Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

København – en smuk by eller?

Ser vi PR-film fra København er det jo en fantastisk flot by. Og det er vores by, da også mange steder. Men det er nu ikke alt nybyggeri, det er lige flot. Og vi gøre meget mere for at passe på vores by. Københavnerne kan måske også i flere tilfælde blive mere tolerante og imødekommende. Det kræver tilvænning fra jyderne. Butikker beskyldes for at være ufleksible under Distortion. Mange unge flytter til byen. Ikke alt nybyggeri er pænt. Og bliver højhusene placeret rigtig. Så er det lige de rige og de fattige kvarterer. Her vælger man privatskole. Og omkring København er der enestående natur. For meget skraldespands-kultur. Cykelfolket bestemmer selv færdselsloven. Det er ikke let at være handicappet her. Snart igen bliver der skruet for volumen.

Masser af gensidige fordomme
Der er mange smukke steder i København, ingen tvivl om det. Men nu er alt ikke lige smukt i København. Og der er mange fordomme om København mest fra jyder. Og de har selv været ude om det, københavnerne.

Men kære jyder, hvis du har læst den forrige artikel her på siden, så kan du i den grad se, at københavnerne har ting og sager at slås med.

Der skal bygges 7.000 nye boliger hvert år
Og for at følge med, skal der bygges 7.000 nye boliger hvert år. Og mange af disse skal være billige, ellers er det kun de rige, der kan flytte hertil. Se det er ikke helt forkert. Men det bliver lidt af en udfordring at bygge billigt. Grundene er blevet dyrere, og det at bygge er blevet dyrere. Så måske var det en ide, at bygge lidt mindre. For det er en tendens til, at børnefamilier er på vej ud af København. Ja priserne stiger ca. 5,5 pct. årligt.

Så måske er København også taget på sengen her. Der skal bygges mindre, også til studerende. Mon ikke, man skal have gang i Refshaleøen.

København har en ambition om, at ser skal bygges mindst 3.750 boliger om året. Sidste år var det rekord. Der blev bygget 5.068 boliger. Men det er ikke nok. Skal udbuddet af boliger matche efterspørgslen skal man frem til år 2025 bygge mindst 7.000 boliger – både ejer – og lejer -

Mange unge flyttede til byen
I 2016 flyttede mere end 27.000 unge i alderen 20-29 år til København. Det er 60 pct. af samtlige tilflyttere. Børnefamilier er flyttet væk fra København. Og dem, der er flyttet har en længere uddannelse og en højere løn.

Børnefamilier kan få deres lejlighed købe en villa med have til. Ja man kan bytte 100 kvadratmeter om til 150 kvadratmeter i Roskilde, Hillerød eller Helsingør. Overraskende er nok, at 44.216 personer flyttede til byen, mens 44.715 flyttede væk.

Ikke alt byggeri er lige pænt
Som det har været gennem snart mange år, så er København en stor byggeplads. Nye højhuse, nye kvarter, ny Metro, nye kontorhuse. Men der er ikke meget sammenhæng i disse byggerier. Jo højere, jo mere gennemsigtige og jo mere eksperimenterende des bedre er det øjensynlig. Der er mange pæne bygninger i København særlig inde i centrum men de bliver gemt væk af nabobygningen, der slet ikke hører sammen.

I gamle dage havde man ikke forståelse for, at beboerne skulle have luft og lys. Sådan er det også omkring meget af Københavns byggeri. Det bliver bygget så intenst og hurtigt, at man har indtryk af, at myndighederne slækker på kravene og entreprenørerne på kvaliteten. Går du forbi ude på Islands Brygge og Amager Strand, så er de nederste lejligheder lukket inde i skyggerne af de øverste etager.

Er højhusene placeret rigtig?
For at skabe liv har man altid før i tiden begyndt med stueetagen, hvor der skulle være erhverv og butikker. Det har man forsømt ved nogle af de nye byggerier med det resultat, at der ikke bliver noget liv.

Postgrunden giver 5.000 nye arbejdspladser. Og her bliver bygget højt. Det har været kritiseret for at give skygge. Men det er hvis kun i fem minutter på Islands Brygge. Det er vel til at leve med. Ja hele syv højhuse kommer der. Den højeste bliver på 115 meter.

Højhuse er på vej to steder på Nørrebro, Ørestad, Amager Strandpark og Nordhavn. Ved Panum har vi lige fået et. Det er ret flot, men et spørgsmål er så om placeringen var rigtig.

De rige og de fattige kvarterer
Og lige som andre steder bliver de rige kvarterer i København rigere og de fattige kvarterer bliver fattigere. Indre By, Østerbro og Frederiksberg bliver rigere, mens Brønshøj, Nørrebro og Nordvest bliver fattigere.

Men kig en gang på Vesterbro Sogn. Her er indkomsten steget med 35 pct. fra 2009 – 2016. Og i Blågård Sogn er indtægten steget med 29 pct. 

  • Vi skal genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs

Ja sådan sagde statsministeren godt nok i sin nytårstale, men det ser ikke ud til, at det bliver en realitet foreløbig.

