Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Konservative: Ja eller nej til lukkeloven?

Offentliggjort 23. august 2008

Meldingen fra De Konservative er lidt uklar. Længe før en rapport om konsekvenserne ved en liberalisering foreligger, melder de Konservatives erhvervsordfører ud. De borgerlige vælger siger ja til afskaffelse, venstrefløjen vil bevare lukkeloven. En afskaffelse vil gå værst ud over den lille købmand og specielvarebutikkerne.

Den konservative erhvervsordfører Mike Legarth mener, at lukkeloven skal droppes. Desuden skal bankerne holde åben i weekenden. Det synes som om, at partiet ikke mere vil kæmpe kampen for de små købmænd og andre specialvarebutikker. Til DR siger han:

  • Den personlige frihed står øverst på vores dagsorden og der er lukkeloven en hindring. Derfor synes jeg, at den skal afskaffes.

Et Konservativt nej

Men hvad er det nu egentlig de Konservative mener, for den tidligere erhvervsordfører og nuværende medlem af Erhvervsudvalget Per Ørum Jørgensen siger til Ritzau:

  • Jeg mener, at man bør tage hensyn til de butiksansatte, de mindre erhvervsdrivende og til befolkningen i yderområderne, som risikerer at få meget langt til nærmeste indkøbssted.

Hvorfor lave en rapport?

En rapport om liberaliseringens konsekvenser er først færdig næste år, men allerede nu slås partierne om at lovprise det gode ved at afskaffe lukkeloven, og nu også de Konservative. Nu synes det at være et politisk flertal for afskaffelse af loven. Hvorfor man så udarbejder en sådan rapport, når man alligevel ikke vil tage hensyn til den, henstår i det uvisse?

Erhvervsminister Bendt Bendtsen har tidligere udtalt, at man venter at tage stilling til rapporten udkommer. Men den udtalelse er måske ikke mere gældende.

Som vi tidligere har fortalt, har Venstre også været fremme med lovprisninger.

Halvdelen vil have afskaffet lukkeloven

Halvdelen af danskerne vil have lukkeloven afskaffet siger DR. Men tre ud af fire siger samtidig, at de har tilstrækkelig med mulighed for at købe ind. Det er mest de borgerlige vælgere, der vil have afskaffet lukkeloven. Kun 35% af venstrefløjens vælgere vil have loven afskaffet.

Butiksejeren har intet valg

Det bliver ingen valgfrihed, for brancheglidningen er i dag så stor, at den enkelte butiksejer faktisk er tvungen til at holde åbent, ellers glider markedsandelene fra ham/hende. En god økonomi er grundlaget for at holde åbent alle ugens syv dage. Derfor klapper Dansk Supermarked også i hænderne, for de Konservatives nye udmelding. Knap så begejstret er Coop Danmark.

Offentlig service bliver ikke bedre

Intet tyder dog på, at den offentlige service bliver bedre. Institutionerne har stadig flere lukkedage, og påtænker ikke at holde åbent alle ugens syv dage. Det samme er tilfældet for andre offentlige institutioner. Så det bliver den enkelte butiksansattes egen problem, at få børnene passet.

21 EU – lande har lukkelov

Den nuværende lukkelov er fra 2005, og det har hele tiden været hensigten, at den skal tages op til revision i 2009/2010. I øvrigt har 21 af 27 EU – lande en lukkelov. Kun Sverige, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet og Sverige har ingen lukkelov.

Skal de store aktører sætte dagsordenen?

Skal vi have en dagsorden, der bliver sat af de store aktører i detailhandelen? Hvad er der galt med love og vilkår, der er til at leve med både for svag og stærk, stor og lille? Og hvorfor udnyttes den nuværende lukkelov ikke fuldt ud?

Gevinst for de studerende.

De Konservatives udspil vil give masser af arbejde til studerende. Det er nok ikke de fagudlærdte vi vil møde i butikkerne om søndagen. Og hvor længe den lille specialbutik vil kunne være med, er et spørgsmål om tid.

Og de få arbejdsløse der er tilbage, vil blive tvunget på arbejde lørdag og søndag med eller uden løntilskud.

Supermarkederne, Varehusene og grønthandleren skal nok klare sig. Man rationaliserer sig til gevinst. Og hos grønthandleren må familien træde til endnu mere.

På denne side vil du kunne se mange artikler om lukkeloven.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16