Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bevidst Provokation

Nørrebro var atter i medierne men ikke for det gode. Statsministeren tager afstand fra provokation og vold. Justitsministeren kalder det: Cirkus Paludan. En bombe flyttede demonstrationen. Men det var en fejlvurdering at flytte demonstrationen til Blågårds Plads. Nørrebro handelsforening havde i en tidligere artikel advaret om en sådan situation. Ophævelse af blasfemiparagraffen en sikkerhedsrisiko. En fynsk betjent tvunget til tavshed. Politiforbund: Hvorfor bruge så meget tid på en mand? Koranen kaldt for ”Den Store Luderborg”. 70 brande, herunder gik det ud over 14 biler. Hvorfor kom det bag på politiet? Lugen af brændt plastik. Kunder vil nu gå en stor bue uden om Nørrebro. Hvorfor flyttede man ikke demonstrationen længere ud?

Nørrebro – atter i medierne
Atter engang kom Nørrebro på landkortet på den sorte måde. Der var brosten i luften og bål i gaderne. Men det værste var, at det var så forudsigeligt.

Peter Skaarup, der er formand for Folketingets Retsudvalg mener ikke at det er Rasmus Paludan, der bærer skylden for gadekampene: 

 • Rasmus Paludan har ytringsfrihed og kan demonstrere, hvis han vil. Så må politiet vurdere, hvor de vil give tilladelse til, at demonstrationerne skal foregå. Men det er klart, at I Danmark har mennesker også ytringsfrihed, selv om de siger og gør ting, man ikke bryder sig om.

Statsministeren tager afstand fra provokation og vold
Måske siger statsminister Lars Løkke Rasmussen det mere klart: 

 • Det begyndte med Rasmus Paludans meningsløse provokation med afbrænding af koranen – et forsøg på at skabe splittelse blandt mennesker i Danmark. Det tager jeg afstand fra. Men uanset hvad, kan det ikke være undskyldning for vold og gadekampe.

Statsministeren mener ikke, at det: 

 • Tjener ikke meget formål at brande andre folks religiøse symboler af

Men statsministeren gentager også budskabet om at: 

 • Den slags skal mødes med modargumenter eller ignoreres. Det skal ikke mødes med vold og gadekampe.

Paludans cirkus
Vores justitsminister, Søren Pape Poulsen siger: 

 • En trist søndag. Paludans cirkus hvor det kun gælder om at så splid mellem folk og provokere og den anden side med meget voldelige antidemokrater, som er så vanvittige at kaste sten mod politiet. Vold er aldrig svaret. Brug argumenter – eller endnu bedre – ignorer Paludan.

En bombe flyttede demonstrationen
En bombe var sprunget og splittet en varebil af i nærheden af Mjølnerparken natten inden Rasmus Paludans provokation. Derfor valgte politiet at flytte Paludans demonstration til Blågårds Plads. Dette var en klar fejlbedømmelse.

Politiet burde have lært af historien, at sådanne demonstrationer ikke kan finde sted på Blågårds Plads. Man havde ikke fra politiets side regnet med, at demonstranter ville vende sig mod politiet.

Men netop politiet har ofte lige som butikkerne på Nørrebro været gidsler i diverse politiske spil.

Nørrebro Handelsforening havde advaret om en sådan situation
Nu var det vel også tydeligt, at Københavns Politi ikke læser nyhedsbrevene fra Nørrebro Handelsforening. Vi havde jo netop advaret mod en sådan situation. I en artikel, der hed ”Får vi en ny Muhammed – krise” beskrev vi jo bl.a. den gang Rasmus Paludan og Stram kurs ville ”hjælpe” med julebelysningen på Nørrebro. Dengang betød det også overarbejde for politiet.

Ophævelse af blasfemi-paragraffen volder et sikkerhedsproblem
Det er fint med ytringsfriheden. Men det kan da ikke overraske, at ophævelse af blasfemiparagraffen volder et sikkerhedsproblem. Ja selv PET advarede om det.

En fynsk betjent blev tvunget til tavshed
I vores artikel beskrev vi en fynsk betjent, der advarede mod at Paludans provokationer vil sætte bål i gaden. Ledende politikere henvendte sig til Fyns Politi, der lukkede munden på betjenten.

Denne betjent havde blot beskrevet sine observationer, men de ledende politikere mente, at han gemte sig bag sin uniform.

Demokrati koster
Andre politikere har været fremme med at pointerer, at demokrati koster. Det kan godt være. I år har det kostet 7 mio. kr. at passe på Rasmus Paludan og sidste år 23 mio. kr. Der kommer ikke flere penge til politiet, fordi en enkelt mand bruger sin ”demokratiske ret”. Gang på gang forsøger butikker at få politi til butikstyverier også organiserede tyverier, men der er ingen ledige vogne.

