Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Boligmarkedet er skævvredet

Der er sket store forandringer i det københavnske boligmarked. FN advarede os. Men det var det kun foragt overfor. Blackstone har købt 3.000 lejemål i København. Nu vil overborgmester skrive under. Udenlandske investorer står for 71 pct. af alle ejendomskøb i København. 90 år gammelt skøde redder lejere på Frederiksberg. Nørrebro er mest eftertragtet af Blackstone. Kæmpe prisstigninger på Østerbro. Du kan bytte 100 kvm med 360 kvm – 50 kilometer borte. Mange billige lejeboliger forsvinder. Du skal helst have et arbejde for at få en bolig. Dyre ungdomsboliger. Andelsboliger er blevet for velhavere. Man kan ikke forhindre kapitalkædernes udbredelse. Køb – Fix – Sælg. Der pumpes stadig flere penge i ejendommen. Den kommende generation har ikke en chance.

Store forandringer
Der er lynhurtigt sket store forandringer i det københavnske boligmarked. Forandringer, der betyder, at du skal have en god indtjening for at bo i København. Således køber udenlandske kapitalfonde helt vildt ind. De renoverer og hæver huslejen.

Men der sker også andre ting. Således er det blevet væsentlig dyrere en andelsbolig. Og en ungdomsbolig er sandelig heller ikke billig. Vi har tidligere skrevet om ejerlejligheders himmelflugt.

FN advarede os
Det var faktisk FN, der fortalte os, at udenlandske kapitalfonde er i gang med at opkøbe København. Da det kom frem, ja da nærmest fnøs man af FN og fortalte, at vi skam havde verdens bedste lejelov, så i København kunne en spekulation slet ikke forekomme.

Man undrede sig over henvendelsen
Fra Boligøkonomisk Videnscenter undrede man sig, at FN henvendte sig. Grunden er, at Danmark har den stærkeste lejerbeskyttelse af alle, sagde man. Man mente, at sagen var pustet alt for stort op i medierne. Man mente desuden, at FN’ s repræsentant mere virkede som en aktivist. Desuden troede man ikke, at FN har nogen som helst kendskab til dansk lejelov.

Den 25. marts modtog regeringen et brev fra FN, der slog fast, at regeringen burde tage ansvar for udviklingen på boligområdet ved at regulere kapitalfondens opkøb af lejebolig. Det med boliger er underlagt menneskerettighedslovgivningen.

Åbenbart regnede politikerne ikke med, at Blackstones opkøb af boliger var et problem. Prisstigningerne skyldtes at flere ville bo i hovedstaden. Men de er sikkert blevet klogere.

Blackstone har opkøbt 2.000 lejemål i København
Men hvad er det lige sket? Den københavnske kapitalfond har på få år opkøbt 2.000 lejemål primært i København for samlet 10 mia. kr. Ja de sidste tal siger 166 ejendomme i København.

De danske udlejningsejendomme er blevet interessante for de udenlandske investorer, fordi der ligger en stor gevinst og venter, når lejerne fraflytter deres lejligheder. Herefter foretager investoren en renovering og fordobler huslejen.

Og det må de ifølge lejelovens § 5 stk. 2

Nu vil Overborgmesteren gerne skrive under
Nu vil Københavns overborgmester Frank Jensen skaffe politisk flertal for, at der bliver skrevet under på The Shift, en dagsorden som FN har indført for at komme global boligspekulation til livs.

Til Politiken skriver Frank Jensen, at det skal være slut med at støvsuge det danske boligmarked for billige lejeboliger. Efter en let modernisering skrues huslejen så vildt i vejret.

Udenlandske investorer står for 71 pct. af alle ejendomskøb
I 2017 stod de udenlandske investorer for 71 pct. af alle ejendomskøb i København. Særligt den amerikanske kapitalfond Blackstone har aggressivt opkøbt lejeboliger i Danmark. De arbejder tæt sammen med deres danske partner 360north.

Byer som Amsterdam, Barcelona og Berlin har tilsluttet sig The Shift. I marts underskrev Malmø initiativet.

Med disse kapitalselskaber får almindelige borgere med en helt almindelig løn ikke råd til at bosætte sig i København.

90 år gammelt skøde redede beboere

Vi kom først til at kende Blackstone fra Frederiksberg. Her redede et 90 år gammelt skøde, som satte en stopper for det, som tusindvis af fortvivlede beboere og forargede politikere ikke har evnet at blokere for.

Københavns Byret gav beboerne ret i deres påstand. Politikerne på Frederiksberg kunne/ville ikke hjælpe. Den Sønderjyske By var en del af en gigantisk handel. Det var en milliard handel, der indebar overtagelse af 400 lejemål.

