Detailhandelen på Nørrebro har været gennem meget. Der var buldozer-sanering. Bål i gaden. Her er Jægersborggade og andre oaser. Storcentre har succes. Store huslejestigninger. Hver 10. butik er lukket siden 2008. Handel er lig med liv og kultur. Livet bliv er mere kedeligt og folkeligt med færre butikker. Lokalpolitikere viser ikke den store interesse for butiksdød. Nogle vil være medbestemmende med udviklingen. Engang var der helt andre vilkår. Kunder forventer både mere service og større udvalg i dag. Vi får spøgelseskvarterer. Rene madgader opstår.
Detailhandelen på Nørrebro har været gennem meget
Det rammer da ikke Nørrebro var det en, der fortalte undertegnede. Ja vi har fokuseret på dette problem adskillige gange. Og egentlig burde artiklen have heddet ”Butiksforandringerne er over os”. Man kan sige, at detailhandlen på Nørrebro har været gennem mange ting efterhånden.
Buldozer-sanering
Vi havde i 1920erne et kæmpe udbud af butikker. Nørrebro var nok Danmarks indkøbscenter nummer 1 og Nørrebro Handelsforening var Danmarks absolut største handelsforening.
Vi fik buldozer – saneringen, hvor kundeunderlaget forsvandt. En masse butikker forsvandt. Så skulle Nørrebrogade om dannes, der kom trafiksaneringer. Dette betød omsætningsnedgang for en masse butikker. Politikerne mente, at det var finsnakrisen på den ene side. Og på den anden side mente man, at Nørrebro Handelsforening havde manipuleret med omsætningstallene.
Bål i gaden
Så var det forskellige kampe på Nørrebro. Der var åbenlys bål i gaden. Butikker blev taget som gidsler i diverse politiske udspil og der blev knust talrige ruder. Mange butikker fik problemer med deres forsikringsselskaber. Men det betød også at butikker lukkede.
Jægersborggade og de andre oaser
Nye typer virksomheder har etableret sig på Nørrebro. Mange har heldigvis med succes. Små enklaver er opstået i Jægersborggade, Elmegade, Blågårdsgade og andre steder. Disse steder er blevet skamrost i diverse udenlandske magasiner. Og dette vil trække nye kunder til.
Storcentrene har succes
Men mens omsætningstallene generelt i butikkerne er nedadgående så har storcentrene succes. De kan tilbyde en service de små og mellemstore butikker ikke kan, nemlig p – pladser og endda gratis. Dette er så lidt af et paradoks for vi hører hele tiden, at det er gående og cyklister, der handler i butikkerne. Men det er nu ikke helt korrekt.
En anden ting er, at fremkommeligheden og infrastrukturen også skal være i orden. Her møder de små og mellemstore butikker nok ikke den store forståelse hos lokalpolitikerne. I det hele taget føler de små og mellemstore butikker ikke at politikerne er lydhøre over for dem.
Huslejestigninger
En del butikker er også presset af store huslejestigninger. Det kan være en andelsboligforening, der mener at butikken skal yde noget mere, så resten beboerne kan fortsætte med at sidde med en stabil husleje. Men ofte er det tale om investeringsvirksomheder, der opkøber ejendomme. Og så er det ellers bebudet huslejestigninger.
Men ellers er det nettet, der er den store hovedsynder.
Det er blevet sværere at afsætte ledige butikslokaler rundt omkring i landet. Det viser en ny opgørelse fra Ejendomstorvet.dk, der er erhvervsmæglernes portal. Hele sidste år steg udbuddet af ledige butikslokaler med over 120.000 kvadratmeter på et år.
Hver 10. butik forsvundet siden 2008
Som vi i tidligere artikler har nævnt så er hver 10. butik forsvundet siden 2008. Først og fremmest er handel flyttet over på nettet. Selv om vi køber det meste i de fysiske butikker, så er det i nogle kategorier op til hver femte vare, vi køber på nettet. Dermed bliver der mindre brug af de fysiske butikker.
