Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Juleparanoia

Muslimer beskyldes for at ødelægge julen. ”Gamle Mænd” beskyldes også for at ødelægge julestemningen på Nørrebro. Juleparanoiaen er dukket op. Ikea har lanceret en ”Vinterkollektion”. Billedmanipulation. Kraftige reaktioner på de sociale medier. Aldis vintermedister. De har både halslagtet og har julemedister i Aldi. Peter Skaarup kan ikke lide Ikeas nye påhit. Udhuling af juletradition? Nationalmuseet fik et ”Vintertræ”. ”Lys i Mørket” på Blågårdsgade blev også udsat for kritik. ”Overdrevet krænkelsesstabilitet” på Nørrebro. DF: man må ikke trine muslimerne over tæerne. En tidlig udmelding fra Handelsforeningen sidste år. Tilskud halveret. Handelsforening klandrer muslimske butikker, sagde medierne. Usandheder fra lokalpolitikere. De vidste besked om foreningens gøremål. Medierne kunne nu godt have været mere kritiske. En fast installation på Nørrebrogade kunne have løst problemerne. Det var også galt, da foreningen udlånte kæderne, som man påstod ikke tilhørte Nørrebro handelsforening. Juletræer og julebelysning har i årevis været udsat for hærværk og ødelæggelser.

Muslimer beskyldes for at ødelægge julen
Vi fylder snart vores stuer, gader og æteren med julepynt og julemusik og samles som nation. Derfor reagerer danskerne skarpt, hvis juletraditioner synes at blive ofret på grund af indvandring eller misforstået hensyn til muslimer.

Og andre igen synes også at julen er blevet kommerciel

Gamle mænd er også skyld i manglende julebelysning på Nørrebro
I medierne kunne man sidste år læse, at man i Nørrebro Handelsforening var alt for gamle. Det er derfor, at der ikke er julebelysning på Nørrebrogade. Lokalpolitikerne mente ikke, at det udelukkende var de muslimske butikkers skyld.

Juleparanoiaen er dukket op
Det er som om, at folk meget let kan rydde op i det røde felt til jul. Det gør de, når der ikke kommer julebelysning, eller at man pludselig kaldet for ”Vinterboller” eller ”Vintermedister”.

Normalt er det Nørrebro, der går ud over. Men endnu er ”Paranoiaen” ikke dukket så meget op i bydelen endnu. Det kan være den kommer. Den var der i høj grad sidste år.

Ikea lancerede en ”vinterkollektion”
Det startede med Ikea, der lancerede en ”vinterkollektion”. I hobetal kritiserede Facebookbrugere varehuset. Man mente, at Ikea ikke skulle tage særlige hensyn på bekostning af danske juletraditioner. Man ville undlade at bruge ordet jul i deres sortiment for at tilgodese muslimer. 

  • Vi er snart 2. rangsborgere i vores eget land efterhånden?????? Boykot IKEA og FØTEX 
  • Knæfald for islam….kan kun anbefale ikke at handle der mere….lad dem føle på pengene…det er det eneste, de har respekt for. 
  • Så nu er Føtex og Ikea slut herfra

Billedmanipulation
Og så var der ellers budt på billedmanipulation på Facebook. Et billede bød på shitstorm mod Coop og kæden Fakta. Det andet billede var rettet mod Netto, og kampagnen skulle gå på at nu ville Salling Groups butikker udfase julen.

Hos Fakta stod der i stedet for ”chokoladejulemænd” ”vintermænd”. I stedet for ”juleblanding” stod der ”vinterblanding”. Dette udløste et hav af klager. Problemet er bare, at Fakta ikke havde erstattet ”jul” med vinter.

Ja og så havde Føtex erstattet en ”vinterbolle” med en ”julebolle”. Problemet er bare, at ”vinterbollen” er nyt i sortimentet. Julebollen er der stadig.

Så havde Netto også skrevet ”vinterfest”. Og så var der ellers opfordringer til boykot og den sædvanlige floskel med, at juletraditionerne er under pres. Man forsøgte, og det skabte i den grad panik.