Men skødet bestemte, at lejerne først skal tilbydes køb af lejlighederne. Hos Lejernes LO kaldte man fremfærden fra 360North og Blackstone som meget aggressiv. Man ville metodisk flytte folk for så at kunne renovere. Derefter ville man skrue priserne op.
Nørrebro er mest eftertragtet af Blackstone
Men det er Nørrebro, der har Blackstones største interesse. Her er der købt 38 ejendomme med 712 lejemål. I forvejen er der mange dyre boliger på Nørrebro. Og det mærker erhvervslivet også. Mange butikker må ophøre, for omsætningen kan ikke klare huslejen.

Ofte går det kun 14 dage efter overtagelsen før der er stillads på bygningen. Man ringer eller skriver til folk, og spørger om de ikke har lyst til at bo et andet sted. Så går de ellers i gang med at sætte nye vinduer i og altaner op.

Kæmpe prisstigninger på Østerbro
I ejendommen Klostergården på Østerbro har man oplevet opkøb af Blackstone. Beboerne har benyttet sig af LLO, men man har også måttet indsamle penge for at få bistand fra eksperter og advokater.

En lejlighed på omkring 100 kvadratmeter koster 5.000 kr. på en gammel kontrakt. Efter en 5-2 renovering kan den blive tredoblet. Det er allerede sket i 26 af de 104 boliger. En lejlighed på 64 kvadratmeter er nu oppe på 10.500 kr.

De bruger alle kneb 

  • De bruger alle kneb i forsøget på at opsige lejerne

Ja sådan oplever mange lejere det, hvor Blackstone har opkøbt ejendommen. Man vil gerne have at folk fraflytter, så de kan renovere lejligheden.

Man undlader at sende opkrævning ud, når man har overtaget en ejendom. Har lejerne så ikke betalt til tiden, sender man en opsigelse ud. Og så har man for vane, at holde lejerne hen i uvidenhed. Så håber man, at kunne skræmme lejerne til at flytte.

Lejernes LO udtaler, at normalt sætter man huslejen op i to hug. Først er det vinduer, facader og elevator. I næste omgang er det så køkken og badeværelse. En stor lejlighed på 200 kvadratmeter kommer let op på en pris af 26.666 kr.

Lejernes LO mener, at man allerede efter tre år har investeringerne hjemme.

Du kan ombytte 100 kvadratmeter med 360 – bare 50 km borte
I øjeblikket fødes der flere i København end der dør. I øjeblikket oplever København en lavere bruttotilflytning end tidligere. Det har måske noget med små ungdomsårgange at gøre. Befolkningstilvækst skal primært drives af nybyggeri. I perioder bygges for meget og i andre perioder for lidt.

Boligpriserne er steget kraftigt i København de seneste år og selvom prisvæksten er løjet lidt af, så stiger priserne fortsat.

En lejlighed på 100 kvadratmeter i København kan byttes til et hus i Holbæk, 50 km derfra på 360 kvadratmeter.

Mange billige almene boliger forsvinder
Noget andet er, at der med ghettoplanen forsvinder ret så mange billige almene boliger, ja så vokser ventetiden på en almen bolig. Noget andet er, at kriterierne for at få en bolig i de almene boligselskaber er ændret. Nu bliver man bedt om, at aflevere lønsedler for at dokumentere, at man har arbejde.

Du skal helst have arbejde for at komme i betragtning
Man kommer foran i køen, når man har et arbejde. Forskellige boligselskaber har nu indført et maksimum for, hvor mange uden for arbejdsmarkedet, som de vil have boende. Samtidig er reglerne for kontanthjælp blevet strammet.

Dyre ungdomsboliger
Der har længe været mangel på ungdomsboliger i København. Og det kan ses på priserne. En SU – modtager får ca. 6.000 kr. om måneden – før skat. Forestil dig så, at skulle betale næsten 5.800 kr. for et værelse med fælleskøkken. Det er virkeligheden i DSB’ s gamle hovedkvarter.

Eller hvad med et værelse i det nye højhus ved Nørrebro Station til 5.370 kr. plus forbrug. Du kan også vælge en ejerlejligheds – ungdomsbolig i Nordvest. Disse koster omkring en million kroner. Så er det godt at have velhavende forældre – hvis man har sådanne.

Du kan også vælge Dortheavej i Nordvest – 6.899 kr. for 37 m2. Her er det ikke nok med SU. Du skal også bruge en del af din løn. Alt for mange ekstraudgifter kræver mere tid til arbejde og mindre tid til studiet.

