Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i marts 2016

For Fleggaard – koncernen går det strygende. For 9. år i træk kan man præsentere et rekordregnskab. Priskrigen blandt discount – butikkerne kan få konsekvenser. En femtedel er trætte af deres arbejde. Økologi falder i pris, grundet større efterspørgsel. Apotekerne er blevet mindre monopoliseret. Fona redder livet ved at gå på slankekur. Og butikken i Nørrebro – Bycenter lukker. Dagligvareleverandører vil nu levere direkte til slutbrugerne. Stor fremgang for Rema 1000 men kæmpe underskud for nemlig.com. Butikstyveri har endnu meget lav prioritet hos Politiet. Skal butikker være kontantløse i aften – og nattetimerne af hensyn til de ansattes sikkerhed. Og så skal du sætte kryds i kalenderen.

Sæt lige kryds i kalenderen
Ja medlemmer skal lige være opmærksomme på, at vi har generalforsamling den 31. marts. Men man skal lige være opmærksom på, at Københavns ældste handelsforening, Nørrebro Handelsforening fejrer 125 år i år. Dette betyder reception den 18. november fra kl. 14 – 16 med pandekage – bespisning på Københavns Rådhus. Ja, og vores loppemarked fylder 30 år i år.

Får vi ikke snart gang i forbruget?
Dansk Erhverv er bekymret over de forbrugertilliden er dalende. Det sker efter at omsætningen i butikkerne er svagt stigende. Men det er jo ikke rigtig kommet gang i den endnu.

Fra december til januar steg omsætningen i butikkerne med 0,5 pct. Salget af tøj steg med 2,6 pct. Men udviklingen af omsætningen over tre måneder er ikke steget.

Butikstyveri har stadig lav prioritet hos Politiet
Myndighederne prioriterer stadig kriminalitet i detailhandlen meget lavt. Ja flere og flere butikker tør ikke engang anmelde butikstyveri. De frygter gener. Andre butikker registrerer det heller ikke, eller synes, at det er for tidskrævende at anmelde det.

Man kan måske mene, at de ansattes tryghed bør genoprettes, og så mener mange butikker, at der grundet politiets fraværd bør overvejes om butikker ikke bør kunne afvise kontantbetaling af hensyn til røverier og personalets sikkerhed.

I 2014 blev der registreret 21.060 butikstyverier. Men fakta er, at tallet nok i virkeligheden er 100 gange større. Og skulle det utrolige ske, at man bliver grebet i og dømt for butikstyveri er straffen: 

  • For mindre værdifulde genstande straffes med en bøde på minimum 500 kr. 
  • Er værdien af de stjålne varer over 500 kr. er bøden det dobbelte af varernes værdi 
  • Det vil stå på ens straffeattest i to år.

Hvor billigt kan I sælge det?
Flere og flere kommer ind i butikken og fremviser på deres i – pad, en prissammenligning. Kan butikken ikke matche den pris, går de igen. Men nu har de da fået set varen. Ja og denne vare bliver så bestilt på nettet.

Fremgang i shoppingcentre
Deas shoppingcentre har haft en fremgang på 5 pct. i 2015. Firmaet driver 18 centre eller 20 pct. af samtlige shoppingcentre i Danmark. Det er særligt Frederiksberg – centret med nye butikker, der mærker stor fremgang.

Kæmpe underskud til nemlig. com
Nemlig.com som leverer dagligvarer lige til døren, kom ud af 2015 med et underskud på 93 millioner kr. før skat. Man regner med, at 2016 vil give et underskud på 50 millioner kroner. Det er øget digitalisering og udvidelse af varesortiment, der er skyld i dette underskud.

Rema 1000 tordner frem
Den norske discountkæde Rema 1000 tordner frem på det danske marked. Regnskabet for 2015 viser en fremgang på 1 milliard kroner på salget i forhold til 2014. Det svarer til en fremgang på 9,2 pct. Rema 1000’ s omsætning ryger helt op på 11,4 milliarder kroner.

