Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Distortion – Pistortion 2019

Indret jeres butik efter forholdene. Masser af mails efter festen. Du kan blive straffet for det. Mellem 80.000 og 100.000 unge. Man skamroser sig selv. Mon ikke det bliver set gennem fingrene med støjoverskridelser. Red klimaet – bare ikke under Distortion. Arrangørerne undskylder de unge. En beskrivelse på de sociale medier. Søen bærer præg af festen. Ubudne gæster i mange baggårde. Festen fortsatte til et godt stykke over midnat. Beboer-barrikader mod gæsterne. Skolegård flød med urin og glasskår. Det er for stort, man kan ikke styre det mere. Og hvorfor skal det lige være Nørrebro?

Indret jeres butik efter forholdene
I må da kunne indrette jeres butikker efter forholdene. Kom ud på gaden og selv det, som de unge vil have. Ja sådan har svarene været fra embedsmænd og politikere, når Nørrebro Handelsforening har klaget over Distortion gennem årene. Belærende gloser oppe fra Rådhuset.

Det er tydeligt, at indvendinger og argumenter for forbedringer er fejret af bordet. Det er tydeligt, at man er blevet stemplet som intolerant.

Masser af mails – efter festen
Sandheden er mere, at mange butikker lukkede butikken, da de unge begyndte at ankomme. De boder, der var i gaderne skulle godkendes af arrangørerne.

Her på redaktionen har vi fået masser af mails med folks oplevelse af festen. Det er tydeligt, at arrangørerne ikke har haft styr på det. Spørgsmålet er om, at det kan være rigtig, at private og andre boligselskaber skal holde sig i beredskab med vandslanger for at beskytte privat ejendom, når festen løber af stabelen på Nørrebro.

Du kan blive straffet for det
Et sted havde man ligefrem en spulekommando. Man spulede både gården, og dem der ikke rettede sig efter henvisning om at forsvinde. Man havde fået at vide, at man kunne blive straffet for det.

Selvfølgelig skal de unge have lov til at feste, men hvorfor skal det lige være på Nørrebro?

Mellem 80.000 og 100.000 unge
Festivallens kulturelle fokus er på klubkultur, urbane og elektroniske musikgenre, gadeliv og moderne kunst. Og mht. gadeliv er det især Nørrebro og Vesterbro, man har kastet sig over. Man regnede med, at der var mellem 80.000 og 100.000 unge på Nørrebro.

Man skamroser sig selv
Det kan da godt være at arrangørerne har skamrost sig selv, at det gik da fint. Og politiet synes, at 36 personer som er anholdt på 48 timer, ikke er ret meget. Og det kan da også godt være, at langt de fleste unge mennesker opførte sig ordentligt.

Men hvor sprit går ind, skal det også ud. Og selv om arrangørerne havde stillet mange flere toiletter op end kommunen havde beordret, så hjælper det hele jo ikke noget, når man står og pisser op ad butiksfacader, i baggårde ja endda inde i opgange. I sidste ende er det arrangørernes ansvar.

Mon ikke overskridelser af støjgrænser går igennem
Mon ikke de unge mennesker får lov til at more sig næste år igen selv om man overskred støjgrænserne flere gange. Det tager man ikke så nær. Også sidste år overskred man grænserne. Hvad herregud, der er jo masser af trafikstøj i forvejen på Nørrebro, ja sådan er parolen både for arrangørerne og for dem, der skal bestemme. Men det handler vel også om miljø? Der var kun 28 støjoverskridelser, så mon ikke man klemmer den gennem måleøjet nok engang?

Red klimaet – men ikke under Distortion
52 ton affald blev der hentet i de to dage. Det er godt at man har folk til det under parolen: 

  • Red klimaet, men ikke under Distortion

På Nørrebro var der 50 medarbejdere og 10 fejemaskiner, der ryddede op efter de unge. I alt blev der på Nørrebro opsamlet 28 tons affald.

Inden vi nu bliver beskyldt for, at være smålige, intolerante og alt det der, så er det de unge selv, der på peger dette på de sociale medier. Her mener unge, at de unge selv er hykleriske. Dem der deltager i festen tænker ikke miljøvenlig, og de svigter, når der skal ryddes op. Men det tænker de nok heller ikke på, når sprutten og musikken går ind.

Arrangørerne undskylder de unge
De klimavenlige unge er undskyldt. Det er andre, der rydder op efter dem. Men mon ikke arrangørerne skal mere på banen? Det handler vel at puffe de unge i den rigtige retning. Det handler om at få indlejret det i de unge. Men det er ikke kun her. Se bare til andre festivaller. Her har klimabevidste unge efterladt hele teltpladser.

Men kan man ikke gøre disse fester mere bærerdygtige? Jo vi har skam set, at pantsamlere iført gule veste gik rundt og samlede dåser. Og så indsamlede man krus og vaskede. Men det er tydeligvis ikke nok. Og hvad siger de ansvarshavende? 