Andelsboliger er blevet for velhavere
Skal du i banken for at låne til en andelsbolig kræver banken nemlig nu en egenfinansiering på fem procent af prisen på andelsbeviset plus fem procent af andelshaverens del af foreningens gæld – det endda på trods af, at andelshaveren ikke hæfter for foreningens gæld.

Men bankerne har samtidig også strammet kravene til købers indkomst, hvilket betyder, at flere med almindelig lønindkomst som pensionister og studerende ikke kan få andelsboliglån, da deres indkomst er for lille. I praksis betyder det, at andelsboligkøbere skal have en væsentlig større opsparing og indkomst for at kunne få lån i banken, end hvis der var tale om køb af en ejerbolig.

Kravet om højere udbetaling udspringer af en aftale om ”robuste andelsforeninger” fra november 2017.

Andelsboligen opstod i sin tid som den tredje boligform imellem leje – og ejerboligen. Den var tiltænkt den almindelige borger, som gerne ville eje, men ikke havde økonomi til en ejerbolig. Det virker ærlig talt uforståeligt at indføre stramninger.

Bankerne og Finanstilsynets stramninger er stærkt medvirkende til at skævride boligmarkedet, så andelsboliger nu i højere grad bliver for de mest velhavende. Det er stik imod idegrundlaget.

Man kan ikke forhindre kapitalkædernes udbredelse
Spørgsmålet er om, man bare ved at ændre en paragraf kan forhindre kapitalkæder i at overtage det københavnske boligmarked. Og det heller ikke nok bare at skrive under på en erklæring.

I London er lejligheder blevet rene spekulationsobjekter. Her er steder, hvor ingen bor. Det er udelukkende spekulationsobjekter.

Ejendomsmarkedet skal ikke reduceres til et spørgsmål om grådighed, moral og egennyttige investeringer. Og det kan ikke begrænses via simple ændringer i boligreguleringsloven.

Køb – Fix og sælg
Kapitalfondenes strategi er ”køb, fiks, sælg”. Selv om den omtalte & 5 stk. 2 bliver reguleret kan Blackstone stadig opkøbe ejendomme i massevis. De har ubegrænset adgang til kapital. Normalt betaler de en tredjedel. Resten finansieres af bankerne.

I Danmark går 80 pct. af bankernes udlån til investeringer i allerede eksisterende aktiver som boliger og aktier, mens kun 20 pct. af bankernes udlån går til finansieringen af produktion og jobs herunder offentlige og grønne investeringer. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er åbenbart langt mindre risikabelt at investere i mursten og værdipapirer frem for iværksætteri og små og mellemstore virksomheder.

Der pumpes stadig flere penge i ejendomsmarkedet
Konsekvensen er, at der konstant pumpes flere og flere penge ind i ejendomsmarkedet, hvilket presser boligpriserne op, tvinger normale mennesker ud af byen og resulterer i, at vore ejendomme koncentreres på færre hænder, herunder hos kapitalfonde som Blackstone, der nu råder over 140 ejendomme i København og snart endnu flere.

Den største indtægtskilde er ikke de løbende lejeindtægter, men derimod kapitalgevinsterne ved stigende boligpriser. I løbet af de seneste 25 år er prisen på lejligheder i København tidoblet. Lønningerne, som danner grundlag for løbende huslejebetalinger er kun vokset 2,5 gange.

Den kommende generation har ikke en chance
Andelen af befolkningen, der bor til leje, er hastigt stigende. Den kommende ungdom har ikke en chance for at komme ind på boligmarkedet med mindre at de har rige forældre.

Måske kan man begrænse kapitalfondens indtjening via boligreguleringsloven, men ikke de arbejdsfrie gevinster fra stigende priser. På den måde kommer Blackstone til at eje en stadig større del af København.

Hvem skal eje vores boliger? Skal det være dem, der rent faktisk bor og arbejder i byen? Eller skal de blot være lejere hos udenlandske kapitalfonde, som tjener de arbejdsfrie huslejeindtægter og prisstigninger og få lov til at kontrollere byudviklingen?
Ja de kommer jo også til at styre hvilke butikker, der kommer til at ligge i underetagen. Det er bestemt ikke alle, der kan betale den nye husleje.

Kilde: 

Vi har mange gange tidligere beskæftiget os med boligpriser i København. Således stillede vi for ca. 2 måneder siden spørgsmålet: ”Har en butiksansat råd til at bo i København? ” Brug vores søgefunktion og gå ind i vores elektroniske database. Se også vores Facebook, der bliver opdateret flere gange om dagen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16