Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skybrud

Det var et chock for mange butiksejere på Nørrebro, at se deres butikker oversvømmet. Varer for millioner og atter millioner kroner er smidt væk. De butikker, der ikke var forsikret er tæt ved at lukke og slukke. Behandlingen af skaderne skal ske professionelt, ellers går det ud over indeklimaet. Forsikringsselskaberne er op til et år for at behandle sagerne. Nogle steder dukkede slamsugerne aldrig op, og der er akut mangel på affugtere. Nu står man så i kø for at få murere og tømrer til at komme og reparere. Alt imens truer skimmelsvampen.

Lukning af butikker
Regnvejret varede vel ikke mere end to timer, men der kom mere end 150 mm. Og det var mere end hvad kloaksystemet kunne klare.

På Nørrebro fik dette katastrofale følger. Flere butikker have måtte lukke i flere dage. For dem, der ikke har tegnet en ordentlig forsikring, har det betydet luklning. Mange har skullet rydde op, andre igen har måttet kassere store dele eller hele deres varelager.

Flere ugers ventetid på hjælp
Der måtte butiksejerne sjaskvåde kældre, gennemblødt inventar og varer. Der var flere ugers ventetid på og slamsuger. Ja nogen steder dukkede de aldrig op. Pludselig var der mangel på affugtere.

Mange erhvervsvirksomheder ramt
Aldrig har forsikringsselskaberne måtte punge så meget ud til erstatning som nu. I øjeblikket er der erstatningskrav på 1,3 milliarder kroner. Og dette beløb kan sagtens stige.

Problemet denne gang, er at antallet af erhvervsvirksomheder er langt større. Skybrudet landede næsten i Københavns centrum.
Erhvervsskader er som regel større end private. Det kan eksempelvis være gået ud over både varelager, IT – udstyr og så videre.

En anden ting er, at mange butikker har måttet lukke. Det betyder tabt omsætning.

Indeklima – problemer i vente
Alvorlige indeklimaproblemer kan vise sig på længere sigt, efter at kælderen eller butikken har været oversvømmet. Det kan medføre omfattende angreb af skimmelsvamp.

I de lukkede vægge og gulve virker isolering som svamp, der suger vand til sig. Bliver der ikke opsat affugtere med det samme, kan skimmel opstå inden for en uge.

Store reparationer
Det er vigtig at behandle skaderne på en professionel måde. Mange steder er det nødvendigt, at bryde gulvet op, så betonunderlaget kan tørre effektivt., inden der kommer nyt gulv på.

Kloakvand er farlig
Når der er tale om kloakvand, skal de berørte områder renses for at komme sygdomsfremkaldende bakterier til livs. Er varer angrebet af kloakvand, skal de kasseres. Særlig fødevarevirksomheder har været udsatte.

Et år til sagsbehandling
Det kan gå op til et år inden forsikringsselskaberne er færdige med at behandle skaderne. Mange steder skal der også tømrer og murere på. Dem bliver der også ventetid på. Men de kan først gå i gang, når det hele ar aftørret.

Hvad gør kommunen?
Skybrudet har følger på længere sigt.
Det er ikke så meget, man har hørt fra Købenavns Kommune i forbindelse med skybrudet. Hvordan vil man forhindre en lignende situation? Er det overhovedet muligt, at forhindre lignende skader?

Skal vandet i fremtiden på hurtigste måde ledes væk fra beboede områder, strider det mod EU´s miljøkrav.

Skal kommunens kloaksystem optimeres vil det koste astronomiske beløb. Måske er alternativet et vandmiljølandskab med masser af kanaler. Vi så, at dette fungerede ude i lufthavnen, hvor man kunne lede vandet væk til søer.

Ændringer i fremtiden
Detailhandelen vil opleve en kraftig stigning i deres præmier i fremtiden. Og ganske givet vil man opleve stigende krav af virksomhederne opbevaring af varer på lager især i kældre. Der vil ganske givet komme begrænsninger på, hvordan man indretter sine kældre. Selvrisikoen vil ryge i vejret. Der vil komme stigende krav om gulvbelægning, kloakeringssystem, afløb, opbevaring m.m.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16