Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Forbrugerpriserne

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  

NOTAT vedr. udviklingen i forbruger- og fødevarepriser v/Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Væksten i forbrugerpriser falder fortsat
Væksten i fødevarepriser næsten halveret
Forbrugerne letter nok først i 2. halvår på forbrugsbremsen

Væksten i forbrugerpriserne falder fortsat
De danske forbrugerpriser steg i januar i år i forhold til januar sidste år KUN med 1,8%. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik over udviklingen i forbrugerpriser.

Første gang siden oktober 2007 med en stigning under 2%. Og 5. måned med faldende inflation. Sidste år i januar var stigningen på 2,9% og dermed den største stigning i fem år - siden marts 2003.

Lavere inflation er med til at løfte forbrugernes købekraft. Med en lønudvikling i år procentuelt på måske hen ved 4% og dermed mere end det dobbelte af et muligt inflationsniveau, som det tegner sig, så bliver der måske plads til en pænere reallønsfremgang end niveauet for de foregående mange år.

Væksten i fødevarepriser næsten halveret.
Sidste år i januar lå priserne for "fødevarer og ikke-alkoholiske drikke" 7,1% højere end i januar året før. I oktober sidste år lå fødevarepriserne 12% højere end i oktober to år tidligere. Her i januar lå priserne på fødevarer "kun" 3,8% højere end i januar sidste år. Og dermed næsten en væksthalvering i forhold til januar sidste år. Set over en to års periode lå priserne i januar dog fortsat nu 11% næsten 12% højere (som i oktober) end for 2 år siden.

Det højere prisniveau har i høj grad sidste år været med til at holde skruen i vandet for føde- og dagligvaresektoren trods faldende antal solgte mængder - med en vækst på +4,5% i 2008 i kroner i kasseapparaterne.

Med en faldende vækst i fødevarepriser sammen med et fortsat fald i antal solgte mængder - i december på -3,8% for året 2008 på -1,7%, så kan det sammen med fortsat opbremsning i salget af udvalgsvarer i discount-, supermarkeds- og varehuskæderne ende med NUL-vækst - måske MINUS-vækst - i kroner i kasseapparaterne de kommende måneder for føde- og dagligvaresektoren samlet set. Det kan i så fald ikke undgå at sætte en barsk trimningsproces i gang med en hel del og givet for mange lukninger til følge ud over landet.

Forbrugerne letter nok først i 2. halvår i år på forbrugsbremsen.
Finanskrisen, truende arbejdsløshed, faldende huspriser og stigende fødevarepriser har - forstærket af den store mediedækning heraf - sendt forbrugerne i skyttegravene med en historisk skrap forbrugsbremse, der nok først bliver lettet på i 2. halvår i år.

Derfor er der i høj grad brug for, at regeringen giver erhvervslivet et omgående likviditetsløft med udsættelse af momsafregningen for at undgå en skadelig bølge af alt for mange unødvendige likviditetsramte ophør og konkurser i detailhandlen og i det øvrige erhvervsliv i det hele taget.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16