Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Er mere overvågning - vejen frem?

Offentliggjort 5. januar 2009
www.norrebro.dk

Politikerne er vilde med videoovervågning, samtidig tillader de næsten ubegrænset adgang til personlige oplysninger og anden form for overvågning. Din retssikkerhed er på spil. Det samme gælder dine menneskerettigheder. Datatilsynet har for længst givet tabt. I dag overvåger 300.000 kameraer dig, og der kommer 60.000 nye pr. år.

300.000 kameraer holder øje med dig

Mere end 60.000 kameraer bliver opsat herhjemme hvert år. I øjeblikket holder 300.000 kameraer øje med os. Uanset hvad du foretager dig, så kigger BIG BROTHER med.

Disse kameraer skal gøre dig tryg, passe på værdier, forebygge, bevise forbrydelser og meget mere.

Politiet møder ikke op

Også i detailhandelen bruges videokameraer i stor grad. Man tror, at det har en præventiv virkning. Den største præventive virkning ville det have, hvis politiet mødte frem til et ungt menneske, der havde begået butikstyveri. Men det gør man ikke mere.

Datatilsynet har givet op

Datatilsynet har for længst meldt fra: Det er ikke nødvendigt at melde, at man har sat en kamera op. Man savner også klare retningslinjer på området.

Videoovervågning skaber falsk tryghed

Når politikere påstår, at overvågning hindrer kriminalitet, så er de på gale veje. Et kamera begrænser ikke hærværk generelt og vold. Det viser erfaringer fra England.

Mere lys og oprydning kan have samme gavnlige effekt på kriminalitet og hærværk. Og ikke mindst sociale tiltag eller gavnlige projekter, kan forhindre vold og hærværk.

Måske er det lettere for politikerne at sige ja til mere overvågning, så behøver de ikke at bekymre sig for de andre ting. Det er måske også billigere. Men overvågning skaber også falsk tryghed og misbrug.

Kameraer kan måske hjælpe i opklaringen af kriminalitet, derfor vil det kunne gavne på p – pladser.

Hver fjerde skole er videoovervåget

Det er beskæmmende, at stadig flere skoler bliver videoovervåget. Hver fjerde skole er i dag videoovervåget. Og her synes overvågningen at være effektiv. Syv ud af ti skoler har oplevet mindre hærværk efter, at kameraer er sat op.

Spørgsmålet er om kameraerne kører døgnet rundt og overvåger børnene i spisefrikvarteret. Det er et indgreb i børnenes privatliv.

Man er for ukritisk

Er den megen overvågning ikke snarere et tegn for forrådnelse i samfundet? Et folkeligt krav om meget mere beskyttelse er opstået.

Og danskerne er lige glade med at være overvåget hele tiden. Man føler, at det er et gode.

Ingen retssikkerhed

En stadig større udveksling af dataoplysninger herunder videooptagelser foregår i det danske samfund. Men det ser ikke ud til at privatlivets fred bliver overholdt. Persondataloven har spillet fallit.

Årsagen er terrorbekæmpelsen. Der bliver set gennem fingrene med den enkelte borgers retssikkerhed.

Man kan installere et såkaldt snifferprogram på ens computer. Ja, så kan faktisk også følge med i, hvad man skriver, uden at det nødvendigvis bliver lagt på Nettet

Den enkelte borger har for længst opgivet at tjekke, hvordan offentligheden bruger og misbruger de oplysninger, man har.

Overvågning af borgerne uden et lovligt grundlag er farligt. Det skaber ikke sikkerhed men det modsatte.

Banken, forsikringsselskabet, telefonselskabet, lægerne og diverse myndigheder indsamler til daglig oplysninger om os. Og det er en tendens til, at retsvæsnet ikke kender omfanget af denne indsamling.

Adgang til alle personoplysninger

Vi oplever også et efterretningsvæsen der indsamler oplysninger om borgere, der ikke er under konkret mistanke. Det betyder, at man i Danmark stort set har adgang til alle personoplysninger.