  • Vi fortæller vores publikum, at de skal passe godt på byen og køre god stil, men man kan altid gøre mere. Og så tror jeg, at det med at opdrage vores publikum til at købe gadearmbånd, så vi kan have bedre produktion og serviceniveau, er mere realistisk end at få folk til ikke at kaste affald på gaden, mens de fester. 
  • Når alt det er sagt, synes jeg også, at man skal passe på med at anklage de unge for at have en særlig dobbeltmoral fremfor andre. Alle kan have en tendens til at synde, når det kommer til de gode intentioner.

Ja sådan kunne man læse det fra arrangørerne i BT

En beskrivelse fra de sociale medier
Det er da også forfærdeligt at skulle anfægte de unge noget som helst. Nu kunne vi jo så godt bringe en situationsrapport fra Indre Nørrebro, da ”Den Gamle Redaktør” var forbi, men det overlader vi til de sociale medier: 

  • Efter en tur gennem Distortion på Nørrebro i går synes jeg desværre, det ser ud til, at den unge såkaldte klimabevidste generation er lige så hyklerisk som alle de politikere, de skælder ud på. Plastikskrald og dåser blev smidt overalt uden at blinke, og der blev tisset og skidt (?!) i private opgange og potteplanter. Det kan ryddes op, bevares, men jeg troede netop det handlede om ikke at svine til at begynde med. At starte med manden i spejlet og alt det der, i stedet for at skyde skylden på ”dårlig organisation og ”manglende skraldespande” suk.

Søen bærer præg af festen
Nu er de kommunale folk normalt hurtige til at fjerne de fleste spor af festen i en fart, men man har været ude at fortælle at de sidste efterladenskaber først er væk efter en lille uge. Så må man da også håbe, at man får fjernet efterladenskaberne fra Peblinge Sø. Ti ællinger svømmede rundt i cigaretskodder, tomme flasker og diverse andre efterladenskaber fra gadefesten. Hvad mon der ligger på bunden?

Ubudne gæster
En del baggårde lignede næsten et bombekrater dagen derpå. Der var ankommet gæster fra Distortion, som ikke var inviteret. Utrolig at festen er under et minimum af opsyn. Private boligselskaber skal selv alliere sig med private vagtværn og udgifter.

Et søskendepar, der forsøgte at bortvise et par hundrede ubudne gæster blev mødt med spark og overfald. Politiet dukkede først op efter en time. Mange anser efterhånden festen for en smadrefest frem for en gadefest.

Efterhånden må beslutningstagerne og arrangørerne indse, at Nørrebros små gader ikke mere egner sig til denne fest. Den er blevet for stor og arrangørerne kan ikke styre det mere. Der må tages ansvar over for alle både erhvervsdrivende og beboere.

Festen fortsatte til et godt stykke efter midnat
I en anden gård fortsatte festen med uindbudte gæster til langt over midnat uden at politiet dukkede frem. Måske er det blevet en trend i forbindelse med Distortion, at baggårde skal indtages.

Barrikader mod gæsterne
Et andet sted kæmpede beboerne med affaldscontainere som barrikade for at holde Distortion-gæster ude. Det lykkedes. Andre steder nøjedes gæsterne med at komme ind i gården for at pisse, skide og tage stoffer.

Skolegård flød af urin og glasskår
Som nogle af beboerne siger, så har Distortions ledelse overhovedet ikke bekymret sig om beboernes sikkerhed, og det har politiet heller ikke haft nok folk til.

I Guldbergsgade var en mand kommet helt op på førstesalen og stod og pissede. Det lykkedes at få manden smidt ud, trods at denne lovede tæv. I den åbne gård i Guldbergsskolen flød det med glasskår og urin.

Åbenbart frasiger Distortion sig også ansvaret, når man dagen efter ser hærværk på gårde og legepladser. Der er helt klart sket en forråelse i festkulturen.

Det er for stort, man kan ikke styre det mere.
Hensigterne er gode fra arrangørernes side. Men som vi tidligere har sagt. Det er blevet for stort. De kan ikke styre det mere. Vi har ikke hørt om, at butikker har haft hærværk. Men det kommer måske i løbet af dagene. Vi har i tidligere år hørt om butiksejere, der har barikeret deres butikker, lukket dem og stået vagt under hele festen.

Skal det lige være Nørrebro?
Men politikerne må også finde ud af, hvem Distortion er for. Kan det være meningen, at det er de lokale beboere og erhvervsliv, der har ekstraordinære udgifter, for at festen kan løbe af stabelen. Man bliver nødt til at diskutere det mere indgående. Tag de lokale beboere og erhvervsliv med i den videre diskussion.

Vi har også skrevet det før. Der er ingen, der har noget imod, at der bliver holdt en fest for de unge. Men skal det lige være på Nørrebro? 

  • Vi har også de andre år rapporteret fra Distortion. Brug vores søgefunktion og gå ind i vores elektroniske database. Får vi meldinger fra vores butikker om hærværk eller overgreb får du dette at vide her på siden eller på vores Facebook, som bliver opdateret flere gange dagligt.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16