Ifølge Dansk Erhverv er det over de senere år blevet færre butikker, der sælger for eksempel tøj, sko og forbrugerelektronik. Det er samtidig nogle af de varer, der er meget populære at købe på nettet. Desuden er der også forsvundet for eksempel mange fotohandlere. Og det skyldes, at vi i langt højere grad griber telefonen, når vi skal tage billeder.
Egentlig er der godt gang i økonomien, men detailsalget er på tredje måned i tilbagegang. Og forbrugertilliden er i også i tilbagegang.
Færrest ledige butikker i hovedstaden
Kigger vi på ejendomstorvet.dk er der over hele landet i øjeblikket 1.641 lokaler til detailhandel, cafédrift eller lignende lige nu udbudt til salg. Flest butikker står ledige i Region Syddanmark og Region Nordjylland, mens der er færrest ledige i Region Hovedstaden.
Fremtiden kommer til at byde på mere koncentreret detailhandel – flere storcentre og kortere gågader. Intet tyder på, at kunderne vil vende tilbage til de små og mellemstore butikker. De ledige butikker vil stige i antal. Butiksdøden vil tage til i styrke. Og egentlig vil det få store konsekvenser for vores byer-også for hovedstaden.
Tarveligt, midlertidigt og ensartet
Hvis man tager en rundtur i de fleste byer ser vi det samme billede. Tomme butikslokaler, midlertidige pop up – butikker vinder frem. I nogle af ejendommene rykker lavpriskædebutikker ind.
Hvor der før lå en lokal isenkræmmer ligger der nu en kaffebar. Hvor der før lå en smykkehandel, ligger der nu en Tiger – butik. Men nu har selv Tiger – butikker bebudet, at de vil drosle ned.
Egentlig bliver det hele mere tarveligt, midlertidigt og ensartet. Som gammel købmandsnation går Danmark en ny fremtid i møde med mindre købmandsskab.
Hovedstrøget kommer til at bestå af showrooms
Hvordan mon vores byer ser ud, når halvdelen af varerne købes på nettet? Ja vores hovedstrøg vil blive præget af showrooms, hvor man går ind og prøver en vare, inden man går hjem og bestiller den over nettet.
Fra tænketanken Cevea lyder en fremtidsprognose, at vi går fra handelsbyer til fritidsbyer. Byen bliver mere en underholdningsmaskine. Men det bliver også en discountby med færre jobs. Men hvad skal der ske i de tomme butikker? Det er jo grænser for, hvor mange kvadratmeter der kan laves streetfood og caféer på.
Handel er liv og kultur
Masseturismen plager os som græshoppesværme. De kan måske få glæde af fritidsbyen. Muligvis bliver byen behagelig at bo i. Det gør Indre By i København også. Bilparkering bliver erstattet af cykel- og løbehjulparkering. Men det bliver som så mange andre byer ikke en rigtig by længere.
Handel er liv, kultur og mangfoldighed. Her mødes forskellige gemytter og socialklasser. Her er støj og udveksling og kontraster.
Butiksdød er derfor også mangfoldighedsdød. Det er endnu et skridt i ensretningens og indskrænkelsernes retning for metropolerne.
Livet bliver mere kedeligt og fattigt
Livet bliver kedeligere og mere fattigt. Vi kan ikke leve af at presse juice til hinanden og mentalt går vi til grunde, hvis byen bare bliver en underholdningsmaskine fremover.
For et par år siden holdt ”Den Gamle Redaktør” her et indlæg på en konference, hvor jeg forudså den fremtid. Der kom mange overbærende smil fra de andre deltagere som var byplanlæggere, arkitekter, ingeniører og kommunale projektmagere. Det var tydeligt, at de ikke troede på disse forudsigelser.
Taler man med lokalpolitikere i dag om detailhandlens fremtid, ja så får man skudt i skoene, at de har det lige som bønderne, at de også klager sig hele tiden. Der er ikke rigtig forståelse for det.
Nogle vil være medbestemmende om udviklingen
Det er heller ikke hos de folk, der absolut gang på gang skal genere nyetablerede iværksættere på Nørrebro med åndsvagt hærværk. Disse folk vil være medbestemmende om hvem der skal etablere sig i bydelen. Men tiden har ændret sig for detailhandlen og vil ændre sig endnu mere.