Nyt projekt til utilfredse Dagrofa – købmænd
To tidligere Dagrofa – direktører har fundet sammen for at udvikle et nyt koncept. Man er interesseret i supermarkeder med en omsætning på ca. 20 millioner kroner. Det må være Meny – og Spar købmænd. Koncernen vil kalde sig Dygtige Købmænd A/S.

Dagligvare – leverandører går direkte til kunderne
Dagligvareleverandører går nu direkte efter kunderne gennem en handelsportal. Man har allerede nu kontakt med 60 leverandører. Varerne skal leveres direkte til hustandende gennem et samarbejde med PostNord. I branchen er der forundring over, at leverandørerne ikke koncentrerer deres leverance til grossister og butikker.

Fona redder livet
Fona redder livet, men skal på slankekur Kæden bliver næsten halveret. Og en af de butikker, der lukker, er butikken i Nørrebro Bycenter. 300 af 975 medarbejdere bliver fyret. Men endnu ved man ikke, hvilken telegigant, der overtager resterne af Fona. Det kan være tale om både norske XXL eller tyske Mediemarkt.

Apotekere bliver mindre monopoliseret
Nu må apotekere gerne konkurrer med hinanden. De må indrette butikker i hinandens byer, baghaver og distrikter. Målet er mere konkurrence. Der skal nu konkurreres på pris, faglighed og service. Og de første konkurrenter er også allerede kommet.

Siden sidste sommer, hvor den nye apotekerlov trådte i kraft, har de 300 gamle apoteker åbnet 77 nye apoteker på landsplan. Men egentlig er kun de 15 helt nye. Formanden for Apotekerforeningen forudser konkurser.

Økologi falder i pris
7 ud af 10 foretrækker økologi frem for andre varer. Salget af økologi er siden 2012 steget med 33 procent. Og den stigende efterspørgsel betyder også, at prisen for disse varer falder i pris.

En femtedel er trætte af deres arbejde
Ifølge Søndagsavisen er cirka en femtedel af danskerne trætte af deres arbejde. Det viser en undersøgelse fra YouGov. Mange virksomheder begår den fejl, at de fortæller medarbejderne, om det arbejde, som de ikke når. I stedet burde man rose for det arbejde, den enkelte har nået. Skal vi lige kigge på de fem største arbejdsglædedræbere: 

  • Brok fra kollegaerne 33 pct. 
  • Manglende ros og anerkendelse for det arbejde, du udfører 30 pct.
  • Manglende hjælp og opbakning fra min leder 29 pct. 
  • Relationer til min chef 28 pct. 
  • Manglende eller uklare rutiner og politiker 28 pct. 
  • Travlhed 27 pct.

Priskrigen får konsekvenser
Forbrugerrådet kan ikke få armene ned, fordi der udbrudt priskrig i discountbutikkerne. Men måske får de snart armene ned, får denne krig får konsekvenser. For første gang faldt antallet af discountbutikker i 2015.

Vi skal huske, at kun to af seks discountkæder i 2015 gav overskud. Det var Netto og Rema 1000. Især Fakta og Kiwi vakler under presset. Og måske bliver konsekvensen at en af de seks kæder bakker helt ud.

Det går strygende for Fleggaard
For 9. år i træk kan Fleggaard koncernen fremvise et rekordresultat. Toplinjen har rundet 6 milliarder kroner og bundlinjen er over 400 millioner kroner. Koncernens egenkapital er på ca. 1 milliard kroner.

Ja Fleggaard – Koncernen er jer både af deres egen 8 tyske butikker og Calles 9 butikker i Tyskland plus en ny i Tallin. Det hele startede med en tobaks – og kolonialhandel i Padborg i 1926.

Ja og så beskæftiger koncernen sig også med grossisthandel, billeasing, hotel, restauration samt drift af firmasundhedscenter.

Dette var, hvad vi havde valgt at vise, hvad der sker i detailhandlen i marts. Og vi vender selvfølgelig tilbage i april. Følg også med på Facebook, hvor vi bringer nyheder inden for detailhandlen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16