Man vælger privatskole
Opdelingen af samfundet betyder ikke kun, at boligkvarterne bliver socialt mere ensartede. Men opdelingen har en klar tendens til at forstærke de sociale problemer – ikke mindst i folkeskolen. København er også klar den by, hvor forældrene procentvis vælger flest privatskole.

Enestående natur
Men hvis du ser udenlandske PR-film om København, så bliver man stolt, men er er det sådan man selv ser byen i det daglige?

I hvert fald er der smuk natur omkring København. En cykeltur til Utterslev mose tager ikke lang tid. Eller hvad med Amager Fælled. En stille plads kan du stadig finde langs Strandvejen og kigge ud over sundet over til broderlandet. Og når det er ryddet op i parkerne er det jo også hyggeligt her.

For meget skraldespand i København
Så er københavnerne og byen stadig lige glade med oprydningen. Jo jeg ved godt, der bruges millioner og millioner af kroner på oprydning. Men kan det ses. En mandag over Dronning Louises Bro i forår- og sommertiden er som at køre gennem et sted, hvor der lige har været afholdt en koncert.

I Fælledparken bugner det med pizzabakker, krus, flasker med mere overalt på græsset. På sommerdage er her et mylder af glade solhungrende mennesker. Det er der også omkring havnebadene. Ja også på Assistens kirkegården kan du møde topløs solbadning. Dette forekommer dog ikke på Garnisons Kirkegård.

Københavnerne mener, at fortove og parker er en skraldespand. Eller kig engang ved Nørreport Station! Kragetæer skrevet med spraydåser overalt. Det er sikkert velmente ord. Men det kan ikke læses, og hvorfor skal det lå males på butiksruder eller andre upassende steder.

Jo København vil gerne være en grøn kommune. Men affald og diverse affaldsstoffer hober sig op diverse steder. Skraldespandene er overfyldte. Og også byens søer er fulde af skrald om sommeren. Og heller ikke vores lovpriste Strøget går ram forbi.

Cykelfolket bestemmer selv færdselsloven
Og cykelfolket hører også til de fredede i byen. Vi har ofte beskæftigede os med dem på godt og ondt. Der findes ikke en Handelsforening, der har skrevet så meget om cykler, som os, men vi har fået at vide, at vi hader cyklister. Det gør vi skam ikke. For den gamle redaktør her, er en ivrig cyklist. Og vi har skrevet meget positivt om cyklister.

Men tænk engang selv på kirkegården skal man springe til side for cyklister. Og det skal man også på fortovene. Tænk engang de handicappede skal også springe til side for dem. Cyklister i København bestemmer efterhånden færdselsloven. Fodgængerovergange har de også overtaget.

Stakkels turist eller nybegynder på jernhesten, særlig mellem 7.30 og 9.00. De får fingeren. Her er det jungleloven, der bestemmer. Tilgivelse findes ikke.

Cykler smides ofte tilfældige steder. Man bruger manglende cykelstativer som undskyldning

Ikke let at være handicappet i København
Det gør det skam heller ikke fra bilisterne, når en gangbesværet ikke når over ved grønt. Der er hæderlige undtagelser. En buschauffør stillede sin bus på skrå, da en gangbesværet skulle over. Da var der smil, kys og vink. Det var skønt at observere.

Og skal du med S-tog går det fint nok. Men når der er indsat togbusser og du ikke er scenevant, så må du have Kraks kort med, for der bliver ikke nævnt, hvor du er. Skal du med Metro, må du ikke lide af klaustrofobi. Og her hersker jungleloven også ved ind- og udstigning.

Er du med rollator kan du ikke være sikker på, at blive taget med. Og det er simpelthen, fordi det tager for lang tid. Og tiden skal overholdes.

Der skrues op for volumen
Det er altid liv i København. Og det bliver endnu mere i foråret og sommeren. Her er det givet natbevilling til støjende og forurenende beværtninger. Disse truer naboens livskvalitet og sundhed. Man har da dog vedtaget diverse tiltag, der skal mindske denne støj, men så snart de lyse timer viser sig, så er der igen ballade. Som aftenen skrider frem mister den festglade ungdom hæmningerne og volumen skrues op.

Om morgenen, når rengøringsfolkene tør at køre ind i minefeltet skal de så i gang med at fjerne bræk, flasker, urin og andre efterladenskaber. Sådan er det hver morgen i den lyse tid.

Butikker beskyldes for at være ufleksible
Tre dage om året er der Distortion. Butiksindehaver kan købe plader med rabat for at sikre deres butikker, så urinen ikke løber direkte ind i butikken. Klager butikker i det tidsrum får de besked på, at de er ufleksible og ikke særlig samarbejdsvillig.

Når beboere og butiksfolk så vil parkere under Distortion under lidt ændrede forhold, så vanker der P-bøde med det samme. Her er der absolut ingen fleksibilitet. Madbutikker, musikkoncerter, barer m.m. bliver stillet klods op af butikker.

Det kræver tilvænning fra jyderne
Københavnerne er ikke værre eller bedre end jyderne, når det kommer til stykket. Men når jyder for første gang skal til København, må de nok lige omstille sig lidt efter de forhold, der eksisterer i hovedstaden. 

  • Vi har i tidens løb skrevet meget om København. Kig inde på vores elektroniske database. Brug søgefunktionen. Se også hvad der sker af udvikling i København på vores Facebook.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16