Her er skaden allerede sket

Avanceret form for overvågning

EU vil udnytte de teknologiske muligheder fuldt ud. Det skal således være endnu lettere for myndighederne til at få adgang til alle oplysninger. EU’s spioner følger dig også på Nettet. Man kan bruge alle informationer i tilfælde af, at du engang bliver mistænkt.

Og det skal gøres lettere for USA at få disse personoplysninger. Og her er det meget problematisk, for amerikanernes politik på dette område omfatter ikke megen retssikkerhed.

Således har man i USA programmet Next Generation Identification (NGI), som er det nyeste inden for overvågning. Her har man samlet 17 millioner fingeraftryk, og alle udlændinge, der besøger USA kommer også ind i denne database. Også scanning af iris indgår i systemet. Og det er EU’s opfattelse, at de europæiske myndigheder skal bidrage til dette system.

Radarer og overvågningssatellitter kan se igennem vægge.

Intelligent videoovervågning

Allerede nu har myndighederne oplysninger om dine familieforhold, privatøkonomi, seksuel orientering, helbredelsesophold og medlemsskarer af politiske og faglige foreninger.

Du kan være sikker på, at såfremt du udgør en trussel mod samfundet, så er du allerede registreret. Forskellige overvågningssystemer der reagerer på trusselsord er allerede sat i gang. Og intelligent videoovervågning findes allerede. Denne kan indstilles på, hvordan du bevæger dig på. Med andre ord hvis du ikke opfører dig som den almindelige samfundsborger, så kan det godt være, at du hurtigt havner i et eller andet register.

Ransagning uden dommerkendelse

I Danmark har myndighederne fri adgang til dine gøremål på nettet. Myndighederne kan også i dag frit ransage virksomheder og hjem uden forudgående ransagelser.

Politiets brug af aflytninger af telefonsamtaler er fordoblet. Det er ikke helt klare og skarpe regler for, hvornår PET kan gå ind og aflytte. Det var den såkaldte Rockerlov fra 2003, der udvidede PET*s beføjelser.

Efterretningstjenestens øjne og øre

Skoleledere og idrætstrænere skal i fremtiden være efterretningstjenestens øjne og øre i samfundet. De skal indberette, såfremt de bemærker en bekymrende adfærd hos en ung. PET arbejder allerede nu sammen med en række imamer.

Det totalitære overvågningssamfund

Man kan spørge sig selv om vejen er banet for fremtidens tankepoliti. Der findes i dag ingen kontrol med politiets og PET*s brug af teknologi.

PET har fået flere resurser og opgaver som led i terrorbekæmpelsen. Egentlig burde dette føre til mere kontrol.

Kun en brøkdel af det, der bliver indsamlet bruges til egentlig kriminalitetsbekæmpelse. Det totalitære overvågningssamfund nærmer sig, og danskerne finder sig åbenbart i det.

Rockerloven er blevet udvidet

Således får politi oplysninger hos tele – selskaberne uden dommerkendelse. Det er embedsmisbrug og ulovligt. Men går den, ja så går den.

Og det er ikke kun mistænkte, der bliver aflyttet. Det er også omgangskredsen, venner og familie, grønthandler, frisør, ja hele omgangskredsen. Dette bidrager i høj grad til overvågningssystemet.

Egentlig var det rockerloven af 2005, da banede vej for dette tiltag. Men nu omfatter overvågningen også kriminalitet som ildspåsættelse, røveri, narkotikakriminalitet, vold, trusler, frihedsberøvelse og våbenkriminalitet.

Rent mel i posen

  • Jamen hvis du har rent mel i posen, har du intet at frygte.

Det handler om menneskerettigheder og retssikkerhed. Det kan man ikke bare affærdige med denne sætning. Men det er som om at almindelige retsgarantier bliver sat ud af kraft, når talen kommer på overvågning.

I vores gamle grundlov er der et ord der hedder uforanderlig. Men når der er tale om overvågning, så gælder grundloven ikke.

Danskerne vilde med overvågning

Det hele starter med videoovervågning, som den almindelige dansker og politikerne er så vilde med.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16