Kraftige reaktioner

  • Men ikke om jeg vil finde mig i at julemænd osv. Nu skal kaldes vintermænd at hensyn til nogle stakkels mørkemænd. Tag jer sammen!!!! 
  • Så er det slut med at handle i fakta og Aldi der for falden på halen over for de rigtige meninger 
  • Aldrig mere Fakta. 
  • Hvornår er grænsen nået. Skulle ud og handle i Fakta tidligere i dag bl.a. Julefrokost m. familien, men det må man måske ikke mere?? Kan også læse på Peter Skaarups facebook side, at Aldi sælger Vintermedister nu. Hvorfor nu det? Skal vores traditioner slettes? Undskyld mig jeg bor altså i Danmark, hvor vi fejrer JUL IKKE VINTERFEST. Hvis man ikke kan lide jul må man bo et andet sted.

Aldis vintermedister
I et facebookopslag om ALDIS vintermedister havde Peter Skaarup nemlig ønsket at se flere eksempler på, at ordet jul var skiftet ud med ordet vinter. DF’ s profil giver udtryk for, at det er ”ny og træls tendens”.

Aldi meddeler endda, at julemedisteren er på tilbud i skrivende stund. I øvrigt har man fire årstidspølser, forårsmedister, sommermedister, efterårsmedister og altså den meget ombruste vintermedister.

Og denne omtalte medister er slet ikke ny. Faktisk har den været at finde i Aldis køledisk i vintermånederne siden 2015. Julemesteren er en klassiker, der går meget længere tilbage.

Det har ikke noget med knæfald for islam at gøre. Og heller ikke i Aldi har man planer om at drosle ned for julen. Som man siger, så er Aldi en tysk virksomhed fra juletræets moderland. Og hvis der er nogen, der fejrer jul er det dem.

De har både halalslagtet og julemedister i Aldi
Og så meddeler Aldi også, at de både sælger halalslagtet kød og julemedister. Og at der er svinekød i alle deres medister.

Sagen er dog den, at Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker og i kølediskene ligger metervis af julemedister. Vi har endda set julemedister i deres katalog. Og det handler om forskel i krydderier. 

  • Det er altså Danmark og her skal de fandme ikke lave om på deres JUL

Peter Skaarup kan ikke lide Ikeas nye påhit
Hos Coop syntes man nu ikke, at det var sjovt. De brugte en del tid på problemet.

I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad og i facebookopslag giver Peter Skaarup udtryk for, at han ikke kan lide Ikeas nye påhit. Han skriver bl.a.: 

  • Mens langt de fleste danskere glæder sig til at fejre den traditionelle danske jul, så er Ikea gået i gang med at pynte op til ”vinterfest”. Jeg holder meget af Sverige og svenskerne, men den politiske korrekthed, der udgår fra vores naboland begynder at blive lidt anstrengende. 
  • Hvad med dig, skal du fejre julen i december, eller holder du vinterfest den 24. december i år?

Ikea siger, at det er en del af sæsonkollektionen
Fra Ikea lyder det, at Julen bestemt er med i deres kollektion, men det er ikke det eneste, der fylder om vinteren. Den er en del af en sæsonkollektion, og derfor hedder den, som den hedder. Og det har den i øvrigt gjort de sidste mange år.

Men den forklaring køber Peter Skaarup dog ikke. Om at Ikea blot følger de fire årstider med navnet på kollektionen.

Udhuling af juletraditionen
Til Berlingske siger Peter Skaarup, at det virker som en udhuling af juletraditionerne. Han synes, at det er vigtigt, at vi tør stå vagt om vores traditioner og vores kultur i stedet for at udvande det. Og pludselig kommer nogen med vinterbegrebet. Han tager det som et udtryk for, at der er nogen, der ikke holder jul. DF- profilen mener, at vi skal stå fast ved vores værdier. En af disse er julen. Det er så få, danskerne har tilbage. Mange danskere tror, at man mister noget. 