Hvorfor bruge så meget tid på en mand?
Formanden i Politiforeningen Claus Oxfeldt advarer nu også om, at politiets ressourcer bruges uforholdsmæssigt meget på demonstrationer og tages væk fra andre politiopgaver. Han mener, at det ved at udvikle sig til en farce. Alt for meget tid bruges på en enkelt mand og hans måde at agere demokrati på, siger politiforbundets formand: 

 • For jo mere opmærksomhed, han får, jo mere interessant føler han selv, at han er.

Claus Oxfeld spørger også således: 

 • Er Grundloven løbet fra den situation, vi nu kender i Danmark. Kan man råbe sig til at stjæle al politiets tid?

Dette koster andre steder, når politiet hele tiden skal koncentrerer sig om en mand, siger Claus Oxfeldt.

Stram Kurs kalder Koranen for ”Den store Luderbog”
Egentlig var demonstrationen i Mjølnerparken en ”demonstration mod terroristen Omar El-Hussein”. Undertemaet var ifølge Stram Kurs: 

 • Vi skænder og skammer terroristen og morderen Omar El-Hussein ved at brænde Den Store Luderbog i hans navn”.

Samtidig ville man også uddele tegninger af profeten i forskellige seksuelle situationer.

Rasmus Paludan mener ikke, at han er skyldig i situationen
Ja man viser ikke meget respekt for andre religioner. Dette har sikkert ikke været tilladt inden den såkaldte blasfemiparagraf blev afskaffet. Men man brugte den demokratiske ytringsfrihed!

Rasmus Paludan mener ikke, at han er skyld i den opståede situation. Han udtaler, at hun kun stod der i 2 minutter og 43 sekunder inden han blev ført væk af politiet:

 • Så blev vi tvunget væk af politiet. Man kan se, at jeg har en betjent, der hiver fat i mig i hver arm. Det er ikke sådan, at jeg frivilligt forlod stedet.

Den efterfølgende ballade bliver sikkert betragtet som en sejr for partiet med det lidet opfindsomme navn ”Stram Kurs”. Rasmus Paludan har specialiseret sig i at lave ballade, skabe konfrontation og opildne til had. Det lykkedes da også i den grad.

Og det skete ved at kaste rundt og spille fodbold med Koranen. Han udtaler: 

 • Hvad der i øvrigt foregik på Nørrebro har ikke noget med mig at gøre. Det er åbenbart andre end politiet der her har magten.

70 brande herunder 14 biler
”Den demokratiske ret” kostede 70 brande, herunder 14 biler, en skurvogn gik også til, og der var fare for flere større brande. Hovedstadens Beredskab havde 1000 112 – opkald, hvilket er en firedobling af det normale.

Man kan bare ignorere ham og ikke lade sig provokere. Det kan politikerne sagtens sige. Men tænk engang hvis det nu var en muslim, der smed tis over bibelen og afbrændte den på en grill samt afbrændte Dannebrog, ville du ikke føle dig provokeret?

Hvorfor kom det bag på politiet?
Det vi så på Blågårds Plads var i begyndelsen muslimer, der følte sig provokeret. Senere var det ”såkaldte utilpassede unge” og tidligere bandemedlemmer. De har selvfølgelig ventet på anledningen til at lave brand i gaden.

Det forekommer lidt mærkeligt, at situationen kom bag på politiet. De unge var klar med kasteskyts af enhver art.

Det er også beskæmmende at høre og se, at civile betjente blev nødt til at trække deres våben. Det er bestemt ikke dagligdag, heller ikke på Nørrebro.

Lugten af brændt plastik hænger over området
Indre Nørrebro stod io flammer resten af eftermiddagen, Blågårds Plads, Blågårdsgade, Korsgade, Nørrebrogade for så at brede sig til Nørrebrogade Tagensvej. Senere spredte urolighederne sig til Nordvest og Amager.

Politiet skal nu i gang med at indsamle dokumentation af angrebene mod politiet. Der bliver en masse efterforskning som sagtens kan føre til flere anholdelser.

Dagen efter hænger lugten af brændt plastik stadig over Blågårdsgade og Nørrebrogade. Rasmus Paludan har fået lyst til endnu en demonstration på Blågårds Plads.

Kunder vil gå en stor bue uden om Nørrebro
Og for de handlende på Nørrebro er det endnu et slag mod bydelens image og mangfoldighed. Belært af andre kampe og hændelser på Nørrebro gennem tiden vil de handlende kunne mærke episoden. Som formanden for Nørrebro handelsforening, Hans Mejlshede siger til Radioavisen: 

 • Episoden vil føre til at en række kunder vil gå i en stor bue uden om Nørrebro, der ellers er et godt sted at handle. Man skulle have lagt demonstrationen ude i Fælledparken eller endnu længere ude.

På vores hjemmeside vil du kunne se alle kampe på Nørrebro gennem tiderne. Brug søgefunktionen og gå ind i vores arkiv. Husk også vores Facebook, der bliver opdateret flere gange dagligt. Her bringer vi selvfølgelig også nyt om den kedelig søndag på Nørrebro.

I artiklen henviser vi til en tidligere artikel: ”Får vi en ny Muhammed – krise”


Copyright 2023 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16