Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Svigtende turisme

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 36 48 02 19 23 23 00 28 fax. 36 48 02 19 aarrebo@adr.dk  

NOTAT 26.01.06
v/Bent Aarrebo Pedersen
formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhvervsforening
Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
aarrebo@adr.dk


Svigtende turisme også med til at underminere
erhvervsrygraden i velfærdssamfundet.

Kommunesammenlægningerne flytter offentligt ansatte væk fra de gamle mindre og mellemstore kommuner. Og tvinger dermed også mange familier til boligflytning og ægtefælles jobflytning for at få en familiehverdag til at fungere. Det er lige nu lettere for en ægtefælle til en flyttet offentlig ansat at finde arbejde i en af den gamle større kommuner. Der er jo mangel på kvalificeret arbejdskraft. Også til det offentlige. Det trækker forbrug og borgere væk fra butikkerne i de mindre og mellemstore byer/kommuner, der bliver tabere i denne flytningsproces.

Dertil kommer, at mange i stordetailhandelen ønsker mulighed for større butikker i forbindelse med debatten om planloven og om at lette mulighederne for udenbys storcentre og større butikker. Butikker, der primært ønskes placeret i større kommuners handelsområder. Det er kynisk set for at få flyttet omsætning fra mindre områders butikker til større områders butikskoncentration i en tid, hvor ikke mindst overkapaciteten på dagligvareområdet - skjult af forbrugsfesten - er markant stigende med bl.a. stadig flere discountbutikker.

Nu har erhvervsministeren dertil med turismeredegørelsen sat en effektiv prop i mulighederne for statslig øget medinvestering i en kickstart for dansk turisme efter flere års tilbagegang ikke mindst , hvad angår tyske turister til turistområderne i Jylland. Det, har De Samvirkende Købmænd med en undersøgelse meldt ud om, vil koste butiksdød og affolkning i tyndt befolkede områder.

Kommunesammenlægningernes personflytninger, krav om flere større butikker i større handelsområder med lydhørhed i medierne fra flere folketingspolitikere, og dertil nu en manglende lyst til øget investering i dansk turisme kan også være med til at trække tæppet væk under mulighederne for at holde på og tiltrække dygtige medarbejdere til de mange mindre og mellemstore vækstvirksomheder, der er placeret i den vestjyske banan langs Vestkysten med mange mindre byer men også byer som Hirtshals, Hjørring, Thisted, Struer, Holstebro, Ringkøbing, Skjern, Esbjerg, Ribe og Tønder.

Er det svært at finde beskæftigelse til en ægtefælle på deltid eller heltid eller sommerjob i detailhandelen og andre serviceprægede virksomheder ved flytning over til et vækst bedre job i den jyske banan - langs Vestkysten, så lukkes der af for flytning. Svært af få kompetente medarbejdere kan blive en markant bremse på ellers gode vækstmuligheder i mange mellemstore virksomheder. Virksomheder, der jo også er en væsentlig del af rygraden i det danske velfærdssamfund.

Mange af nutidens vækstmæssige erhvervssuccesser er jo skabt og groet op i mindre og mellemstore kommuner i en tid, hvor beskæftigelse for begge ægtefæller ikke var en livsnødvendighed som i dag for at få en familie til økonomisk at fungere fornuftigt. Danmark er vel det land i Europa, hvor flest familiers eksistensgrundlag er baseret på, at begge ægtefæller er på arbejdsmarkedet. Og dermed er flytning til nyt job for den ene ægtefælle i høj grad også betinget af jobmedflytning for den anden.

Øget turismeinvestering er ikke kun et spørgsmål om mere turisme men også et spørgsmål om øget tilgang af gode vækstkyndige medarbejdere for at medsikre øget vækst i virksomhederne i det hele taget i den vestlige halvdel af Jylland. I den vestjyske banan - men også i andre områder, hvor turismen er en væsentlig del af grundlaget for en fornuftig fremtid og beskæftigelse for den ene ægtefælle i en familie og familiens fortsatte forbliven i området i det hele taget.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16