Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kommuners

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  


NOTAT
v/Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Kommuners "tvangsindkøb" kan på sigt trække tæppet væk under det lokale butiksnet i mange især mindre byer.

Slagtere, bagere, frugt/grønt-forretninger og købmænd mister i stor stil ordrer fra lokale kommunale institutioner, fordi kommunerne føler sig forpligtede til at vælge at købe ind gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Det gør mange andre butikker med udvalgsvarer selvfølgelig også.

For mange især fødevare- og dagligvarebutikker i mindre og mellemstore kommuner kan mistet salg til kommunale institutioner svare til et mistet salg på 10-25% af butikkens årlige omsætning og dermed på sigt både koste arbejdspladser og være med til at trække tæppet væk under flere butikkers eksistensgrundlag. Butikker, som ellers både er kvalitets- og prismæssigt konkurrencedygtige med de landsdækkende aftaler hos SKI.

For mindre byer kan det blive katastrofalt at miste flere mindre ellers gode føde- og dagligvarebutikker. Det sender forbrugerne udenbys for at handle føde- og dagligvarer og dermed også køb af andre varer. Det vil samtidig trække tæppet væk under - underminere det fremtidige eksistensgrundlag for mange af de lokale specialbutikker med udvalgsvarer.

Kommunernes stigende "tvangsindkøb" gennem SKI, der kun indgår aftaler med leverandører, der kan levere landsdækkende, kan på sigt tæppet væk under det lokale butiksnet i mange især mindre byer. Det vil mange steder også betyde faldende priser på boliger og fraflytning. Den landsdækkede regel bør opblødes hurtigst muligt - den bør ikke på sigt være en stærkt medårsag til lokal butiksdød.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16