  • Lad os nu kalde jul for jul og ikke begynde på alskens kulturel selvudslettende adfærd.

Nationalmuseet fik et ”Vintertræ”
Det vakte også opsigt, da Nationalmuseet lagde en video op af et stort grønt grantræ, der blev hejst på plads og indledte opslaget med ordene ”Højt fra træets grønne top stråler vinterglansen”. 

  • I går morges ankom vintertræet her ved hovedindgangen til museet. Så nu kan vinterstemningen for alvor begynde at sænke sig. Med vinterpynt og vintermad. Vi tænder træet og synger vinteren ind 1. december. Ses vi?

Ja sådan lød det på nationalmuseets opslag.

Og så var julefreden atter en gang ofret på Facebook. 11 minutter efter sit oprindelige opslag – i en kommentar blev der skrevet: 

  • Hvis det er noget I kan regne med, så er det, at julen bliver lige så julet, som den plejer.

Jo Nationalmuseet lagde en video op på de sociale medier, og selv flere dage efter fremkom der vrede udbrud:


- Jeg vil hermed boykotte jer i fem år fra nu af, og jeg vil opfordre alle andre til at gøre det samme. 

  • Juletræet tak 
  • Vintertræ, hvad har I gang i. I skulle om nogen værne om den danske kultur. Hvad har man ellers et Nationalmuseum til?

Der er uhyggelig mange, der er bange for, at julen er i fare. Men det behøver man da hvis ikke at frygte. Der er mange følelser på spil. Som man siger fra Nationalmuseet: 

  • Kultur ændrer sig over tid, og danskerne er ikke noget, en bestemt gruppe har patent på.
    - Nogle danskere ville sikkert have korset sig for 300 år siden, hvis de havde set, hvor kommerciel og nisse-inficeret vores jul er i dag.

TV – julekalendere er vel også efterhånden renset for julebudskabet. Julemanden hænger sammen med Coca-Cola og i dag tror alle børn, at Halloween er en skik lige så gammel som julen.

Man kan også diskutere, hvor smart, at det er at mange TV – kanaler kun sender jule – film om aftenen. Men det er jo tydeligt i denne diskussion, at nogle ikke har kunnet få nok jul.

”Lys i Mørket” på Blågårdsgade har også fået kritik
Forleden havde ”Den Gamle Redaktør” mulighed for at vandre ned ad Blågårdsgade efter et foredrag i Støberiet. Det var ved aftentide, og det var i den grad en skøn oplevelse. Der var masser af værtshuse med udeservering og kulørte lamper selv i november måned.

Og ovenover var det skønneste lys. Før var Blågårdsgade en mørk gade, hvor gadelamperne stod langt fra hinanden. Det er Blågades Handelsforening, der står for arrangementet. Pludselig er gaden blevet attraktiv med det flotte lys.

Men se også dette initiativ er stødt på kritik, fordi man har kaldt projektet ”Lys i mørket”. Her fik man også at vide, at man laver knæfald for muslimer. Tanken bag dette, er at belysningen på den måde kan være inkluderende og ikke kun henvender sig til dem, der fejrer jul. Her er ingen Jesus eller Kors. Og meningen er også, at lyset også skal der være der i januar og februar.

”Overdrevet krænkelsesstabilitet” på Nørrebro
Det var også sidste år, at Nørrebro Lokaludvalg blev beskyldt for at afskaffe julen. ”Forbrydelsen” bestod i at man havde ydet 10.000 kr. i tilskud til ”24 dage med kultur”

Arrangementet vakte en hed debat, fordi orden julen ikke var med på plakaten. Er konservativt bestyrelsesmedlem fra Frederiksberg gav udtryk for, at det her er tale om en overdreven krænkelsessensibilitet.

Også i år kører samme festival. Og faktisk har ”Den Gamle redaktør” bidraget og skal medvirke ved et arrangement. Men undertegnede har ikke tænkt på, at iføre sig en nissehue. Det er en festival, der tilbyder alt fra yoga over standup til julearrangementer. Derfor mener arrangørerne Kultur N, at det ville være forkert at kalde det julekalender eller en julefestival.

