Tor – brovseren?
Et amerikansk universitet har hjulpet FBI med at knalde narkobagmænd i det anonyme Tor – netværk. Spændende er det så, om alle Tor – brugere nu kan overvåges i det krypterede netværk?

Hvis dette er rigtig, ja så kan man forvente masser af afsløringer. Det absurde er så, at den amerikanske regering medfinansierer det sorte internet gennem Tor – browseren. 

  • Det var, hvad vi havde samlet til dig, inden for Overvågning, Aflytning og Hacking denne måned. Vi vender frygtelig tilbage i næste måned. Hold også øje med vores Facebook. Og de gamle artikler i serien finder du inde i vores elektroniske arkiv. Brug søgefunktionen.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16