En gang blev jeg spurgt, om handelsforeningen nikke kunne sørge for, at vi fik et mere mangfoldigt udbud af butikker på Nørrebro. Hvorfor skal der absolut være så mange shawarmabarer, cykelhandlere, barberer og guldsmedebutikker. Engang var der mange grønthandlere.
Engang var der helt andre vilkår
Engang var der helt andre vilkår, når butikker etablerede sig, med opstart drift og markedsføring. I de lokale handelsforeninger kunne man stå sammen, når bydel skulle løftes med hensyn til annoncering eller fælles bydelsfest.
Lokale andelsforeninger, ejeforeninger m.m. ved godt, hvad de skal have i dag. Og investeringsselskaber er også rykket ind på Nørrebro. Huslejen bliver så stor, at det er umuligt, at drive butik. Gad godt nok vide, hvor længe vi har alle de nuværende små butikker!
En butik på 100 m2 har vel i dag en husleje, der svarer til 25.000 – 27.000 kr. eks. Moms. Der skal omsættes en del varer for at dette kan hænge sammen.
Kunder forventer mere i dag
Kunderne forventer i dag et større sortiment både i bredde og dybde. Det er svært, at leve op til. Man skal blive endnu bedre til produktkendskab. Konkurrencen bliver endnu hårdere i fremtiden. Nichebutikkerne skal nok klare sig. Man skal bare finde nichen.
Der er ingen grænser for, hvor meget kaffe, som københavnerne drikker. Den ene kaffebar afløser den anden. Københavnerne er også sultne. I næsten alle de lukkede bankfilialer rykker Street Food ind. Men det er vel også grænser for, hvor sultne københavnerne er. Lagkagehuset finder vi lige som Joe and the Juice næsten også alle steder. De har råd til at betale den høje husleje.
Spøgelseskvarter
Vi har beskrevet Nørrebro som handelsby. I vores jubilæumsforedrag i Stefans Kirken fortalte ”Den Gamle Redaktør”, at dengang var Nørrebro – handelsstedet i Danmark. Nu skal vi passe på, at det ikke bliver et ”spøgelseskvarter”. Vi må håbe, at der kommer en masse nichebutikker, for snart har vi nok med cafeer, barer med økologisk vin m.m.
Det er ikke kun på Nørrebro og Østerbro, der er mange tomme butikslokaler. Kig engang på Strøget.
I de små byer er cykelsmeden, barberen, legetøjsbutikken, slagteren, blomsterhandleren, tøjbutikken og antikvitetsbutikken forsvundet. I min gamle by, Padborg, ja det ligner efterhånden en spøgelsesby. Heldigvis er det endnu gang i SuperBrugsen. Her har uddeleren fundet ud af en niche. Han sælger i massevis af smørrebrød – til tyskerne.
Kan du huske dengang, da der opstod den ene børnetøjsbutik efter den anden? Det bliver i dag købt på nettet. Dengang havde vi aldrig drømt om, at skulle købe tøj på nettet.
Madgader opstår
Vores indkøbsvaner er i den grad ændret. Madgader kommer til at dominere indtil dette også har fundet et naturligt stade. Mange pladser er omdannet til virksomheder med mad og ølbarer.
Det er da også skønt at kunne sidde uden for i forår og sommer, spise, drikke kaffe, øl og vin. Mon ikke de udenlandske magasiner bemærker dette, så vi atter engang kan stryge til tops på diverse velfærds – hitlister. Så bliver Københavns politikere atter engang stolte over vores by.
Tak for 48 gode år – Butikken er lukket
Men indstil dig på, at de butikker, der ikke lige sælger kaffe og mad efterhånden lukker. Så lige et skilt ikke langt fra Trinaglen:
- Tak for 48 gode år – Butikken er lukket.
Jo butiksdøden er kommet til storbyen.
Læs også:
- Amazon og de andre
- Den annaloge borger
- Butiksdød
- Butiksdøden er på vej
Vi har masser af andre artikler om dette emne i vores elektroniske database. Brug søgefunktionen. Se også vores facebook. Den bliver opdateret flere gange dagligt. |