DF: Man vil ikke træde muslimerne over tæerne
Sidste år vakte arrangementet også forargelse hos tidligere kultur – og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), der ikke var begejstret over titlen. Han var heller ikke begejstret over det, der stod i det daværende ugeblad NørrebroLiv, nemlig ”Jul på Nørrebrosk”.

Til BT udtalte han: 

  • Det provokerer mig, at man holder kulturdage og ikke jul. Det gør man selvfølgelig for ikke at træde muslimerne over tæerne

Forfatter og præst, Kristian Ditlev Jensen havde lagt et billede op på Facebook og skrevet 

  • Glædelig Kultur

En tidlig udmelding
Meget tidligt meldte Nørrebro Handelsforening ud i 2018, at man ikke ville stå for juleudsmykningen. Årsagen var, at man ikke mere var i stand til at dække underskuddet. Formanden Hans Mejlshede pointerede, at halvdelen af butikkerne på Nørrebro af ejet af personer af en anden etnisk baggrund end dansk.

Grunden til at man meldte det så tidliget ud, var at forsøge at få til at overtage indsamlingen og organiseringen.

Tilskud halveret
Desuden pointerede formanden, at det langt fra var et let job at være indsamler. Afvisninger var ikke altid lige pæne og nogle var direkte ubehagelige. Desuden var Nørrebro lokaludvalgs bidrag mere end halveret. Tidligere havde Nørrebro Handelsforening fået at vide, at de havde søgt for sent.

Man ville stille alle handelsforeningens julekæder til rådighed til alle der havde lyst til at påtage sig opgaven som indsamler og organisator.

Handelsforening klandrer muslimske butikker, sagde medierne
Dette afstedkom så en politisk reaktion. Lokalpolitikerne fortalte medierne, hvem der ikke bidrog. Men nogle af dem, som man nævnte bidrog hvert år. Forståelig var der butikker, der blev sure. Men rigtig var det, at mange af de store kæder heller ikke deltog.

Man kunne nu læse, at 

  • Handelsformand klandrer muslimske butikker

Og at det kun var muslimske forretningsindehavere, der var ubehagelige. Nu var det pludselig den omvendte juleparanoia.

Usandheder fra lokalpolitikere
Men det var jo ikke det, der blev sagt. Men lokalpolitikernes holdning havde sikkert bidraget til mediernes holdning. Og det hjalp nok heller ikke, at man fra politisk side påstod, at foreningen ikke kunne løfte denne opgave, fordi de er for gamle og ikke har nok medlemmer. Man efterlod også den holdning, at det var lokaludvalget der ejede kæderne. Nu var det jo ikke kun ”Gamle mænd”, der stod for indsamlingen.

Man mente, at nu skulle der andre boller på suppen, og så kunne man jo bare tale med ejerforeninger og andelsforeninger. Samtidig blev foreningen skudt i skoene, at de ikke havde orienteret de muslimske butikker ordentlig, fordi det ikke handlede om at være medlem.

De vidste besked om foreningens gøremål
Nu vidste lokalpolitikerne udmærket, at samtlige butikker fik tilsendt et brev. Og to mand fra bestyrelsen opsøgte samtlige butikker ofte mere end to gange. Ja nogle fik endnu flere besøg. For nogle af bestyrelsesmedlemmerne, der er selvstændige erhvervsdrivende betød det, at man frivillig måtte rive 14 dage ud af kalenderen.

Andre bestyrelsesmedlemmer sørgede for at der kom fotos ind på Facebook med henvisning til de respektive bidragyders hjemmesider. Desuden var der diverse konkurrencer.

Medierne kunne godt have været mere kritiske
Her kunne man jo godt have forestillet sig lidt mere kritiske medier. Det kan jo aldrig blive julebelysning på Nørrebrogade, hvis det ikke er politisk opbakning. Når man fra politisk side inderst inde betragter julebelysning som noget ”kapitalistisk”, der kun har betydning for stigende omsætning i butikkerne. Nørrebro Handelsforening har hele tiden givet udtryk for, at de også gjorde det for Nørrebro – borgerne

En anden ting er, at det ikke kun var medlemmer, der bidrog. En del medlemmer og faste bidragsydere har måttet lukke deres butik på grund af ændrede trafikale forhold på Nørrebro. En ny type butikker har indfundet sig. Disse har heller ikke vist sig at ville yde til fællesskabet. Også dette forhold har lokalpolitikerne været orienteret om.

I medierne kunne bestyrelsen i Nørrebro Handelsforening også læse, at lokalpolitikerne bebrejdede handelsforeningen, at de ikke gik til andels- og ejerforeninger på Nørrebro for at afkræve et beløb til julebelysningen. Det skete så samtidig med, at man skar ned i bevillingerne. Men også må man konstatere, at politikerne ikke har læst det regnskab, som man skal erlægge for at få underskudsgaranti. Et par enkelte ejer- og andelsforeninger var med til at betale for lyset.

Andre borgere på Nørrebro synes, at det er helt i orden, at give et mindre beløb til julebelysning, så det kan gives mere til Shawarma-mesterskab og Eid – fest.

En fast installation ville have løst problemerne
Nørrebrogade er både lang og bred. Bare det at trække kabler er en dyr omgang. Hvis Teknik – og Miljøforvaltningen ville opsætte en fast el – installation på gadernes vægge, så kunne man årligt have sparet 50.000 kr. årligt. Så ville julebelysningen kunne gennemføres hvert år. Tidligere, da Klaus Bondam var teknik – og miljøborgmester fik Nørrebro Handelsforening lovning på dette. Men det skete aldrig noget.

Lokalpolitikerne har heller ikke bakket op om dette ønske.

Det var også galt, at foreningen udlånte kæderne
Nørrebro Handelsforening fik også kritik for sidste år at have udlånt kæderne til Frilandsmuseet. Nu er kæderne til salg eller til låns efter aftale. Foreningen har ikke tænkt at smide dem væk, selv om man har en årlig lejeudgift for at have dem opbevaret.

Andre kommuner har valgt at støtte den trængte detailhandel med penge til julebelysning med ret store beløb. Det ser vi bl.a. på Frederiksberg, Amager, Roskilde, Nyborg m.m.

Hærværk og ødelæggelser
Det hører jo også med til historien, at kæderne og de juletræer som bidrog til julestemningen på Nørrebrogade ofte har været udsat for hærværk og ødelæggelser. Ofte har lyset været slukket og juletræerne har været væltet. Ja de er også blevet anvendt til bål i gaderne.

Alt dette førte også til øgede udgifter for Nørrebro Handelsforening.

En højreorienterede gruppe valgte for et par år siden, at hjælpe med julebelysningen. Men det endte med masser af ødelæggelser og overarbejde for politiet. Det beløb som politiet her anvendte, kunne have sikret julebelysningen i mange år.

Nørrebro Handelsforening har ikke ønsket at ødelægge den gode julestemning på Nørrebro med dette indlæg, men blot fortælle den rigtige historie, som medierne ikke altid gengiver. Det er bestemt ikke bestyrelsen i Nørrebro Handelsforening, der har ønsket at afskaffe julen på Nørrebrogade.

Mange beboere tor, at er Københavns Kommune, der betaler for det.

Et vittigt medlem har også forespurgt, om vi skulle kalde det for ”Mangfoldigheds – lys” i stedet for. Så kunne det være, at vi fik mere opbakning.

Men trods alt vil vi ønske alle en rigtig glædelig jul trods mangel af ”julelys” over Nørrebrogade. Vi har såmænd kæmpet for det i mange år. 

  • Kan man også kalde problemerne for ”omvendt juleparanoia”.

Kilde: 

Vi har i tidens løb skrevet en del om jul på Nørrebro. Det kan du alt sammen læse inde på vores database. Du skal dog være lidt kreativ i din søgning. Husk også, at vores Facebook bliver opdateret flere dagligt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16